logomamaninjashop

Добрата клюка

Защо клюкарстваме и толкова лошо ли е това?

От деца ни внушават, че клюките са нещо лошо. Но кой от нас не е изпитвал необяснимото удоволствие да обсъжда неприличното поведение на някоя позната? Кой не е казвал на ухо, че Х има нещо с Y, но това, разбира се, е тайна и не трябва да се разчува. Защо все пак клюкарстваме?

Психолозите изучават това явление отдавна и дори са установили, че клюките могат да бъдат полезни. Специалистите от Университета в Грьонинген доказали, че „добрите“ клюки стимулират желанието ни да се усъвършенстваме, а лошите засилват стремежа ни към самозащита.

Дори лошите клюки за другите (за известни личности например) ни носят донякъде положителни емоции. На техния фон ние изведнъж изглеждаме по-успешни, по-щастливи, по-привлекателни. Човешко е. Едновременно с това, слуховете ни напомнят, че много лесно можем да станем жертва на недоброжелатели.

Кое ни подтиква да споделяме невинаги проверена и приятна информация?

Корените са в миналото


Професор Франк Макандрю, от колежа по богословие „Нокс“ в Торонто, предлага да погледнем на клюките като на част от еволюцията. Той припомня, че далечните ни предци са живеели в малки групи и оцеляването им зависело буквално от всеки член на общността. Ако някой е по-слаб или напротив - твърде силен и амбициозен, и заплашва да завземе властта, добре би било останалите веднага да узнаят за това. В древността клюките са били своеобразен защитен механизъм. Затова и любовта към тях според проф. Макандрю трябва да се възприема не като черта на характера, а като социален навик, който се предава по наследство.

Начин да намалим стреса


Станфордските учени доказали, че клюкарстването снижава нивото на стрес. В рамките на експеримента си, те наблюдавали хора, които научават нещо неприятно за някой от колегите си. В момента, в който получавали информацията, се повишавало нивото на хормоните на стреса и сърцебиенето им. Едва след обсъждане на чутото с другите, състоянието им се нормализирало.

Подобна теория поддържат и учените от Университета в провинция Павия, Италия. Те провели експеримент с 22 жени. Резултатите показали, че когато дамите клюкарстват, се повишава нивото на окситоцина им, известен още като хормон на любовта. Той неутрализира стреса и безпокойството. Освен това подпомага укрепването на любовните и роднинските връзки, формира емоционалната връзка между майката и детето.

Начин за сплотяване на общността

Преподавателят от Североизточния университет в Бостън д-р Джак Левин, посветил дори книга на феномена, смята, че клюките са залог за здравословни отношения в колектива. Обединени от тайната информация, членовете на екипа имат повече доверие един в друг. Чувстват се съмишленици. Затова шефовете им не бива да преживяват особено болезнено факта, че обсъждат техните решения, външния им вид или дори детайли от личния им живот. Те просто се сплотяват, а това в крайна сметка се отразява положително на екипната работа. Изключение, разбира се, правят случаите, когато от слуховете страда нечия репутация. Важно е те да не прерастват в спекулации и да не излизат от пределите на компанията.

Начин да станеш „свой човек“

Клюките имат важна интеграционна функция. Това е най-лесният начин да станеш „свой човек“ на ново място. Навярно ви е правило впечатление, че с новаците никой не обсъжда деликатни делови или лични проблеми. И това е така, защото още не са издържали „теста“. Когато споделяме тайна с колега, ние му се доверяваме. Обменът на слухове е доказателство за сходство в йерархичните ценности, в потребностите или в характерите. Това е своеобразен сигнал: „Ние с теб сме от една порода.“ Левин подчертава, че ако целенасочено избягваме да участваме в обсъждането на другите, лесно ще попаднем в социална изолация. В краен случай можем просто да поклюкарстваме за известните личности. Няма да навредим никому, а и разговорът ще е по-интересен от този за времето.

Начин да повишим авторитета си

Левин твърди, че конфиденциалната информация от „проверени източници“ повишава нашата значимост и помага да се поставим в центъра на вниманието в общността. Това се отразява положително върху самооценката ни.

Начин да запълним емоционалния вакуум

Всъщност какво са клюките? Празно увлечение, което ни привлича, когато в собствения ни живот нищо не се случва. Затова понякога задоволяваме емоционалния си глад с незначителна, напълно безполезна информация. Точно затова клюките за живота на звездите са толкова четени и коментирани в таблоидите, а папараците са сред най-добре платените фотографи.

Източник: Psychologies

Превод: Янка Петкова

 

Препоръчваме ви още:

 6 типа „токсични“ колеги

До 20 - учете, след 50 – работете с млади хора

Емоционалните тролове

 

Последно променена в Петък, 05 Юни 2020 15:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам