logomamaninjashop

За едната плацента

„Вчера на 01. 07. 2017 г., в АГ болница ''Шейново'' София, бе пребита моя колежка - акушер-гинеколог д-р Гагова. Със счупен нос и множество травми по главата и тялото, причинени от бащата на новородено бебе (живо и здраво), комуто е отказано да получи плацентата на новороденото. Д-р Гагова е отличен специалист и красива дама, сега е обезобразена и физически и духовно, защото си е свършила работата! СРАМ!!!“ Това написа на стената си във фейсбук известният бургаски акушер-гинеколог д-р Мирослав Минчев. 

По скандалния случай не се знае много всъщност, но все пак някои обстоятелства бяха оповестени. Афектираният мъж нападнал д-р Гагова, защото отказала да му даде плацентата, след раждането, на което присъствал. В коментар за Bulgaria ON AIR, изпълнителният директор на болница „Шейново“ д-р Румен Велев съобщи повече подробности за състоянието на колегата си. Лекарката е била в безсъзнание за 20 минути и е намерена в безпомощно състояние, с фрактура на носните кости и разкъсана горна устна. Бащата, който бил в родилната зала, за да окуражава жена си, и да стане свидетел на най-важния момент за семейството, бил вбесен от отказа й я нападнал с юмруци...

У нас има подобна практика, но това се уточнява предварително с екипа, който осъществява раждането. Тъй като семейството не е заявило предварително желанието си, процедурата била стандартна. Това, което прави случая много различен обаче е, че бащата, по думите на д-р Велев, е изключително интелигентен, занимава се с генетика. Това обяснява интереса му, но в никакъв случай не оправдава жестокостта.

Защо е този интерес към плацентата напоследък?

По принцип тя се смята за биологичен отпадък, който се изхвърля в специални контейнери. (Конспиративните теории гласят, че в България съществува търговия на черно с тези продукти, но това, разбира се, е само една от многото „шокиращи“ информации.)

Плацентата съдържа изключително важни вещества: стволови клетки, растежни фактори, желязо, аминокиселини, витамин В6, витамин Е, окситоцин, фибробласти, които подпомагат метаболизма на клетките, оздравяването и възстановяването на клетки и тъкани, хормони, които намаляват стреса.
У нас също се извличат стволови клетки от плацентата, но това все още не е масова практика на криобанките. Според специалисти, тези стволови клетки са по-ефективни от извличаните от костния мозък.

Извън професионалното приложение обаче, все по-популярно става „консумирането“ на плацента. Тази тенденция е подкрепена  и от доста популярни личности. Твърди се, че подобна „консумация“ значително намалява кръвозагубата след раждането, подпомага имунната система, ускорява слизането на млякото, намалява риска от следродилна депресия.
Според поддръжниците на това „движение“, плацентата може да помогне за възстановяване на майката по много начини – от нея се правят шейкове, капсули, тинктури, есенции, кремове, хомеопатични препарати. Особено популярно е дехидратирането на плацентата и производството на капсули с полученото прахообразно вещество. Тези капсули, имали чудодеен възстановителен ефект върху майката след раждането.
По-умерените поддръжници просто заравят плацентата, заедно с дръвчето, което засаждат след раждането на детето. Като че ли това е най-масовият подход у нас, доколкото изобщо може да се говори за масовост.

Човекът, нападнал д-р Гагова, като генетик, вероятно е сред най-добре информираните за свойствата на плацентата и ползите й за майката и бебето. Но е също толкова вярно, че има сериозен проблем с овладяването на гнева. Случаите с насилие над лекари, за съжаление, не са новина в последните години, но подобен инцидент в родилна зала е наистина прецедент. Преди време в един ежедневник бяха задали въпроса: „Какво, за Бога, става в българските родилни отделения?“ – и бяха публикувани разкази на раждали жени, които са били подложени на унижение в болниците. Дори медиците не отричат, че има порочни практики, които хвърлят сянка върху съсловието. Но този случай не е такъв. Д-р Гагова е специалист от Отделението по рискова бременност. Пациентите й я определят като отличен лекар, благодарение на който са се появили на бял свят много здрави деца. Човек, който никога не е демонстрирал пренебрежение към пациент и непрофесионално отношение. Сега тя е една травмирана жена, която се бори с болката и стреса, причинен от нечия жестокост.

Баща в родилната зала?

Всички сме „за“. Но покрай възможността, която вече почти никоя болница не отказва, основателно все по-често си задаваме въпроса: „Кой трябва да е в родилната зала и защо да е там?“. Акушерки, с които сме коментирали този казус, признават, че таткото има подкрепяща функция,  но за специалистите е много важно да им се осигури възможност да си свършат работата. Затова има подготвителни курсове, предварителни разговори, всичко, което е необходимо да знаеш, преди да влезеш в родилната зала. Защото ти не си случайно там. Или поне не би трябвало да бъдеш. Иначе не помагаш на никого.

Едно мнение в социалната мрежа като че ли е най-точният коментар защо подобни неща се случват и няма да спрат:
„Това (истерията по плацентата) е поредната модна тенденция (известна още като форма на ритуален канибализъм, ако трябва да сме пунктуални). Много станаха напоследък. И хранителните добавки със стволови клетки, и обрязването по “естетическо-хигиенни” причини и “водното раждане” в домашни условия…Въпросните ню-ейдж методи за раждане, са се превърнали в някакъв тотален кошмар за лекарите. Хората правят всякакви експерименти със себе си и после “скучната класическа медицина” ходи да ги събира с линейките. Масово.“


Янка Петкова


Препоръчваме още:


Нормално или секцио?
Частният случай на Ани

Роди се човек - история в снимки

 

Последно променена в Вторник, 04 Юли 2017 09:56

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам