logomamaninjashop

Историята на Мария

Заради 17-годишно момиче от Враца Кеймбридж промени правилата на изпит

„Това е историята на живота ми!“, възкликва в репортаж за Нова телевизия Мария Александрова от Враца – момиче, което респектира с интелекта си въпреки уврежданията от детската церебрална парализа.

Мария е с ТЕЛК със 100 % инвалидност, за нея се грижи майка й Зорница, която след като преодолява отчаянието от диагнозата на детето си, започва битка за пълноценното му съществуване.

Въпреки че 80% от училищата във Враца отхвърлят детето, то продължава образованието си и дори е с отличен успех. Това, че е със специални образователни потребности, не спира Мария да се яви на изпит за сертификат по английски в Кеймбридж. Респектирани от интелекта и амбицията на момичето от университета удължават времетраенето на изпита и допускат асистент, който да попълва отговорите вместо него. Така в прочутото учебно заведение се създава прецедент, за който е „виновна“ умната българка.

Следващата мечта, към която се е устремила Мария, е да учи продуценство в чужбина. Казва, че телевизионните програми са начинът й да избяга от реалността. Не смята себе си за по-различна и твърди, че не е прецедент. Просто хората с увреждания като нея нямат шанс у нас да покажат потенциала си.

„Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, твърди изключителното момиче.

***

Историята на Мария стана известна в момент, в който майките на деца с увреждания подготвят поредния си протест срещу Системата. Той ще се състои на 2 октомври и ще се проведе едновременно в няколко града – София, Варна, Силистра, Враца, Пазарджик и Стара Загора. В столицата протестът ще започне в 17,30 пред площад „Народно събрание“.

Неотдавна майките от палатковия лагер пред парламента отбелязаха „120 дни от борбата за живот на децата си“. Под мотото „Зависимата независимост“ жените за пореден път призоваха народните представители да ускорят хода на реформата в социалните услуги за деца и лица с увреждания. Въпреки ангажираността на омбудсмана Мая Манолова, с която майките внесоха предложения за законодателни промени, сериозен напредък в работата по тях няма. Протестиращите настояват за признаване правото на хората с увреждания да вземат решения, свързани с начина им на живот, без да зависят от социални услуги и институции; за индивидуален подход при оценяване на потребностите им. Сред исканията им е и създаването на възможност децата да имат достъп до реално образование като всички останали, да бъде създадена възможност на родителите да работят с промяна в условията на програмите за личен асистент. Протестиращите признават, че тази промяна изисква много време, но твърдят, че началото все още не е поставено. Все още, след три години борба...

В Кеймбридж промените явно се случват по-бързо.

Снимка: Nova TV


Препоръчваме ви още:

"Системата ни УБИВА" - фланелката, която скара властта

Майките, от които нищо не зависи

В Норвегия системата отнема децата, в България направо ги убива

 

Последно променена в Четвъртък, 27 Септември 2018 19:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам