logomamaninjashop

Забрана за узнаване на пола?

След Брекзит Великобритания продължава да сервира изненади.

Представители на Лейбъристката партия в страната са предложили да бъде забранено на бъдещите родители да узнават какъв е полът на бебето чрез кръвни изследвания в ранните месеци на бременността. Според представителите на парламента в някои случаи тази информация може да стане причина за аборт.

Според Би Би Си тази мярка се предлага предимно заради някои етнически общности в страната. Жените от тези общности правят аборти, ако разберат, че са бременни с момиче. При това решението за прекъсване на бременността често се взема под силния натиск на роднините.

„Веднага реших, че не искам това дете. В семейството ни имаше вече пет момичета и след всяко раждане близките идваха у нас като на погребение. За тях това беше поредният провал.“, цитира Би Би Си думи на жителка на Лондон, принадлежаща към сикхите.

Момче или момиче? Зависи от бащата

fetus2

Няма точни данни за това колко аборта във Великобритания се правят след като бъде узнат полът на детето. При това абортите заради „неподходящ пол на бебето“ са забранени. Процедурата може да бъде извършена само ако плодът е с аномалии в развитието си, пряко свързани с половата му принадлежност. Въпреки това в медиите често се споменава за случаи, в които жените лъжат лекарите и правят аборт независимо от забраните.

Бременните жени във Великобритания преминават през комбинирано изследване, което включва кръвен анализ и ултразвук, за установяване на евентуални аномалии на плода в първите месеци. Ако изследването се провежда в държавна болница полът на детето според резултатите на първия скрининг не се съобщава на бъдещите родители. Това се прави след втория ултразвуков преглед в 19-20-та седмица, когато вече не бива да се прави аборт без медицински показания.

В частните клиники обаче тази забрана не важи. Там можеш необезпокоявано да си направиш кръвни изследвания, за да узнаеш пола на детето. За оптимален срок се смята 9-10-та седмица от бременността. Услугата по определяне пола на бебето в някои райони на Великобритания е толкова популярна, че дори се рекламира на билбордове. Цената й е около 170 лири стерлинги.

Източник: The Guardian


Прочетохте ли

Емоционални последици от спонтанния аборт

Последно променена в Четвъртък, 27 Септември 2018 09:57

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам