Какво да правим, когато дойде домашна помощница

Автор: Весела Бахчеванова

Още от тринадесетгодишна живеех сама на квартира и винаги съм се справяла, без особени усилия с домашния ред и чистота. Но когато се появиха съпругът и детето, плюс служебните ангажименти и готвенето по минимум 2 ястия на вечер, нещата се изплъзнаха от контрола ми. Тогава вече беше време да наема жена, която да ми помага поне с почистването на дома. По онова време все още нямаше фирми, които да се занимават с абонаментно почистване. С мен се свърза едно момиче, с което си допаднахме и тя започна да идва всяка седмица. Грешката, която направих в самото начало беше, че не се уговорихме какво точно се очаква от нея. И какво правех аз? В уговорения ден ставах 2 часа по-рано от обикновено, за да мога да изчистя, да не би случайно да си помисли помощницата ми, че хигиената ми е ужасна, а и не знаех дали влиза в задълженията й да подрежда или оправя леглата. Семейството ми се шегуваше с тази моя мания, но аз не бях в състояние да я изкореня, най-вече заради патриархалното възпитание, с което съм израснала. Реално, на нея й оставяше да избърше праха и да почисти пода. Станахме близки приятелки и след известно време не знаех как да й кажа, че искам да ми помогне като измие фурната или хладилника, да почисти прозорците или фугите в банята, нещата, за които всъщност имах нужда от помощ извън обичайните й задължения. Така, заради прекомерното сближаване и неудобството ми да поставя точни изисквания, приключи горчивият ми опит с първата домашна помощница.

Минаха години и се случи така, че самата аз създадох компания за домашни помощници. Опитът ме научи какви точно услуги трябва да предлагам, от какво има нужда всяко различно домакинство, но и как да се отговори на индивидуалните изисквания на всеки клиент. Когато човек има нужда от помощ в домакинството, не е достатъчно само да се забършат шкафовете отвън, както и да се почисти пода. Трябва детайлно почистване на всяко кътче от дома.

Но как да се държим с жените, които ни помагат? Ето няколко съвета, изведени от опита ми:

1. Когато за пръв път дойде домашната помощница, обяснете й точно какво се очаква от нея. На всеки му се е случвало да започне нова работа и знае как се е чувствал. Точно това изпитва и тя. Не се притеснявайте да поставите изискванията си, това може само да я улесни.

2. Отделете 10 минути, да я запознаете с дома си – къде са почистващите препарати, кофа, моп, дъска за гладене, стълбичка за високите прозорци или какво може да използва за тази цел. Покажете й помещенията и обяснете кое е с приоритет, тъй като не може да очаквате, че за няколко часа помощницата може да изчисти всичко основно.

3. Оставете й пространство за работа. Знам, че е трудно да се доверите на непознат, но когато наемате компания за почистване, а не физическо лице, фирмата поема отговорност за своите служители. Те винаги са с чисто съдебно минало и са преминали през професионално обучение.

4. Не се притеснявайте да я помолите да свърши нещо извън определените й в началото на посещението ангажименти. Например да посрещне куриер или да изглади ризата, от която ще имате нужда след малко.

5. Ако помощницата, в процеса на работа повреди или счупи нещо, се свържете с компанията, с която работите и обяснете спокойно за случая. Повечето от тях имат сключена застраховка за "Професионална отговорност", което означава, че в случай на щета те ще покрият стойността на щетата по експертна оценка.

6. Ясно определете дистанцията. Вие не сте приятели.

7. Отнасяйте се с помощницата с нужното уважение. Това е тежък физически труд, за който тя ви помага.

8. Не се притеснявайте да инспектирате работата й, докато тя е още там. Това ще помогне, ако имате някакви забележки, които да избегне през следващите посещения.

9. Имайте реална представа за времето, което е нужно за почистването на дома ви. Помислете и за това, че първите 1-2 посещения винаги са най-трудни за домакините, докато се ориентират в обстановката.

10. Винаги оставяйте обратна връзка, за това как е минало почистването. Това ще помогне за повишаване на качеството на предлаганата услуга

 

Весела Бахчеванова е управител на iHelpi - фирма за почистване на домове и офиси в София и околностите. Повече информация относно предлаганите услуги, можете да намерите тук и на фейсбук страницата на iHelpi.


Препоръчваме ви още:

Защо е уморена мама

Наръчник за мултифункционален домакински уред „мама“

УЮТЕН ДОМ

Последно променена в Четвъртък, 21 Декември 2017 11:02
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Последният дом

Последният дом

21 Ян, 2020 Истории

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

5 вида клети презентатори

5 вида клети презентатори

22 Ян, 2020 Кариера

Съседката

Съседката

02 Фев, 2020 Истории

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Онзи един ден

Онзи един ден

10 Фев, 2020 Истории

Специалната рецепта

Специалната рецепта

06 Фев, 2020 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам