logomamaninjashop

Частният случай на Ани

 

Това е историята на Ани, която завършва щастливо. Разказваме ви я, за да насочим пациенти с подобни симптоми да потърсят подходящия специалист и да си направят съответните кръвни изследвания. Винаги се съветвайте с лекар, преди да приемате каквито и да е добавки.

На 26 години забременях с първото си дете. Преди това винаги съм била "анемична и бяла". Захранена съм с жълтък и черен дроб поради притеснителните 99 хмг, когато съм била бебе, доста ревливо, неспящо до 16 м възраст, будила съм се на 15 минути, въпреки че съм се развивала нормално) Според лекарите, включително хематолози, моята анемия е била желязодефицитна и винаги при оплакване са ме карали да пия желязо и са ме карали да ям месо. Чувствах се ужасно от тотема и всички останали алтернативи, съдържащи желязо. Като студентка поддържах хемоглобин 115-120, но с еритроцитни разминавания в кръвната картина, на които не е обръщано особено внимание. Когато се чувствах зле, просто пиех желязо, както казваше джипито, ставаше ми още по-зле и го спирах на своя глава, защото направо ми се гадеше. Един път стигнах до ехограф и лекарката в рентенологията във Варна не разбираше защо черният ми дроб е толкова уголемен. Тогава тренирах и бягах, и тя заключи че може да е от претоварването. Връщам се на бременността. В 34 г.с хемоглобинът ми беше 100. Кожата - ужасно бледа. Аз съм човек, който се занимава със спорт, храни се здравословно, но въпреки това плодът не наддаваше много и ме бяха наплашили, че ще го вадят заради намалени води и защото се съмняваха че бебето изостава. АГ искаше да ми изпише желязо, както на почти всяка майка, но отказах и поисках консултация с хематолог, имайки предвид предисторията ми. Съгласи се.

На 26 години, в края на бремеността, след като безброй пъти съм "лекувана" от хематолози във Варна, в София най-сетне ми откриха таласемия - генетично заболяване,което се предава наследствено и обяснява всичките ми проблеми преди. Желязото ми, което явно никой досега не беше изследвал, без да приемам добавка за желязо, беше над горната граница. Съответно се отлага в далака и черния дроб, а приемането на железен препарат щеше да застраши моя живот. Ако бях пила желязото по схемата указана от АГ-то, щях да свърша с изваден далак. АГ-то беше консенсусен и се радвам, че взе под внимание моите притеснения. За щастие моята таласемия е просто леко генетично смущение. Но важното тук е, че ако бащата на детето носи същия ген, детето може да страда от тежка форма на таласемия, която понякога се лекува единствено и само с доживотни кръвопреливания. Съответно пуснахме изследване на таткото и слава богу той не беше носител на същия ген. Не искам да плаша никого, а да посъветвам да ИСКАТЕ изследвания, които ви се полагат.

Малко лекари съветват да се прави това изследване, когато видят леко занижен хемоглобин. Проблемът е сходен с измерването на б12. Детето се роди, но се започнаха мъките с храненето, спането и бавното качване на тегло. Аз кърмех изключително до 6 месеца, когато си пуснах серумно б12. Резултатите ми бяха ниски, въпреки че приемах добавка метилкобаламин от 200мкг на ден докато кърмех. Направих консултация с лекар и отидох при нея с готовите резултати от б12 на моето 5-6 месечно бебе. Неговите резултати бяха около 230, не помня точната цифра, но тя отсече че на неговата възраст трябва да е минимум 500. Каза че към момента няма някакви проблеми с развитието, но според нея липсата на апетит и проблемите на съня на детето идват от това. Моето дете изяждаше около 60-80 мл кърма на изцеждане (не можеше повече) и в моменти се задоволяваше и с 40мл. Цедих, за да видя колко яде. Освен това понесе една ваксина доста тежко. Смятам че дефицитът на б12 и хранителни вещества, заради липсата на апетит са изиграли роля. Започнахме прием на добавка - 400мкг на ден цианокобаламин за детето и 2000 мкг метилкобаламин за мен, когато кърмех. Идеята на докторката беше да види как ще се повлияе детето от това съединение и ще се променят ли нивата на хомоцистеин и б12 след като спрем терапията. Надяваше се да е само недостиг поради моя недостиг по време на бременност и кърмене. Скоро това ще стане ясно, защото ще ходя на хематолог. : )

Не искам да се хваля, но оттогава малкия яде като ламя и значително подобри съня.

Надявам се тази история да е полезна на хората. Не обобщавам от частния случай за общия - имам познати със сходни проблеми със същата история. Надявам се и скоро да се вкара като масова практика АГ-тата да не изписват желязо ей така, защото това си има лошите последствия. Да пускат подробна кръвна картина, да консултират с хематолог. Мисля, че електрофорезата на хемоглобина, б9, б12 и желязо трябва да станат задължителни маркери за изследване при изразена симптоматика и намален хемоглобин особено преди прием на какъвто и да било тип добавки.

Последно променена в Понеделник, 03 Април 2017 00:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам