logomamaninjashop

Между гнева и безсилието

Историята, която ни разказва Анна Иванова, ни напомня колко е важно да се грижим за здравето си, да не отлагаме, да търсим причината, когато не се чувстваме добре. Самата аз преживях тежко заболяване преди няколко месеца и макар че твърдя упорито как изведнъж ми се е стоварило, всъщност истината е, че симптоми имаше, но си затварях очите за тях. Дано сме по-отговорни за здравето си и дано попаднем на точните лекари. Ето какво сподели с нас Анна.                

Казвате си, какво чудо пък може да е това - хем гняв, хем безсилие?!

Както повечето млади дами, и аз също мечтаех за принца, после за прелестната сватба и така дойде времето да мечтая за дете. Започнахме да се „трудим“, след няколко месеца видях заветните две чертички и моят рай продължи. Продължи, но до четвъртия месец, когато лежах за задържане. След това се установи, че бебето е със сърдечни малформации, лекарите съветваха прекратяване на бременността, после амниоцентеза и какво ли още не. После аз пък започнах с лекарствата за високо кръвно и никой не успя да установи какво се случва с мен. В крайна сметка, родих в 32 г.с. с прееклампсия. Детето в кувьоз, а аз в реанимация, но това е друга история.

Аз запазих моето високо кръвно. Две години след раждането се лутах от лекар на лекар, резултатът беше временен и после пак удрях 160 горна граница. Толкова често я удрях, че преди година и половина, когато намерих точния кардиолог и кръвното ми стана 120/80, на мен ми беше лошо... Да не повярва човек.

Междувременно започнахме подготовка за втора бременност и минах през какви ли не лекари, изследвания, ехографи и т.н. И никой не се сети, че трябва да отида на нефролог. Да, никой… и така стигнах до бъбречна недостатъчност, която ми дойде като подарък за 2018 г. Резултатът - 1/3 от бъбреците са изсъхнали и не вършат част от задълженията си. Сега нищо не може да се направи, освен да спазвам режим и да се надявам, че хемодиализата и трансплантацията ще бъдат отложени максимално във времето. За този месец обиколих най-големите нефролози в България и всеки пита: „Ама как никой не Ви е пратил на нефролог с тази прееклампсия?!“ Ами, ето така, никой не ме прати. Никой не каза: „Момиче, отиди да си видиш бъбреците, че с това високо кръвно… “

Ето така, мили мои, аз се лутам между гнева и безсилието. Напълно реално състояние на духа. Но отказвам да се примиря и продължавам напред.

Реших да напиша този текст с малката надежда да помогна на някого, да го подсетя, ако е имал подобни здравословни трудности (а и на всички останали), че бъбрекът е най-подлият орган в човешкото тяло. За него не се разбира, освен когато стане късно, другото е случайност. Редовно се изследвайте, действайте и не губете вяра, защото тя ни крепи. А пък гнева - преодолейте го, но действайте бързо, защото ще ви трябват сила и енергия, за да се борите да живеете.

Ще завърша историята на Анна с още симптоми за проблеми с бъбреците освен високото кръвно. Някои от тях са типични и веднага ще се досетите за причината, но някои са по-нехарактерни и е възможно да ги пропуснете. Когато посетите общопрактикуващ лекар, не забравяйте да споменете и тях, за да ви ориентира към нефролог. 

1. Болка в задната долна част на гърба, която може да премине и към предната част на корема.

2. Силен сърбеж на кожата:

- При неправилна функция на бъбреците настъпват смущения в извеждането на токсините, което влияе силно върху нервната система и кожата. Ето защо е характерна появата на силни и на пръв поглед неоправдани сърбежи.

3. Метален вкус в устата и поява на афти

- Отново се дължи на токсините. Появата на метален вкус има връзка и с обработката на месото, което при бъбречни заболявания е силно затруднено.

4. Замаяност, световъртеж, гадене и повръщане

- Гаденето и позивите за повръщане са характерни при възпаления на бъбреците или наличие на камъни в тях. Гаденето може да доведе до липса на апетит и втрисане.

5. Подути глезени

- Задръжката на течности е характерен симптом при проблеми с бъбреците. Често крайниците се подуват, най-вече глезените, китките. Възможни са подувания и около очите.

6. Умора, световъртеж, усещане за студ

- Броят на червените кръвни клетки при пациенти с бъбречни заболявания е нарушен, в резултат на което може да възникне анемия, силна хронична умора и липса на енергия. 

7. Подобни на цистит симптоми

- Често уриниране, парене, болка при уриниране, втрисане, повишена температура, в по-тежки случаи и кръв в урината.

8. Промени в цвета на урината

- Тя може да измени цвета си, да стане по-бледа или по-тъмна, с пяна или с остър неприятен мирис.

При който и да е от тези симптоми не отлагайте посещение при лекаря.

Препоръчваме ви още:

Частният случай на Ани

Колко е важно да си НЕсериозен

Моята приятелка Болестта

Последно променена в Понеделник, 19 Февруари 2018 12:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам