logomamaninjashop

Мъже, имаме нужда от вас!

Автор: Надя Брайт

 

Скъпи мъже, това не е статия, това е апел!

Имаме нужда от вас!

Става дума за домашното насилие. Имаме нужда от вас, за да ни разберете, да ни подкрепите и да ни защитите. Защото, ако повечето от вас не бяха свестни и ненасилници, как щяхме да направим разлика? 

Имаме нужда да разберете, че когато се борим с домашното насилие, или не се борим, а бягаме, или когато стоим и търпим, имаме проблем с конкретен мъж насилник, както и с неуредената ни система и с нагласите на обществото. Нямаме проблем с всички мъже. Борбата с домашното насилие не е борба на жените срещу мъжете. Това е борба за оцеляване.

Разберете ни – ако и вие се изправите срещу това, ще има много повече чуваемост. Знаете ли какво е сама жена с бебе на ръце да отиде в полицията и да се оплаче, че нейният мъж ѝ посяга? Разликата е огромна, ако до нея има мъж... Обръщат много повече внимание, самата жена се чувства по-защитена.

Разберете ни – нещата не са черно-бели. Да, много жени се връщат многократно при насилника си, преди да избягат. Или преди да срещнат смъртта си. Но не се отказвайте да бъдете на страната на доброто. Защото не знаем какво ще стане след ситуацията на насилие, но в самата ситуация трябва да се действа. И мъжът има много по-голям шанс да защити една жена, отколкото друга жена.

Разберете и нещо друго – не искаме да създаваме затворени женски общества, които се борят с всички мъже. Не се чувствайте обвинени за чужди действия. Просто мрежите за взаимопомощ са изградени главно от жени, защото пострадалите са по-склонни да си помагат един на друг. И защото жена пострадала от един мъж, инстинктивно губи доверие и се страхува от всички. Но това не е преднамерено, просто е естествен ефект.

Само с вашата подкрепа може да се преборим с последствията от домашното насилие и да си помогнем да продължим живота си нормално. Да възвърнем доверието си. 

Имаме нужда и от вашата професионална помощ, от мъжката гледна точка. От решителност, от структура, от знанията ви и вашите умения.

Знаем, че много мъже също са жертва на тормоз. Виждала съм го с очите си – не по-малко отвратително е. Бихме ви разбрали и помогнали. Просто трябва да сме заедно.

Имаме нужда от вас! Моля ви, ако чуете история на жена, която е пострадала от това – опитайте се да разберете нейната гледна точка и преживявания. Моля ви – ако видите жена, която агресивно защитава правата си – не се чувствайте отхвърлени, не извръщайте глава. Когато дълго са отнемали правата ти, си склонен на крайности. 

Не искаме крайности, искаме да живеем нормално. Искаме да обичаме, да се прибираме спокойно в дома си. Но никой проблем не свършва и започва с границите на дома. Всеки проблем по домовете е проблем на всички ни.

Моля ви – преди да отминете – изслушайте. Ако видите нередност – действайте. Ако можете да помогнете на каузата срещу домашното насилие – направете го. 

Благодаря!

* Извинявам се, че пиша от името на всички жени, надявам се никоя да не се почувства засегната.

Последно променена в Четвъртък, 14 Октомври 2021 14:51

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам