logomamaninjashop

Основно почистване – какво да не пропуснем

Автор: Весела Бахчеванова

Като почти всяко дете и аз прекарвах ваканциите си при баба и дядо и това са едни от най-топлите ми и щастливи детски спомени. Дядо ми беше много работлив човек и очакваше всички около него да действат със същия хъс, но да ви призная, не всички успявахме да го догоним в работата. За него да седнеш и да починеш след работаq беше равносилно на мързел или губене на време. В техния дом от 5-годишна имах задължението след всяко ядене да замитам пода с метла. Разбира се, аз го приемах като игра и не полагах кой знае какви усилия, но дядо с много любов и старание ми обясняваше как точно да го правя. Е, научих се да мета, след това да мия и докато се усетя вече всяко нещо, което не беше на мястото си, ме дразнеше. Той имаше един израз „без план рабОта“ (нали сме от Македонския край) и оттогава знам, че когато човек иска да направи или постигне нещо, то той задължително трябва да има План за това. Около мен винаги има поне няколко графика за всичко, което се сетите. Дори правя график за това как е минала някоя болест на детето и при следващите такива симптоми знам какво да очаквам, като например колко време след антипиретика ще спадне температурата или след колко време да очаквам подобрението. Това, разбира се, е валидно само за повтарящи се заболявания от рода на херп и гнойни ангини, настинки и т.н. Сега ще ви споделя моя график за детайлно пролетно почистване. Не се учудвайте, че при мен продължава няколко дни, но не искам да се лишавам от времето ми със семейството, както и не мога да захвърля останалите ми задължения.

Ден 1

Гардероб (дрешник)

Това е една от най-трудните задачи при пролетното почистване. Извадете всички дрехи от гардероба и ги сложете върху спалнята, за да имате стимул да довършите задачата преди лягане. Извадете също всички чанти, бижута, колани, вратовръзки, обувки и др. Измийте гардероба, след което проветрете или ароматизирайте. Сортирането на дрехите извършете на 2 етапа.

Етап 1 – Отдайте се на първата си реакция
Сортирайте в 4 купчини – дрехи, без които не можете; такива, за които се колебаете; за даряване и за изхвърляне. Тези за дарение сложете в чували и ги преместете в гаража или в колата.

Етап 2 – Сортирайте прецизно
Задайте си въпросите „Това бих ли го купила днес?“ и „Бих ли го носила през следващите 6 месеца?“ Ако отговорът е НЕ, веднага го добавете към дрехите за дарение. Останалите дрехи подгответе за гардероба и ги подредете.

Следва една много важна стъпка и в никакъв случай не я пропускайте. Сипете си чаша вино и се отдайте на заслужена почивка, защото това беше изключително трудна задача.

Ден 2

Спални помещения

Махнете килимите, чаршафите и пердетата. Изперете ги. Извадете матрака, всички завивки и възглавници на терасата и ги оставете да се проветрят. Минете с прахосмукачката като издърпате всички мебели, които позволяват местене. Със сух моп минете таваните и стените. Почистете:

 прозорци, щори, корнизи и дограма;

 врати и дръжки;

 осветителни тела, ключове и контакти;

 вентилатори;

 климатици, радиатори;

 шкафове;

 обезпрашете и полирайте всички мебели и повърхности, снимки, картини, огледала;

 сложете спалното бельо и подредете завивките;

 закачете пердетата;

 почистете пода и с мокър моп като поставите всички мебели на мястото си.

Бани и тоалетни

Чистенето на банята е най-неприятната работа от домакинските задължения. Тя е онова място в дома, в което всяка мръсотия, следи от влага и мухъл, винаги са по-трудни за почистване. Извадете всичко от шкафчетата и изхвърлете ненужните неща – ще видите колко много място ще се освободи. Напръскайте фугите с препарат и оставете да подейства.

 почистете вентилационните отвори;
 почистете прозорците (отвътре и отвън), както и дограмата;
 завесата на душа;
 рамката на вратата;
 почистете душ кабините или ваните, смесителите и душовете;
 измийте кошчето за боклук (отвътре и отвън);
 дезинфекцирайте рафтовете.
 почистете четките за грим;
 подложките против подхлъзване;
 почистете и дезинфекцирайте тоалетната, включително около основата, под седалката и около пантите. Премахнете ръждата от винтовете на тоалетната седалка.
 почистете и дезинфекцирайте поставките на четките за зъби;
 изтъркайте стените, пода и фугите с четка, но не изплаквайте още, а оставете препаратът да продължи да действа;
 почистете сифоните;
 почистете шкафовете.
 измийте мивката.

Препаратите вече са подействали, така че изплакнете всички повърхности, след което почистете огледалата, вратите, дръжките, ключовете, контактите и държача за тоалетна хартия. Забършете пода със сух моп.

Отново идва ред на чашата вино. Запомнете, без нея на другия ден няма да върви работата ни, а трябва да приключваме с пролетното почистване.

s1

Ден 3

Изберете ден, в който да бъдете сами у дома, за да не ви разсейват, докато почиствате, или намерете някаква супер интересна игра за децата във вече почистените стаи. Сега е времето да довършим пролетното почистване на останалата част от къщата. Започнете с всекидневната, за да може да е почистено, преди да се приберат останалите членове на семейството.

Всекидневна

Махнете килимите и пердетата. Ако възглавничките на меката мебел позволяват ги свалете и изперете. Минете с прахосмукачката, като издърпате всички мебели, които позволяват местене. Със сух моп минете таваните и стените. Ако имате етажерки с книги - извадете книгите и почистете всяка една от прах със суха кърпа. Почистете:

 прозорци, щори, корнизи и дограма;

 врати и дръжки;

 осветителни тела, ключове и контакти;

 вентилатори;

 климатици, радиатори;

 шкафове (изхвърлете всичко ненужно и почистете шкафа);

 обезпрашете и полирайте всички мебели и повърхности, снимки, картини, огледала;

 закачете пердетата;

 почистете пода и с моп като поставите всички мебели на мястото си.

Кухня и столова

Кухнята е сред помещенията в дома, които трябва да се почистват най-често. Махнете килимите и пердетата. Ако тапицерията на столовете позволяват, ги свалете и изперете. Минете с прахосмукачката. Със сух моп минете таваните и стените.

 прозорци, щори, корнизи и дограма;

 климатици, радиатори;

 осветителни тела, ключове и контакти;

 електроуреди;

 хладилник и фризер;

 фурна и котлони;

 абсорбатор;

 врати и дръжки;

 шкафове – извадете всичко от шкафовете и ги почистете от вътре. Измийте приборите за хранете, както и съдовете и чашите, които не използвате често.

 дезинфекцирайте коша за боклук;

 дезинфекцирайте дъските за рязане и заточване на ножове;

 почистете и дезинфекцирайте кафемашината;

 почистете шкафовете отвън и обърнете специално внимание на дръжките;

 обезпрашете и полирайте всички мебели и повърхности;

 закачете пердетата;

 почистете пода и с моп като издърпате всички мебели, които позволяват местене.

Не пропускайте да почистите и:

  • Пералня

Това е един от уредите, които почти винаги пропускаме и се сещаме за него само, когато даде дефект. За целта ще са ви необходими - 2 чаени чаши оцет, ¼ чаена чаша сода. ¼ чаена чаша вода, малка купа и гъба. Разбъркайте водата и содата до получаване на хомогенна смес и я изсипете в отделението за перилния препарат. Оцета го излейте направо в барабана на пералнята. Пуснете пералнята на най-високата температура. След приключване, с гъбата измийте ваничката за перилния препарат.

  • Съдомиялна машина

Отстранете всички остатъци от храна. Филтъра и всички части, които можете да извадите, измийте с гъбичка под течаща вода и пуснете уреда на максимална температура. Задължително след програмата изчистете уплътненията на уреда.

А тъй като почти никой мъж не приема, че това е работа, сгответе нещо по-така :)

 

Препоръчваме ви още: 

Как да запазим дома си чист през зимата

Как да почистим дома си за един час

Какво да правим, когато дойде домашна помощница

Последно променена в Вторник, 19 Април 2022 18:28

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам