logomamaninjashop

Усмихвай се и бачкай

Читателка на популярен сайт изпрати следното писмо до редакцията му с молба да го публикуват за повдигане на духа на всички жени, които и в отпуск по майчинство продължават да работят.

Често в социалните мрежи може да се прочете следния съвет: „На децата до тригодишна възраст категорично не трябва се пускат филмчета и да им се включва телевизор.“ И услужливо се цитира статия, която налага извода – майките, които пускат филмчета, са безотговорни, егоистични и убиват децата си. Иска ми се да запитам авторите: „Вие някога оставали ли сте поне за минута с малко дете? Предавали ли сте отчети? Провеждали ли сте конферентни разговори? Заработвали ли сте нещо повече от няколкото сребърника майчински?“

Работя от първия месец в майчинство, „отпускът“ ми продължи три седмици. Три седмици, които прекарах в болницата. Искам да споделя какво е да си работеща майка с малко дете. Този текст е в подкрепа на жените, които съвместяват майчинството с работа.

Шестте тайни на работещите майки

bach4

Не вярвай на това, което виждаш

Инстаграм прелива от снимки на идеални работещи майки. Ето тук тя прави йога, заедно с бебето, и стяга задника си. На следващата снимка строи басейн с балони от хидрогел. А тук е при козметичката. На другата снимка готви органична вечеря. А, ето тук е на кафе с приятелки. На тази снимка изнася презентация на конференция. Във всеки пост въпросната майка пише, че отпускът й не е повод да забрави за себе си, а време за личностно и физическо развитие и усъвършенстване.

Тази майка беше мой кумир. Всеки път се питах, щом тя може да работи и да гледа детето си, аз по-некадърна ли съм, че не мога като нея? И всеки път, отменяйки часа за маникюр заради поредния майстор вкъщи, се чувствах неспособна да се справя, чувствах се като жена, която вече не се грижи за себе си. Докато заради един маркетингов проект не ми се наложи да работя с майки-блогърки и не се запознах с кумира си лично. Наистина беше свежа, с маникюр, в отлична форма, с фалшив "Луи Витон". Но фалшива се оказа не само чантата. Оказа се, че „истинската работеща майка“ не работи по кой знае какви проекти, ангажиментите й отнемат час-два седмично най-много, цялото останало време посвещава на блога си.

А за да си освободи време за фотосесиите и редките работни срещи, привиква едната от двете баби, които за щастие живеят в същия град. Парите ги изкарва мъжът й, а тя работи, „за да не ми е скучно и да не се превърна в една от мамите“. Тази среща подкопа вярата ми в социалните мрежи. Жалко, че нямах много време да се разстроя истински, защото ме чакаха четири незавършени презентации, недописана статия и две писма, на които трябваше да отговоря до сутринта.

Аз съм майка и още нещо

bach5

Прости им, Боже

Наскоро се чух с приятелка, която ме покани в един проект. Често си споделяме разни неща извън работата. Връстници сме, около 30-те. С тази разлика, че аз имам дете, а тя - още не. И ето че колежката ми казва: „Не разбирам жените, които се оплакват, че отглеждането на дете е сложно и тежко занимание. Да работиш по пет проекта едновременно – ето кое е тежко. Звънят клиенти, снимки, клипове, съвещания, отчети! “

В живота ми има и от едното, и от другото. И да си призная, майчинството ми се отдава много по-трудно, изтощава ме много повече и изисква много повече ресурси. Клиентите не се втурват при теб, когато си в тоалетната, не ти късат бельото, когато търсят да сучат, не те отвличат от подготовката на презентация в три през нощта, за да им дадеш цица или да ги погладиш по дупето.

Нито една майка не казва, че да работиш в офис и да изкарваш пари е лесно, защото знае, че това не е така. Тогава защо жените, които все още нямат деца, си позволяват да разсъждават по темата как се отглеждат те? Ние все пак знаем колко далеч от теорията е практиката.

Криворазбраното майчинство

bach

Ти винаги ще се чувстваш недостатъчно добра майка

Добрите майки приготвят безглутенова каша за закуска, която всичките им деца ядат с удоволствие. Добрите майки знаят 150 развиващи игри. Добрите майки слагат на гърне детето, преди да е навършило и два месеца. И, разбира се, добрите майки не пускат анимация на децата си.

Работещите майки слагат чинийката и лъжичката на масата и ако детето не яде, решават, че не е гладно. Работещите майки устройват занимания по ранно развитие по време на разходка, показвайки как изглеждат истинските кученца, вместо да ги разглеждат с детето по картите на Глен Доман. Работещите майки пускат филмчета, за да изкарат парички, които после ще изхарчат за детето и може би една много малка част за себе си.

Аз съм мързелива майка

bach7

Приспи вътрешната си богиня

Всички знаем, че най-важно за жената е да канализира ведическия поток уникална хармония в себе си. Каква е основната й „работа“ – постигане на хармония, удовлетворяване, съзидание и захранване на вътрешния енергиен поток. Задачата на жената е да подкрепя мъжа и да се занимава с това, което наистина й е интересно, а ако това не е така, тя не е истинска жена и не използва потенциала на чакрите си. За това ни предупреждават всички успешни основателки на ведически онлайн училища с тригодишен опит; модни гурута с цели две собствени линии и, разбира се, коучи, които са напуснали незадоволителната си работа след 30-та си година, за да просвещават другите.

Естествено, всяка работеща майка би искала да се занимава с нещо прекрасно. Да пече сладкиши или да изработва красиви кутии за изписване. Но кой знае защо за подготовката на франчайза на тракторния завод или маркетинга на магазина за авточасти плащат повече, а ведическите биткойни, които канализират потоците вътрешна енергия, още не са стандартизирани по ICO. И това, като се замислиш, е много хубаво.

Да е умна, но не много!

bach6

Сънят е за слабаци

Настъпва нощ. Градът заспива. Майките се будят. Най-популярният съвет, който чуваш, когато си в майчинство, е да спиш, когато спи детето. Когото и да попиташ, ще ти го каже. Но ако питаш кога да работиш, всички ще започнат да те омайват с витиевати разсъждения за приоритетите и тайм мениджмънта, за това колко удобни са графиците. Без да съм толкова компетентна мога категорично да заявя: без детегледачка или баба, можеш да работиш, само когато детето спи. За целта се налага да се будиш в пет сутринта или да си лягаш по същото време. Но съветът да спиш с детето не е за теб.

P.S. Скъпи работещи майки! Това, което правите, е прекрасно. Това е отлична инвестиция за времето, когато отпускът ви ще свърши. Освен това е възможност да осигурите на детето си повече. Знам, че работата по време на майчинство не е отдаване на 200 процента. Но не забравяйте, че това не е завинаги. А дотогава – усмихвай се и бачкай!

 

Препоръчваме ви още:

Да работя или да се отдам изцяло на майчинството

Последно променена в Четвъртък, 21 Юни 2018 08:54

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам