logomamaninjashop

Тиквички, който не яде

Кой ви е любимият зеленчук? Някои похапват с удоволствие крехка салатка, но се мръщят на сладко-парливия лук и веселото брюкселско зеле. Други избягват репички или спанак, но не отказват традиционните домати и краставици. Трети се колебаят между изтънчените аспержи и засищащия грах. На цвят и вкус приятели няма, а изборът от зеленчуци е огромен! И са толкова полезни, че още преди сто години българският писател Цанко Церковски и композиторът Михаил Кочев им посвещават песничката, любима на поколения деца и до днес:

Зеленчуци, който не яде,

Той голям не ще да порасте!

199703014 154736036710696 3554580613886381311 n

В моето детство любимата ми следобедна закуска беше ето тази - пълнена чушка със сирене. Днес и децата ми я обичат - но към нея добавям чери-доматки, за каквито едно време не бяхме чували. 

Зеленчуци има целогодишно, но лятото е техният сезон. Не само защото изборът е огромен, но и защото в жегата на човек някак му се отяждат по-засищащите гозби и набляга най-вече на салати и леки храни. На 17 юни по света се отбелязва денят на зеленчуците, а аз реших да споделя с вас нашите любими, бързи и вкусни летни рецепти с тиквички. Защо точно с тиквички? Защото мисля, че у нас те са единственият зеленчук, който харесват абсолютно всички - и малки, и големи.

Тиквени спагети

Тази рецепта ми даде преди години моя приятелка, която на 48 години изглежда като фотомодел и много внимава с диетата си. Рецептата е лесна и приятна и  я препоръчвам на всички дами, които работят за плажно тяло. (И не само на тях, защото е доста вкусна, щом и децата я харесват). Тиквените спагети се приготвят много лесно - може да използвате уред за белене на зеленчуци или модерен спирализатор.

тиквенис

 

Така приготвените спагети топвате за минута в подсолена, вряща вода и готово! Използвайте обичайния си любим сос за спагети. У нас ги харесваме и просто с малко сметана и пармезан, или дори само с песто. Не знам има ли по-бързо зеленчуково, нискокалорично ястие от това. 

199716244 237314527819967 5471540855256355413 н

Тиквичките с ориз на мама

Тази рецепта ме връща в детството. Обикновено я сервирам с таратор с много копър и чесън, точно като майка ми. Приготвя се много лесно. Задушавам тиквичките (2 броя) с лук и морков, малко зехтин и вода, докато омекнат. После добавям половин чаша ориз, разбърквам и допълвам с вряща вода от каната в съотношение едно към три, както и подправки на вкус. Захлупвам капака и намалям на минимална температура. След 15 минути ястието е готово. 

 

201023354 519331325858443 2633121744841302458 n 1

 

А който не обича постни ястия, може да я похапне като гарнитура. Няма лошо, важното е всички на масата да са доволни.

No description available.

Салата с настъргани тиквички, краставици и моркови

Много е вкусна, непременно я пробвайте. А ако децата се включат в приготвянето, ще е още по-добре. Алекс винаги яде храна, за която сам е положил труд. Ще са ви нужни: една тиквичка, един морков и една краставица. Морковите рендосваме, а краставичката и тиквичката правим на "спагети". Много вкусно става и с ябълка, освен или вместо моркова. Овкусяваме с малко сол, лимон и зехтин и готово!

199756077 857108011562760 2193067765706557701 н

Пълнени тиквички със сос авголемоно

Разказвала съм ви за соса (застройката) авголемоно. Всъщност за първи път я вкусих на пълнени тиквички - традиционна гръцка рецепта. Много са вкусни така, опитайте ги. За тази рецепта ще ви трябват няколко по-едри тиквички. Издълбавам ги отвътре с лъжица и оставям капачета. Приготвям плънка от задушена кайма с лук, малко морковче и ориз. Напълвам ги, слагам капачетата и варя в широка тенджера с малко вода за половин час до 40 минути. Тъй като плънката е предварително задушена, става бързо. Ако вие предпочитате сурова плънка, също ще се получи, но нека се варят поне час.

No description available.

Когато са вече готови, приготвям соса авголемоно по следния начин. Разбивам хубаво два жълтъка с две лъжици студена вода и сокът от един лимон. После добавям няколко лъжици от течността в тенджерата, разбърквам отново и изливам яйчно-лимоновия сос при тиквичките да поври минута с тях. Същият сос използвам за чушки и за застройка на пилешка супа и много препоръчвам. Вкусът става невероятен.

Идея: тази част от тиквичките, която сте издълбали, можете да използвате в зеленчукова крем-супа.

 

200579992 968771120615276 575327176236525476 н

Мога да напиша още поне пет рецепти, толкова универсален зеленчук са тиквичките. Ако понякога си позволявам да ям пържено, това отново са тиквички - тънко нарязани като чипс, топнати в брашно и запържени, обичам ги с млечно-чеснов сос. Впрочем, тъй като избягвам да пържа, съм открила, че тиквичките стават много вкусни и на фурна - нарязани на кръгчета, посолени и оваляни в брашно, а после запечени в тавичка, намазана със зехтин. Пробвайте и това. Или пък суфлето от тиквички - ситно настъргани, добре объркани с 3 яйца и 300 грама сирене, както и копър за вкус, а после изпечени като суфле. Това ястие моите момчета също го предпочитат като гарнитура, но за мен си е съвсем засищащо. Да не забравяме и кремсупата от тиквички, тя пък е толкова лесна и вкусна! Сваряваме 3-4 тиквички с морков и лук, пасираме с масло или сметана, посоляваме и сервирам с крутони и настъргано сирене. Тиквичките са чудесни и в мусака - заменям с тях картофите и така мусаката изведнъж придобива лек, летен вкус. Изглежда, че в моята кухня тиквичката има много специално място - появява се винаги, когато картофът е твърде тежък, чушката - омръзнала, а краставичката се нуждае от нова и по-различна компания.

А вие имате ли си любим зеленчук?

Тази статия е част от кампанията на LIDL “Честит ден на…,” с която всяка седмица отбелязваме различен празник и нов повод да се усмихнем. А тази седмица любимата верига ни предлага свежи зеленчуци за салата и грил, както и няколко вида вкусен сос за тях, които ще улеснят домакинята.

 

Последно променена в Петък, 30 Юли 2021 09:13
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам