logomamaninjashop

5 съвета за почивката с деца

Живописен бряг на екзотичен курорт, топло море, ситен пясък, релакс и… деца. Мислите, че отпускът ви е обречен? Когато на психолога Илона Бунюел се ражда петото дете, тя започва да се страхува от семейните пътувания. После въвежда 5 правила, които могат да бъдат полезни на всеки, който иска да прекара летния си отпуск с децата и въпреки това да успее да си почине.

Всеки мечтае за идеалната почивка на брега на морето: децата строят пясъчни замъци, тийнейджърите се забавляват с бодибордовете си, а родителите се наслаждават на чаша Мохито, под сянката на чадъра.
Сега да се върнем на земята и да погледнем реалността в очите - дълги опашки на летището (или задръствания по магистралите), проблеми с багажа, стомашни инфекции, вечно недоволни пубери и други ужаси. Все пак ваканцията с деца ме е научила на нещо и аз вече имам свое ръководство – как най-пълноценно да прекарам безценния семеен отпуск.

102748200

1. Изберете нещо по-достъпно
Ние винаги се очароваме от рекламите на далечни екзотични страни, забравяйки суровата реалност – това е скъпо и дълго пътуване, което е трудно за организиране. Придвижването отнема ценно време от ограничения отпуск и ни изморява. А връщането обратно е още по-дълго и адаптацията вкъщи протича трудно.
Най-хубавата ни почивка беше във Френските Алпи – само на четири часа път от дома ни. През август там е спокойно. Това пътуване се оказа и най-евтиното в семейната ни история.

2. Вземете само най-необходимото
Няма нищо по-неприятно от ситуация, в която вие, два дни поред, търсите изчезналия си багаж на летището, в страна, в която никой не говори езика ви. Ние въведохме едно просто правило: един куфар (среден размер) на две деца, за да можем по-лесно да наблюдаваме и пренасяме багажа. Забравете модните ревюта – пет тениски, три чифта къси панталони (и едни дълги) обикновено са напълно достатъчни. Момичетата могат да добавят и две-три рокли, без непременно да носят подходящите за тях обувки.

3. Решенията взимат родителите
По-рано за мен беше важно децата да имат избор с какво да се занимават и къде да отидем всички заедно. Какъв беше резултатът? Спорове, разногласия и недоволни от крайното решение. Мъжът ми зае съвсем друга позиция. Той настоя всички семейни решения да взимат родителите – като отчитат предпочитанията на децата, но без да ги питат директно. Първоначално бях против. А къде остава свободата на избора? Но като видях резултата – щастливи и доволни деца - си спомних за изследването на Даниел Гилбърт за „изкуственото щастие“: „Ние сме много по-щастливи, когато изборът ни е ограничен и не можем да променяме решението си.“

170200575

4. Измислете си предизвикателства
Отдихът и релаксът са важни за добре проведения отпуск. Но в някакъв момент, все пак ти се приисква да се занимаваш с нещо ново и си готов буквално да се разтвориш в преживяването – когато е важен не резултатът, самият процес е приятен и интересен и времето протича неусетно. За целта, заниманието трябва да е достатъчно сложно и да изисква усилие, но да бъде в пределите на възможностите ви. Резултатът е дълбока, абсолютна наслада. Помислете по какво бихте могли да се увлечете и да изненадате себе си, да опитате нещо ново, на което не сте предполагали, че сте способни. Такива приключения ще направят отпускът ви наситен с емоции, радостен и запомнящ се.

5. Финалът е важен
Известно е правилото за пиковите и финални преживявания: ние оценяваме миналия опит според най-яркото си преживяване и по неговия финал – приятен или не. Така е и със семейните почивки – по това как ще завършат, ще съдите и за общото си впечатление от тях. Затова планирайки семейната ваканция изберете занимания, които предизвикват силни положителни емоции и се постарайте да завършите отпуска на високи обороти. От това зависи как ще го запомните.


335x347 1 fd1c02b89d62bedd816b46bb7e0d6cf9335x347 0xc0a8392b 21204446041428426923

Илона Бунюел е психолог, ръководител на международни програми в областта на позитивната психология във френската компания Positran. Автор на няколко книги, сред които най-известната е „Ключът към благополучието“.

 

 

 

 

 

 

За вълненията покрай семейната почивка можете да прочетете и в Мама Нинджа стяга багажа и Как си починах на морето.

Последно променена в Четвъртък, 15 Юни 2017 12:01
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Законите на семейство Явашеви

Законите на семейство Явашеви

12 Юни, 2020 Татко Калоян

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Филми и книги за наркотиците

Филми и книги за наркотиците

13 Юни, 2020 Възпитание

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Невидимите хора

Невидимите хора

19 Юни, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам