logomamaninjashop

Проект „Светулка“ – превенция на трафика на деца в България

Проект „Светулка“ има за обща цел превенция трафика на деца за сексуална експлоатация чрез повишаване на информираността на децата в училищна възраст и подобряване уменията и познанията на професионалистите, които работят с деца, да разпознават първоначалните признаци на трафик и да извършват превантивна работа с високо-рисковите групи.

България все още е една от страните източник на значителен брой жертви на трафик на хора в рамките на ЕС. Според статистически данни от 2016 г. около 15% от идентифицираните жертви на трафик у нас са деца. Те са сред най-честите жертви на насилие и експлоатация, защото не са способни да се защитят. Много от тях са лишени от пълноценна родителска грижа и подкрепа. Най-честите причини за попадането им в схеми на трафик и сексуална експлоатация са бедност, насилие, отпадане от училище или липса на стабилна семейна среда. Особено уязвими са деца, които са разделени от своите семейства и са настанени в различни форми на алтернативна грижа, преживели физическо или психическо насилие, деца, идващи от семейства в риск. Те разполагат с много малко възможности и начини да получат познания, които биха им помогнали да разпознаят признаците на трафикиране.

Именно поради тези причини SOS Детски селища България, в партньорство с колегите си от SOS Детски селища Швеция и с финансиране от Фондация Radiohjälpen Швеция, разработиха проект „Светулка“, за да стартират целенасочена кампания за информиране на уязвимите деца в училище; за да обучат професионалисти, които работят с деца в риск и да осигурят включване на тази важна тема в образователната система чрез предоставянето на две методически ръководства.

Надежда за Надежда

25da67824c9f1869e8ef3eacb5d2ced0 XL

Проектът ще разработи две методически ръководства за работа:

1. Мултимедийна образователна програма за деца

2. Ръководство за обучение на приемни родители и професионалисти, които работят в социални услуги за деца.

След края на проекта тези образователни програми ще бъдат дарени на Министерството на образованието, така че цялата образователна и социална система ще може да ги използва.

Конкретните цели на проекта

1. Въвеждане на Мултимедийната образователна програма пилотно в 12 избрани училища, в които децата от рисковата целева група преобладават. Програмата има за цел да повиши детската информираност – да помогне на децата да разберат какво точно представлява трафикът на хора, да ги научи как да разпознават сами рисковите ситуации и хора и да знаят как могат сами да се предпазят. Те ще получат практически познания как и къде могат да намерят подкрепа – структури, институции, горещи телефонни линии. Предвижда се програмата да се преподава в продължение на 4 седмици в час на класния в 4 паралелки (от 4 до 7 клас). С изпълнението на тази дейност проектът гарантира, че децата ще бъдат по-малко склонни към манипулация и ще знаят как могат да помогнат на себе си или на свои връстници, ако подозират заплаха за тях.

2. Втората конкретна цел е да осигури на професионалистите, които работят с уязвими деца, и приемните родители необходимите знания и капацитет в превенцията на трафика, рехабилитацията на жертвите и повишаването на информираността на децата. Те ще имат изключителна полза от организираните обучения по теми, свързани с обхвата и същността на трафика на хора, уязвимостите на децата и начините за правилна комуникация с жертвите.

Училищата, в които ще се пилотира мултимедийната образователна програма за деца, ще бъдат избрани спрямо концентрацията на деца в риск в тях. Целевата група на проекта включва деца от различни форми на алтернативна грижа, деца от ромски произход и деца от бежански семейства.

След пилотирането на програмата, в избраните 12 училища в страната, ще се направи оценка на това как децата са възприели и реагирали на темата и представянето й, за да се направи ревизия или промяна в начина на преподаване по модула.

Програмата за деца ще бъде интерактивна и ще включва филмче, анимация, ролеви игри, дискусия и упражнения.

Обученията на възрастните ще включват приемни родители, социални работници и психолози, които работят в центрове за обществена подкрепа, възпитатели и екипи, които работят в центрове за настаняване от семеен тип. Ще бъдат включени теми като:

 - идентифициране на признаци за трафик, включително техники за подлъгване на деца;

- информираност за различните рискови фактори и профили;

- начин на реакция при наличие на възможни рискови ситуации;

- провеждане на разговори с деца на различна възраст и тяхното консултиране по въпроси, свързани с трафика на хора;

- повишаване на информираността на децата по тези въпроси.

Проект „Светулка“ ще се ръководи от убеждението, че децата не бива да се разглеждат само като пасивни жертви, а могат и трябва активно да бъдат включени в дейности по превенция. Ако успеем да научим децата как сами да се предпазват, бихме могли да повлияем на процеса на въвличане в трафик и върху нагласите и поведението на жертвите.


Препоръчваме ви още:

Желаете ли да станете SOS приемни родители

Моля ви, тръгнете си!

Не ме съди, човече

 

              

Последно променена в Понеделник, 11 Февруари 2019 13:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам