logomamaninjashop

Малки хитрости за големи сънливци

Детето ви не обича да става сутрин за градина и всеки път ви се налага да мърморите и настоявате, докато стигнете до сериозни децибели, за да раздвижите малкия сънливец. Или пък ранният час не вдъхновява особено първолака, който се излежава „до последно“ и винаги закъснява за първия час. Значи тези „разбуждащи“ съвети са точно за вас.

Говорящата лампа
Утрото понякога е намусено и е непосилно да бъде посрещнато с усмивка дори от възрастните. А на всички ни се иска да се събудим във ведро настроение и денят да тръгне оптимистично. Такова настроение може да създаде подходящата лампа. Тя може да е с форма на слънце или герой от приказка, може да пее или да говори. Всяка нейна необикновена функция е добре дошла. Приглушената светлина не предизвиква същия протест като яркото осветление на стаята, събуждането става леко и постепенно, а звуците само допринасят за създаването на позитивна обстановка около малкия сънливец. А има и нощни лампи с опция за звукозапис. Достатъчно е само да ги настроите за определения час и детето ще се събуди от гласа ви, още преди да сте влезли в стаята му.
lori 0005352472 bigwww

В търсене на приключения
Децата са малки авантюристи и ако бъдат предизвикани с нещо тайнствено и необикновено бързо ще забравят, че не искат да се разделят с възглавницата. Затова мобилизирайте въображението и артистичността си и бъдете готови за малък скеч. Може да се окаже, че будите Спящата красавица от 100-годишния й сън и тя трябва веднага да напусне леглото си, за да оживее цялото царство (семейство). Или пък някой е тършувал през нощта и е скрил раницата на първокласника. Има нужда от спешно разследване, за да бъде намерена, и точно вашето дете е единственият детектив, който може да го доведе до успешен край. Можете да го насочвате с „топло“ и „студено“, за да спестите време. Но бъдете сигурни, че след подобно издирване няма да остане и следа от съня.
03 751x501 02

Гимнастика в леглото
Друг начин за успешно събуждане е раздвижването в леглото. Направете си малък „комплекс“ от упражнения. Дали ще карате „колело“ или ще „рисувате“ букви с крак, ако го правите заедно с детето, със сигурност ще си създадете подходящо настроение за начало на деня. Сънят съвсем ще напусне вашето мъниче, а и вие ще сте достатъчно тонизирани за работния ден, който ви очаква. Може да прибегнете и до малък сутрешен масаж с няколко „подмолни“ гъделичкания. Масажирайте цялото тяло и отделете особено внимание на ходилата и ушите на хлапето. Там са съсредоточени точките, които могат да събудят всеки вътрешен орган, и да го настроят на работен режим.
Maedchen im Bett 28c29 dreamstime

А ти какво сънува
Разбуждането може да стане и с кратък разговор. Децата обичат да говорят за сънищата си, дори да не са имали такива. Това се обяснява със страстта им към приказките и необикновените истории. Бъдете готови да разкажете и собствения си „вълшебен сън“. Разговорът може да продължи в банята, докато детето се облича, по време на закуската и всичко това да стане неусетно, защото хлапето е погълнато от историята.
uchenye deti propuskayuschie zavtrak otstayut v razvitii orig 1217

На какво ми мирише
Нищо не може да разбуди човек по-бързо и сигурно от примамливия аромат на любима храна. Може би вашето хлапе обича палачинките с ванилия или вкусно препечения сандвич с кашкавал, или прясно нарязаната краставичка, а може би се ще го привлече мирисът на мляко с какао и канела. Подобни аромати са в състояние да разбудят бързо и ефективно рецепторите, които ще отведат сънливото дете в кухнята.

Както разбирате, не сте съвсем безпомощни пред непробудния сън на детето. Изберете варианта, който ще проработи най-успешно при вас. А може и просто да редувате изброените хитринки, защото нищо не поддържа интереса по-дълго от разнообразието.

Материала подготви Янка Петкова

Препоръчваме ви още:

Маркери на детското развитие от 1 до 5 години 
За апетита и усмивката на всяко дете 
9 мита за съня на бебето

Последно променена в Петък, 01 Септември 2017 10:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам