logomamaninjashop

Крадецът на сънища

Автор: Надя Колева

Макар детето ми да е вече почти на 2 годинки, все още в съзнанието ми са ясни спомените от времето, когато бях бременна. Познати и непознати се надпреварваха да ми дават най-различни съвети, някои от които – съвсем доброжелателни, а други граничеха с абсурда. Но почти всеки срещнат ме съветваше да се наспя сега, защото като се роди бебето, край със спането! На което аз обикновено отговарях с усмивка и леко недоверие. Честно казано, сега вече съжалявам горчиво за пропуснатото време, което съм прекарала в гледане на филми или пред компютъра – и когато е можело е да спя!!! Но така е с повечето бременни, сякаш след появата на заветните 2 чертички изведнъж Вселената налива в умовете ни някакво необяснимо вековно „познание“ и ние вече знаем всичко, просто ей така. За какво ми е да слушам другите, минали по моя път? Аз знам най-добре! (горчиво „ха-ха-ха!“)

Само че бременността минава толкова бързо, всъщност съвсем неусетно, макар тогава да не изглежда така. И всичките книги, които успеем да прочетем за отглеждането на бебето няма как да ни подготвят за реалността, защото бебето не е изпит, за който можеш да се подготвиш толкова добре, че да ти пишат „отличен“.

И ето, идва денят, дългоочакваният ден, в който всичко е минало успешно, вече ви изписват, и в родилното ти връчват едно мъничко (плачещо!) вързопче, което те е страх да държиш в ръцете си... Настава приятно суетене и вълнение. Роднините се надпреварват да коментират на кого прилича бебето. „Ах, има носа на мама и косичката на тати, а тези пръстчета, дали не бяха на баба?“... А родителите са в пълно неведение какво ги чака, докато не настъпи първата нощ след прибирането от родилното, когато се оказва, че макар бебето да е изкъпано и накърмено по всички (писани и неписани) правила, сънят е мираж… и май дълго време ще бъде така!

Почти всяка книга, която прочетох, включваше своеобразна таблица относно това колко трябва да спи бебето, като, разбира се, часовете за сън намаляват с течение на времето. Горе-долу информацията изглежда така:

- Новородените до 6м. спят средно около 16-20 ч. на денонощие.

- Бебетата от 6м. до 1г. спят средно около 13-14 ч. на денонощие.

- Децата на възраст от 1 до 3г. спят средно 10-13 ч. на денонощие.

Интересното е, че в книгите пише, че макар накъсаният сън да е нещо типично за новородените, след навършване на 6-месечна възраст, най-малкият член в семейството вече трябва да спи цяла нощ! Още по-изумителното е, че това го пише във всички книги и статии, които съм прочела! Сякаш нещо магическо се случва след навършване на заветните 6 месеца и бебето от само себе си започва да спи НЕПРОБУДНО цяла нощ!

Е, мили родители… Мисля, че ще ви разочаровам. Моят малък крадец на сънища е на почти 2 годинки и засега сигурно сме спали ЦЯЛА нощ 2 или 3 пъти! Дъщеря ми е живият пример, че сънят е силно преекспониран, и очевидно някои хора просто нямат нужда от такива екстри. За мен е пълна мистерия как успява да си почине и да събере сили, след като през цялата нощ ни е будила средно между 3 и 6 пъти, като едва ли ѝ се събират повече от 5-6 часа сън на денонощие. А сутрин вече е ококорена преди нас и е пълна с енергия! Как го постига? Чакам я да порасне, за да ми обясни, но подозирам, че ще си остане загадка.

Но искам да кажа на всички бременни – мили момичета, наспете се сега, защото когато се появи вашият малък крадец на сънища, вече ще е късно! Разбира се, пожелавам на всички ви, дано да ви се родят от бебетата „еднорози“, за които само съм чувала – тези, които спят по цяла нощ! Но за всеки случай, наспете се, докато е време!


Препоръчваме ви още:

Помощ! Детето не спи! 
Когато не иска да спи само 
Защо е нужен режимът

 

Последно променена в Сряда, 30 Август 2017 13:11

Свързани статии (по етикет)

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам