logomamaninjashop

Градско лято

За много работещи родители летният лагер е най-логичния изход от ситуацията, когато няма баби и дядовци подръка. Представете си обаче – детето е мечтало краят на учебната година най-сетне да настъпи и да направи всичко онова, за което не е имало възможност и време досега. Дори да става дума за игри на компютъра. За нас това може да е пропиляно време, но детето ни го е очаквало, планирало и изведнъж се намесваме ние с офертата си за летен лагер или някакво друго организирано приключение. Това е моментът, в който наследникът ни се сблъсква с реалността и проумява истината, че дори през ваканцията не разполага с времето си. Той иска да взема решения самостоятелно, а ние потискаме този порив с плановете си. Нещата могат да се развият по няколко начина – детето да се разбунтува и да саботира усилията ни да го забавляваме. Може да промърмори пасивно „Ок“, което с нищо не е по-добро от протеста. Има и други ситуации. Детето е силно привързано към родителите си и не иска да се разделя с тях. Дори да го изпратим на лагер, вероятността да го приберем предсрочно е огромна. Крайният резултат е същият като в предишните две ситуации – ваканционното настроение е под нулата. А има и деца, които не искат да се разделят с компанията си, и отказват да предприемат каквото и да било пътуване индивидуално. Най-доброто решение е заедно да потърсим възможностите за забавление и почивка през ваканцията. А времето прекарано в града да бъде оползотворено по най-пълноценния начин. Така не пренебрегваме потребностите му, а показваме доверието си към него. Ето няколко идеи за градска ваканция, които можем да предложим.

Лято без родители

1123 ok

Силни усещания

Градското лято е най-доброто време за създаване на рутина в карането на скетборд, ролери, велосипед и всякакви други „дъски“ и колелета. Ще трябва да преодолеем страха си от травми и да се погрижим за екипировката, която ще обезопаси до някаква степен заниманията му. Донякъде е успокояваща с мисълта, че разумният риск е необходим в пубертета и е по-добре излишната енергия да се освобождава в спортни занимания. С каска, наколенки и други защитни средства поне ще минимализираме риска.

Опознай родния град

Цяла учебна година детето върви по един и същ път, който вече знае толкова добре, че може да го измине със затворени очи. Ако отделим време, за да обходим непознати райони в града, може да се окаже, че сме напипали добър начин за забавление. За да направим разузнаването наистина интересно, можем предварително да си набележим район и да проучим интересните факти свързани с него; да отбележим точките в джипиеса в телефона на детето и да съставим маршрут, с условието да се отбелязва във всяка по-интересна точка. Не е необходимо трасето да е трудно, но пък ще имаме непрекъснато наблюдение за движението му. Близък или приятел от отдалечен квартал може да влезе в ролята на гид и да разкаже интересните неща, които се случват там. Добра идея е и вариантът „най-краткият път“, с по-голямото дете дори можем да се състезаваме кой ще стигне пръв до крайна точка.

Ваканцията - урок по самостоятелност

4784 ok

Време за усъвършенстване

Ако детето не е привърженик на подвижните, дори екстремни, занимания, летните курсове са добра възможност да му осигурим разнообразие. Вариантите са много – езиков курс, курс по програмиране, рисуване, моделиране или грънчарство, танци. Възможно е да представляват интерес дори фризьорски курсове, ако например момичето обича да прави прически. Интересна възможност са курсовете за баристи, така тийнейджърът ще се усъвършенства в приготвянето на кафе, капучино и др. топли напитки. Дори шофьорските курсове за най-големите ще направят летните дни пълноценни, още повече, че през този сезон градските улици са много по-разтоварени от ежедневния трафик.

Буккросинг или благотворителни акции в парка

Да, през лятото всички се разпиляват в различни посоки и децата, които остават в града са малко. Затова пък разполагат с достатъчно свободно време. Това е добра възможност за организиране на игри около дома или уговаряне на срещи в парка. Възможностите да се разнообразят тези забавления също не са малко. Може да се организира размяна на книги, събиране на играчки и др. предмети, които вече не представляват интерес, събиране на дрехи за дарение. Поделенията на БЧК във всеки град имат приемателни пунктове.

Да поработиш, за да спечелиш

Лятото предоставя добри шансове за по-големите деца да съберат средства, за да си купят нещо, което отдавна искат. Има оферти за временна работа, които са подходящи за навършилите 16 години. Друга възможност е включването в семейния бизнес, където ще може да спести „законно придобити“ средства. Близки или приятели също биха могли да предоставят подобна възможност. Разхождането на домашни любимци, пазаруването, грижата за дома, когато стопаните пътуват – това са възможности, с които тийнейджърът може да се ангажира в квартала.

Защо му е на тийнейджъра карта?

71. okjpg

Доброволческа дейност

Това е вариант, който трябва да бъде предварително проучен. За редица културни или спортни мероприятия се търсят доброволци, нещо с което по-голямото дете може да се справи. И тук възможностите са повече, отколкото предполагаме – приюти за изоставени животни, помощ в зоопарка, раздаване на флайери за събития и всяка друга дейност, което съпътства организирането и провеждането на масови прояви.

Гаражна разпродажба

Ето един добър начин за събиране на средства. Те могат да задоволят каприз или да бъдат дарени с благотворителна цел. Лятото е време за ремонти и основно почистване на дома. В такива случаи обикновено се оказва, че много от вещите, които пазим от години, са ненужни. Това е възможност да се организира разпродажбата им. Около идеята могат да се обединят няколко деца и да изложат предметите пред блока, в близкия парк или на друго удобно място, което може да бъде посещавано целодневно. Предварителното оповестяване на разпродажбата също е от значение – тийнейджърите могат да разпространят обяви или да пуснат съобщения в социалните мрежи. Можем да им помогнем с оценяването на вещите, тъй като децата рядко имат реална представа за стойността им. Подобно занимание изгражда добри навици, тъй като дава възможност да придобиеш реална представа за процеса на покупко-продажбите, търговските преговори и носи удовлетворение от печалбата. Едно наистина ефективно оползотворено време.

А за тези, които обичат лагери,

ето няколко страхотни идеи за лято 2018 г.

Материала подготви Янка Петкова

Препоръчваме ви още:

Лято при баба

Как прекарах лятната ваканция

Последно променена в Събота, 02 Юни 2018 10:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам