logomamaninjashop

Мъжът на зъболекар

Автор: Иво Иванов

Човек и добре да живее, все идва момент, в който се налага да отиде на зъболекар. От инжекция не ме е страх, от мечка не ме е страх, от тигър не ме е страх, но от зъболекар ме е страх. 

Сигурно е тръгнало още от кошмарната перхидролна училищна зъбарка едно време, с нейното извисяващо се кресчендо на „Стисни зъбки“! Направо ми идеше да стисна зъбки и да й отхапя пръстчетата.
Чувствам се толкова безпомощен на зъболекарския стол – ужасно е усещането да знаеш, че си им в ръцете на тия инквизитори и няма мърдане. В кърпа си им вързан. В такова състояние могат да те манипулират както искат – и пари могат да ти измъкнат колкото искат, и обещание за женитба могат да изтръгнат и още много ужасни неща могат да направят с теб!

Всяко ходене на зъболекар за мен е изпитание и зъболекарският стол ми е като електрически стол. Ама пък поне и за зъболекаря е изпитание! Няма само аз да се потя на стола, я! Нека им е гадно и на тях!
Обикновено има нужда от активната асистенция на сестрата, защото докторът сам не може да се оправи с мен. Не си отварям устата както трябва, избутвам с език и прочие вероломства, които могат да побъркат и най-спокойния зъболекар. Затова сестрата стои до него и ми натиска и избутва недисциплинирания език с огледалце навътре. Очаквам всеки момент да ме приклещи и да натисне коляно в гърдите ми. И да спре да си играе с това огледалце и да вземе боздуган. Даже една сестра сигурно не е достатъчна – трябва да са няколко, за да може една да МИ, друга да МЕ, нали... А аз - аз съм "Очи тъмнеят, глава се люшка, уста проклина цяла вселена."

Истински истории с феята на зъбките

boy 2604853 640

 

- Отпусни, отпусни, какво си се стегнал! После пък – стисни, стисни!

Ама моля ви се, докторе, решете най-накрая какво искате!
Как ще се отпусна бе, на мене всичко ми е на топка, това да не е тай-масаж с happy end, че да се отпусна. Борба е това, и то безмилостно жестока! И аз няма да се дам без съпротива! Ще съм като спартанците пред армиите на Ксеркс. Никакво отпускане!

- Отвори още!

Ма те ми набутали в устата тампони, тръби, маркучи, кабели, шнурове, бормашина, сешоар, прахосмукачка и Бог знае какво още, защото съм със затворени очи и не виждам – накъде още да я отварям тая уста!
Е аз да не съм питон бе, докторе! Ама ей сега ще си разчекна челюстта, момент, за да можете да вкарате и миньорски къртач, хилти и там каквото още имате. Копайте си, режете, чукайте, пробивайте - не ми пречите!
Че и ме питат нещо през това време, сякаш наистина очакват да им отговоря с всичкия тоя инвентар в устата ми - песен да ви изпея не искате ли, ей тъй както съм!

- Спокойно, няма да боли! – опитва се да ме успокои сестрата.

Да бе, той сигурно и Торквемада така е успокоявал жертвите си. Ама не е проблемът в болката, аз само като я чуя тая машинка и имам чувството, че ми полирате мозъка с нея през устната кухина! Такова ми е усещането само като бръмне тая пущина.

И чистенето на зъбен камък било безболезнено, ма то направо успокояващо и приятно като спа-процедура било, разбираш ли. Релакс, та дрънка! Не на мене тия! Няма такова нещо като безболезнена стоматологична процедура!

- Не е лесно да се работи с теб, да знаеш! – ми казва всеки път моя зъболекар, като се тръшва с дълга въздишка запотен на стола зад бюрото като след тежък боксов мач. Предполагам, че след мен прави дълга пауза и удря нещо силно преди следващия пациент. Но той ми е свикнал.

Животоспасяващо за всички ни все пак е, че зъбите ми са здрави като цяло и сравнително рядко ми се налагат такива посещения.

Още от Иво:

Непризнатият художник

Последно променена в Вторник, 13 Октомври 2020 09:12

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам