logomamaninjashop

Великденски яйца - техники за боядисване

Автор: Елена Андреева - виЕЛИца от вкусове

1. Боядисване на яйца с желатин

20180329 131901

В купичка изсипваме два пакета от 10 г желатин и малко вода. Изчакваме желатинът да набъбне, добавяме още малко вода и загряваме в микровълнова печка или на водна баня до течно състояние. Предварително си приготвяме решетка, върху която ще слагаме яйцата, а под нея поставяме чиния. Използвам обикновени бои на прах.

Първи вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило, поръсвам от боята на прах - един, два цвята. При стичането си желатина разнася боята и се получава красив ефект.
jjel2
 
Втори вариант - потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило, поръсвам с боя на прах - един два цвята, а след това с четчица леко туширам. При оттичането на желатина боята се смесва и оставя красива "диря", а четката допълнително създава ефект.
jjel31
Тази техника може да се приложи и върху вече боядисани яйца. Също става много красиво.
 
2. С желатин и измиване
jjel ok
Процедира се като при първата техника, но след като желатинът и боята престоят върху яйцето 30-60 минути ги изплакнах с топла вода. Получава се нежно и светло оцветяване. В този случай яйцата е препоръчително да са бели.

3. С восък
vos1
Боядисваме яйцата в по-светла боя, оставяме ги да изсъхнат и след това палим тънка свещ за торта и внимателно накапваме восък върху яйцето. Поставяме яйцата в друг цвят боя - по-тъмна и оставяме да престои около 10-15 минути. Местата с восък запазват първоначалното оцветяване и се получава този ефект на точки. Восъкът се отстранява внимателно със салфетка или внимателно с тъпата страна на нож.

4. Декорация с пера от токачка
tok1
Много красива и лесна за прилагане техника. Подбираме малки перца, подходящи за големината на яйцата. Прикрепяме към бели, сварени яйца с помощта на разбит белтък. Изчакваме да изсъхнат и сме готови. Остава само да си намерите пера от токачка, но в интернет продават на много места :)

5. Декорация с боя и олио
olio1
Боядисваме яйцата в по-светъл цвят като ги държим в боята 10-15 минути. В друг съд, към друг цвят боя (по-тъмна) добавяме 1 с. л. олио и разбъркваме добре. Поставяме яйцето и чакаме 20-30 минути. На места олиото запазва първоначалния цвят на яйцето, в неправилна форма, като петънца - малки и големи. Хубавото при тази техника е, че след като извадим яйцата от боята може само да ги избършем със салфетка, не е нужно да се мажат с олио. Те вече имат блясък.
 
6. С черупки от яйца
par1
Боядисваме предварително яйцата, които при  варенето са се спукали. След това ги белим и използваме техните черупки, като ги почистим от ципата от вътрешна страна и изчакаме добре да изсъхне боята им. Чупим ги на по-малки парченца.
Декорираме бели сварени яйца - още докато са топли. Мажем с разбит белтък малка част от повърхността на яйцето и закрепяме бързичко боядисаните парченца от черупките. Процедираме така до покриване на цялото яйце с цветни черупки. Може да се комбинират няколко цвята, но е красиво и само с един. Тук е важно парченцата да са малки, за да се закрепят стабилно за белите яйца.
 
7. Боядисване с памук
pam
Увиваме отвсякъде сварените яйца с памук. Накапваме памука с различна боя и изчакваме 20-30 минути, за да се насити цвета. Готовите яйца мажем с памуче натопено в малко олио.

8. С натурални бои и декорации от листенца и цветчета
natur
Тази техника и получаването на различните цветове, може да видите тук и тук.
 
9. С хартия от домакинско руло
rulСвареното яйце са завива в един пласт домакинско руло. Фиксираме с ластик. Накапваме с лъжица върху хартията и държим около 20-30 минути така. Махаме хартията, изчакваме яйцата да изсъхнат и обтриваме с памуче натопено с олио.
 
10. Рисувани с бои за хранителни цели и писалка
pis2
 Рисувам върху сварени небоядисани и боядисани яйца. В първия случай използвам тънка четка за рисуване, която пазя само за тази цел, а боите са хранителни, гелови.
pis
А във втория случай рисувам върху боядисани яйца със специална писалка, закупена от и бей - нетоксична.

11. Дантелени яйца
dan
При тази техника може да се използват боядисани и небоядисани сварени яйца. Всяко яйце се поставя в парче чорапогащник или дантела, като колкото по едри са дупките на материята, която използваме, толкова по-красиво става. Опъваме добре и фиксираме с ластик. След това внимателно накапваме на различни места с малка лъжичка боя за яйца (няколко цвята) и изчакваме около 20-30 минути. Отстраняваме дантелата, изчакваме яйцата да изсъхнат и мажем с олио за гланц. За този начин на боядисване аз съм събрала една кутия със стари фигурални чорапогащници и дантели от дрехи, които използвам само за тази цел. След употреба изпирам и прибирам за следващата година.

Снимки: виЕлица от вкусове

Още интересни кулинарни идеи ще откриете и във фейсбук страницата на блога.

Препоръчваме ви още:

Последно променена в Сряда, 15 Април 2020 22:34

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам