logomamaninjashop

Как да отидеш на почивка с дете и да останеш жив - вашите истории

Според някои почивката с малко дете е занимание за екстремисти. Според други – възможност да се посветиш на семейството си и да си създадеш незабравими спомени. Много и интересни гледни точки споделиха читателите ни, които допълват с интересни наблюдения изводите на една майка за почивката с деца.

Ах, морето, ах, вирусите!

или Почивките с деца не са това, което са били

Преди години преживях подобна почивка на море с детето ми на 1,5 г.. С голям ентусиазъм организирах почивката в малко курортно градче по нашето Черноморие. Но тя нямаше нищо общо с мечтите и представите ми дотогава за почивка на море. С малкия на плажа нямаше сядане, той нямаше никакъв страх от водата и само към нея се спускаше. Тогава още не знаех, че трябва да сме оборудвани с цял вагон играчки: кофички, лопати, надуваеми басейни, пояси... Като си помисля колко наивна съм била. Само да го изтървем за секунда от поглед и се юрваше към вълните без капка страх. Единствено когато детето спеше следобед, се редувахме с мъжа ми да полежим на плажа: единият гледаше детето, а другият отиваше на плаж сам. На 3-4-ия ден детето отказа да се храни и се оказа, че има много афти в устата, езика и гърлото, каквото и да се опита да яде или пие много боли и той спря да се храни. Хайде, търси лекари спешно, плати си, нищо че е дете. После ходихме два пъти дневно да го мажат с лекарство. Детето спря да се храни и драстично отпадна, омекна като дробче и само на ръце го носехме. Отказваше мляко, нормална храна, даже вода. Аз, която не бях му давала дотогава шоколад, го молех да хапне малко. Накрая се сетих да купя банка глюкоза и с шише с биберон. В началото малко плака, но толкава беше изпосталял, че нищо че боли, засука. Накрая на почивката детето оздравя, но за изпроводяк всички се заразихме с класическите ентеровируси, причиняващи разстройство. Трябва да е интересно. Почивката остана "незабравим спомен" за цялото ни семейство и обеца на ухото ми, че почивките с деца не са това, което са били преди, и никога повече няма да бъдат.

Тате, къде е сапунът?

campe ok7

Аз съм от майките, които си стоят в „тъпи курорти с болни деца“. То заболяването къде точно ще го лекуваме, не му пука. Като преуморя децата от път, за да ги прибера вкъщи, по-бързо ли ще ги излекуваме?! Зависи си от болестта. Ако медикаментите са ми налични, не бих пътувала 500-600 км с болни деца. Но всеки си знае за себе си и сам си прави избор.

Първото море с близнаци на 1 година и 4 месеца беше като слизане в ада. Пристигнахме, настанихме се, поспахме, вечеряхме и в 20 ч като зинаха да реват с цяло гърло, не спряха 6 часа! Няма млъкване, няма заспиване. Накрая ни изгониха от хотела в 2 ч. през нощта, с две ревящи бебета. Тръгнахме си за София. Мъжът ми нямаше книжка тогава. Бях станала в 5 ч., цял ден карах до морето и после цяла нощ обратно. Трийсет часа не бях спала. Как не заспах на волана да ги изтрепя не знам. Никога няма да го забравя.

Нашето Черноморие отнесе известни критики. Споделяме и някои от тях с надеждата да имат ефект:

Факт е, че откакто спряхме да ходим на море в България, не сме имали типичните стомашно-чревни проблеми, които дотогава съпровождаха всяка почивка. Сега не ми е хрумвало дори да заведа бебока на нашето море. Да, много ни е хубаво морето, но за съжаление, ние (и туристи, и хотелиери) не сме хубави хора...

Откакто ходим на море другаде, не сме имали здравословни проблеми, нито децата, нито възрастните. Според мен е въпрос на психическа настройка, как точно ще си изкараш почивката с децата. И, естествено, на количеството изпита бира. 

Винаги на нашето море имаме чревни вируси и всякакви други бацили. И това не е от морската вода, а от лошата хигиена в заведенията. Не ми е стъпвал кракът там 5 години, няма и да стъпи. Синът ни беше на година и половина и го заведохме в Албена. Тотален ужас беше всичко. Но в крайна сметка сега си спомняме култови моменти и се смеем.

Говори опитът…

Прекарах три години по цяло лято сама с две бебета (малки деца) на морето, на квартира. Без втори възрастен. Не съм имала каквито и да било драми, прекарахме чудесно, и това са ми едни от най-хубавите спомени. Просто имахме по-подходящ за бебета режим - не съм ги държала на плажа в жегите. Сутрин ставаме в 6:30, от 7:00 до 10:00 сме на плажа. След това къпане, обличане и игра на сенчеста, зелена площадка. После обяд, следобеден сън и отново плаж от 17:30 до 19:30. Къпане, вечеря, крайморска разходка и сън. Разкошна почивка! Децата бяха здрави, спокойни и щастливи, както и аз.

Как да отидеш на почивка с детето и да останеш жив

vacjpg

Всичко е въпрос на нагласа на родителите

Почивката с деца е до нагласа на родителите. Миналото лято - бебе на 9 месеца, Джулай морнинг на палатка на див къмпинг, 10 дни на каравана + няколко уикенда в Гърция - абсолютно никакви проблеми. Това лято вече разполагаме с бебе №2. Отново няма да пропуснем първия юлски изгрев и отново няма да пропуснем моренцето. А ползването на баба мен лично би ме изнервило.

Някои хора не трябва да стават родители, елементарно е. Имам далечни познати, които никога не си водят детето на море, защото искали "да си почиват". Ако искаш да си починеш от детето си, що за човек си, мамка му?

Ние миналата година ходихме на Лозенец с 11-месечно дете и никой не е имал какъвто и да е проблем. Не разбирам защо толкова отричате българското Черноморие?

Голямата ми дъщеря беше на 4 години, средната на 25 дена! Метнах куфара в багажника и с мъжа ми заминахме на морето! Една седмица пълен релакс на плажа и на басейна в хотела! Между другото, вече сме петима, но още си ходим с един куфар на морето.

И ние сме петима, багаж - куфар с дрехи, иначе май кофичките са в повече за малките, че замъците били скучни в една форма. Няма драми, няма изблици на лудост, строг режим, забавления и настройка, че ще е хубаво.

За добро или не, за първи път ходихме с детето на море, когато стана на 4 г. Началото на юни, беше като войник, кофи, лопатки, пояс и т.н. Изкарахме страхотно и без здравословни проблеми, седеше до посиняване във водата и брадичката му трепереше от студ, но беше много щастлив и доволен, и за нас си остана едно от най-хубавите ни морета.

С деца в България 2017

73d7edd1405081e5433c41d9ad2ee18c L

Явно шефът ми е прав, че на лоши родители добри деца се падат. Та аз с лекота си поотгледах децата (на 10 г. и на 11 г.), нямам никакви лоши спомени от почивки, за първи път се занесохме, когато малкият беше на 3-4 месеца, а каката нямаше 2 г. Не знам дали е до късмет, нагласа или нещо друго, но е факт.

Първото море с детето ни (5-месечен) беше страхотно. Всяка година ходим и досега не сме страдали от каквото и да е. Мисля, че е доста преувеличена темата с разстройството! Наши приятели тъпчат децата си с витамини и пробиотици месец преди почивката и почти винаги прихващат нещо, при нас режимът е еднакъв преди, по време и след ваканцията!

С бебе на 3/4 м. и кака на 4 г. бяхме на море, освен с храненето на малкия човек (кърмех го само в стаята, нямаше сила, която да го накара да яде навън... характер от малък) не сме имали проблеми. И така, през два часа тичам, сменяме се с таткото, каката най-доволна беше, че и с мама, и с тате все във водата киснеше.

Най-хубави и лесни почивки сме имали с деца бебета. Навсякъде с нас, заспиват в количката, минимален багаж, но това при положение, че бях от кърмещите майки. Е, не съм от тези дето се панират, че покрай морето духа вятър, че няма шапка, че пясъкът влиза навсякъде и пр. А това с чревните вируси, съдейки по опита на близки, е факт само в България.

В близките 3 месеца съм организирала 2 екскурзии извън страната - първата с кола (няколко ентусиазирани приятели с деца); втората със самолет 2 броя деца и един брой съпруг. Дано емоциите са само положителни.

Скоро пътувахме с три полета, като единият е над 7 часа с едно 2-годишно, 6-годишно и ние с мъжа. Единственият проблем беше коланът, който слагаме при излитане и кацане… е няма такъв ад, дребният пощуря. Иначе ако са над 3 години или под годинка, няма особени премеждия с летенето.

Ние в момента сме на почивка. Рев като вляза в банята първите дни (нали крадат майки там). На морето нямахме много изпитания, но не искаше във водата - рев. От пясъка се катери върху мен като лепка. Сега в басейна не можеш да го изкараш.

5 съвета за почивката с деца

b0776ea0ff3c7ec4ba82e898c021ccc5 XL

Мъдро и оптимистично за край

Вижте сега, от друг ъгъл: децата така или иначе се водят с нас, но по време на почивка няма готвене, чистене, пазаруване, пране, работа, градина училище... Всички сме повече време свободни и заедно. Това е почивка, другото - излишни драми.


Препоръчваме ви още:

Ах, морето...

Къща на морето

Такава една почивка

Последно променена в Събота, 23 Юни 2018 10:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам