logomamaninjashop

Великденски яйца - техники за боядисване

Автор: Елена Андреева - виЕЛИца от вкусове

1. Боядисване на яйца с желатин

20180329 131901

В купичка изсипваме два пакета от 10 г желатин и малко вода. Изчакваме желатинът да набъбне, добавяме още малко вода и загряваме в микровълнова печка или на водна баня до течно състояние. Предварително си приготвяме решетка, върху която ще слагаме яйцата, а под нея поставяме чиния. Използвам обикновени бои на прах.

Първи вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило, поръсвам от боята на прах - един, два цвята. При стичането си желатина разнася боята и се получава красив ефект.
jjel2
 
Втори вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило, поръсвам с боя на прах - един два цвята, а след това с четчица леко туширам. При оттичането на желатина боята се смесва и оставя красива "диря", а четката допълнително създава ефект.
jjel31
Тази техника може да се приложи и върху вече боядисани яйца. Също става много красиво.
 
2. С желатин и измиване
jjel ok
Процедира се като при първата техника, но след като желатинът и боята престоят върху яйцето 30-60 минути ги изплакнах с топла вода. Получава се нежно и светло оцветяване. В този случай яйцата е препоръчително да са бели.

3. С восък
vos1
Боядисваме яйцата в по-светла боя, оставяме ги да изсъхнат и след това палим тънка свещ за торта и внимателно накапваме восък върху яйцето. Поставяме яйцата в друг цвят боя - по-тъмна и оставяме да престои около 10-15 минути. Местата с восък запазват първоначалното оцветяване и се получава този ефект на точки. Восъкът се отстранява внимателно със салфетка или внимателно с тъпата страна на нож.

4. Декорация с пера от токачка
tok1
Много красива и лесна за прилагане техника. Подбираме малки перца, подходящи за големината на яйцата. Прикрепяме към бели, сварени яйца с помощта на разбит белтък. Изчакваме да изсъхнат и сме готови. Остава само да си намерите пера от токачка, но в интернет продават на много места :)

5. Декорация с боя и олио
olio1
Боядисваме яйцата в по-светъл цвят като ги държим в боята 10-15 минути. В друг съд, към друг цвят боя (по-тъмна) добавяме 1 с. л. олио и разбъркваме добре. Поставяме яйцето и чакаме 20-30 минути. На места олиото запазва първоначалния цвят на яйцето, в неправилна форма, като петънца - малки и големи. Хубавото при тази техника е, че след като извадим яйцата от боята може само да ги избършем със салфетка, не е нужно да се мажат с олио. Те вече имат блясък.
 
6. С черупки от яйца
par1
Боядисваме предварително яйцата, които при  варенето са се спукали. След това ги белим и използваме техните черупки, като ги почистим от ципата от вътрешна страна и изчакаме добре да изсъхне боята им. Чупим ги на по-малки парченца.
Декорираме бели сварени яйца - още докато са топли. Мажем с разбит белтък малка част от повърхността на яйцето и закрепяме бързичко боядисаните парченца от черупките. Процедираме така до покриване на цялото яйце с цветни черупки. Може да се комбинират няколко цвята, но е красиво и само с един. Тук е важно парченцата да са малки, за да се закрепят стабилно за белите яйца.
 
7. Боядисване с памук
pam
Увиваме отвсякъде сварените яйца с памук. Накапваме памука с различна боя и изчакваме 20-30 минути, за да се насити цвета. Готовите яйца мажем с памуче натопено в малко олио.

8. С натурални бои и декорации от листенца и цветчета
natur
Тази техника и получаването на различните цветове, може да видите тук и тук.
 
9. С хартия от домакинско руло
rulСвареното яйце са завива в един пласт домакинско руло. Фиксираме с ластик. Накапваме с лъжица върху хартията и държим около 20-30 минути така. Махаме хартията, изчакваме яйцата да изсъхнат и обтриваме с памуче натопено с олио.
 
10. Рисувани с бои за хранителни цели и писалка
pis2
 Рисувам върху сварени небоядисани и боядисани яйца. В първия случай използвам тънка четка за рисуване, която пазя само за тази цел, а боите са хранителни, гелови.
pis
А във втория случай рисувам върху боядисани яйца със специална писалка, закупена от и бей - нетоксична.

11. Дантелени яйца
dan
При тази техника може да се използват боядисани и небоядисани сварени яйца. Всяко яйце се поставя в парче чорапогащник или дантела, като колкото по едри са дупките на материята, която използваме, толкова по-красиво става. Опъваме добре и фиксираме с ластик. След това внимателно накапваме на различни места с малка лъжичка боя за яйца (няколко цвята) и изчакваме около 20-30 минути. Отстраняваме дантелата, изчакваме яйцата да изсъхнат и мажем с олио за гланц. За този начин на боядисване аз съм събрала една кутия със стари фигурални чорапогащници и дантели от дрехи, които използвам само за тази цел. След употреба изпирам и прибирам за следващата година.

Снимки: виЕлица от вкусове

Още интересни кулинарни идеи ще откриете и във фейсбук страницата на блога.

Препоръчваме ви още:

Последно променена в Сряда, 15 Април 2020 22:34
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Невидимите хора

Невидимите хора

19 Юни, 2020 Истории

Кражба чрез мобилни приложения

Кражба чрез мобилни приложения

20 Юни, 2020 Образование

И меда, и жилото

И меда, и жилото

13 Юли, 2020 Блог

Защо не го опазихте?

Защо не го опазихте?

12 Юли, 2020 Истории

Прогноза за уикенда

Прогноза за уикенда

11 Юли, 2020 Татко Калоян

Група N-Xen: Да обичаш себе си

Група N-Xen: Да обичаш себе си

09 Юли, 2020 Нашите деца

Ягодови безстрастия

Ягодови безстрастия

08 Юли, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам