logomamaninjashop

Великденски кекс

У нас кулинарната традиция повелява на трапезата да има козунак, но в други страни задължително присъствие е великденският кекс. Предлагаме ви две лесни рецепти, с които можете да обогатите менюто си за празника.

Гугелхупф – немски великденски кекс

Продукти:

мляко - 150 мл.

суха мая - 7 г

брашно - 300 г

1 портокал

щипка сол

захар - 100 г

яйце - 1 бр.

140 г краве масло

75 г стафиди

30 г бадеми (белени)

пудра захар при сервиране

b9f40943 1

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в затопленото мляко. Добавете малко пресято брашно. Разбъркайте добре, за да се разтвори маята напълно, покрийте съда и оставете на топло за един час.

Измийте стафидите, залейте ги с гореща вода и ги оставете да киснат 10 минути.

Изцедете портокала и запазете кората, за да я настържете. В останалото брашно добавете солта, захарта, яйцето, маслото, портокаловия сок и разтворената мая. Добавете и накиснатите стафиди и настърганата портокалова кора. Омесете тесто, покрийте го и го оставете на топло за още един час. Вземете форма за кекс с диаметър 22-24 см, намажете я с масло и посипете брашно, а ако използвате силиконова форма, можете само да я изплакнете със студена вода. На дъното посипете бадемите, добавете тестото и оставете сместа да престои още 20-25 минути.

Опечете кекса в предварително загрята фурна, за 45 минути, на 200 градуса. След като изстине, обърнете формата и го извадете. Преди сервиране можете да го посипете с пудра захар.

Източник: gastronom

Руски великденски кекс

keks1

Продукти:

6 яйца

масло - 250 г

захар - 1 чаша (чаша с обем 200 мл.)

бяло брашно (тип: екстра) - 2 ч.ч.

1 пакетче бакпулвер

стафиди - ½ ч. ч.

коняк (или уиски) - 2 с. л. 

За лимонената глазура:

пудра захар - 2/3 ч.ч.

лимонов сок - 1,5 -2 с. л.

захарни пръчици - 2 с. л.

Ако печете в правоъгълна форма 28 х 12 см, използвайте половината от дозата на продуктите. Можете да изпечете тестото и във формички за мъфини.

keks2

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура, затова отрано извадете яйцата и маслото от хладилника. Ако нямате коняк или уиски, можете да ги замените с 2 с. л. вода и 1 пакетче ванилия.

Измийте стафидите и ги залейте с гореща вода, един пръст над тях.

Пресейте брашното и добавете захарта и маслото. Претрийте с ръце тестото, за да стане на трохи, добавете бакпулвера, омесете и започнете да добавяте яйцата едно по едно. Добавяте яйце – месите, докато свършат. Сипете в тестото коняка (или водата и ванилията) и стафидите, заедно с водата, в която са се накисвали. Омесете още веднъж.

Ако формата ви за кекс не е силиконова, намажете я с масло и я поръсете с брашно. Сипете тестото и оставете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, за 25-30 минути. След това намалете градусите на 160 и печете още 30 минути. Когато кексът изстине, го извадете от формата.

Лимонова глазура

Изцедете сока на лимона и непременно пресейте пудрата захар, не бива да има никакви бучици. Постепенно добавяйте сок в захарта, бъркайте до образуване на гъста бяла маса. Ако глазурата ви се получи рядка, добавете още малко пудра захар. Полейте кекса с глазурата и докато не е изсъхнала посипете разноцветните захарни пръчици.

Източник: maminapechka


Препоръчваме ви тези 20 съвета за вкусни домашни козунаци, ако все пак заложите на традицията.

Вижте още:

На Великден шоколад, коприна и... ориз

Великденски яйца - техники за боядисване

Последно променена в Петък, 26 Април 2019 10:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам