logomamaninjashop

Финансовата грамотност като игра: как да направим ученето забавно за децата

Автор: Рени Миткова

Знаете ли кой е основният източник на финансови съвети за младите хора? Според едно скорошно проучване, TikTok e мястото, от където те учат финансови навици. Шокирани ли сте? Аз да. И никак не съм склонна да делегирам възпитанието и образованието на децата си на TikTok инфлуенсъри, предполагам и вие. Какво ни остава тогава? Да запретнем ръкави и сами да създадем добри финансови навици на децата си. Финансите не са ядрена физика, а умение като четенето и смятането и както тях изискват знания и практика. А децата учат най-добре, когато играят, ето защо ви предлагам да… поиграем заедно!

Започваме с „Монополи“. Ако все още нямате бордовата игра, ви предлагам да я включите в коледния списък с желания. Въпреки че дълги години имах съпротива към нея, с мисълта, че учи на меркантилност, то започвайки веднъж играта, ей така, от мен да мине, за да правя компания, не успях да спра повече. Невинно, като всяка игра, тя ни учи как да изградим стратегия, за да управляваме ресурсите си и да преговаряме – умения, необходими в много ситуации в реалния живот, и то не само при управлението на личните ни финанси.

Наскоро попаднах и на версия на „Монополи“ във вид на карти за игра, с които експериментираме вкъщи. А ако обичате игрите с карти, то си заслужава да прегледате картите „Финансова грамотност“ на издателство Carrot, създадени съвместно с експерта Наталия Тодорова. Освен забавни задачи за децата, те предлагат дефиниции на финансови термини, включително инвестиции, на разбираем език, което ги прави полезни и за много родители, които смятат финансите за сложна материя.

Книги, които променят живота

В дигиталния свят, в който живеем, книгите все още имат уникалната способност да променят животи. Една добре подбрана книга може да бъде ключът, който отваря вратата към финансовата грамотност на вашето дете.

За тийнейджърите: „Богат татко, беден татко”

Робърт Кийосаки ни представя двама бащи с различни финансови убеждения. Подзаглавието на книгата е: „Уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедните и средната класа – не!”. Подарих я на Алекс, на 13 г., който участва в първия епизод от подкаста ми „Джобните“ и на който принадлежи крилатата фраза: „Не си истински свободен, ако не можеш да платиш сам свободата си!“. През лятото ми се обади майка му и ми каза: „Рени, Алекс изчете веднага книгата, след което каза, че ще стане следващият Уорън Бъфет. Проучи сам и си купи една дебела книга за инвестициите на английски, сега чете и си води бележки по нея!“. „А защо си толкова учудена?”, запитах аз обратно, „Той е много будно момче?“. „Да, но беше от този интелектуален тип, който е над парите. А сега се е запалил и непрекъснато повтаря: „Няма да работя за пари, искам парите да работят за мен.”. И аз си мечтая да открия тази формула, а вие?!

За пораснали деца: „Мисли и забогатявай“

„Силата на ума е прякопропорционална на качеството на книгите, с които се храни“, казва Наполеон Хил, който търси рецепта за успеха, като разговаря с най-богатите хора на своето време. Тази книга е мой личен пътеводител в моменти на съмнение и неудачи.

За по-малките: „Моите пари” на Джери Бейли и Фелиция Лоу

Тази книга е отличен старт за малките, които тепърва задават „неудобни” въпроси за богатството, бедността, какво значи да си милионер, как работи икономиката, защо магазините правят промоции, какво е кредит, струва ли си да спестяваш и още много други. Препоръчва се дори за деца на 5-6 години, въпреки че при моя син предизвика силен интерес едва сега, когато е на 7 и половина и като млад предприемач дава своето експертно мнение по темите, за които четем. 

Кино-маратон: как да научим децата си на финанси през уикенда

С наближаването на по-студените вечери, можем да помислим за уютен кино-уикенд у дома. Не е нужно да се отказваме от забавлението, за да научим нещо ново. Ето пет филма, които съчетават и двете:

За малките и големите: „Ричи Рич” (Richie Rich)

Филмът от 1994 г. ни показва най-богатото дете на света в борба с измамници. Подходящ е за всички възрасти и е прекрасен начин да обсъдим темата за богатство и отговорност.

Тийнейджърите и Уолстрийт:

  • „Уолстрийт: парите никога не спят” (Wall Street: Money Never Sleeps): Продължението на класическия филм от 1987 г. разглежда събитията след финансовата криза.
  • „Преследване на щастието” (The Pursuit of Happyness): Уил Смит в ролята на един баща, който не спира да се бори за бъдещето на своя син.

За спортните фенове: „Игра на пари” (Moneyball)

Брад Пит е в ролята на мениджъра на бейзболния отбор „Окланд Атлетикс”, който използва статистически анализи за съставянето на своя тим от победители.

Актуално и образователно: „Големият обрат” (The Big Short)

Този филм разглежда финансовата криза от 2007–2008 г. и е отличен начин да обсъдите икономически принципи с по-големите деца.

Смях и сметки: 10 аналогови идеи за забавни финансови уроци

Време е за практика! Предлагам ви още 10 лесни и забавни начина да въведете децата в света на финансите.

1.      „Магазин у дома”

Създайте малък „магазин” у дома, където децата могат да „купуват” играчки, храна или други предмети с пари, които заедно изработите. Обяснете, че „нарисуваните“ пари не са „истински“, освен ако не сте Централната банка! На нас ни трябваха няколко разговора вкъщи, за да разубедим сина ни да си купи самолет с нарисуваните париJ

  1. Кулинарно предизвикателство

Организирайте кулинарно шоу, където децата трябва да сготвят нещо в рамките на определен бюджет.

  1. Пикник

Дайте на децата бюджет и ги помолете да организират пикник. От менюто до мястото – всичко трябва да е планирано от тях.

  1. Семейна ваканция

Планирайте заедно с децата къде да почивате в рамките на определен бюджет. Мотивирайте ги сами да потърсят и предложат идеи. Освен че е забавно, това може да ви спести не малко пари.

  1. Сравнително пазаруване

Какво ще кажете за предизвикателството децата да намерят и купят най-изгодно любимото си лакомство? Ще са още по-мотивирани, ако им оставите спестените пари.

  1. Кой ще изяде най-много сладолед?

Обръщали ли сте внимание колко по-скъп е сладоледът, ако го купите от бара на плажа? Често на 200-300 метра встрани има магазин, където струва в пъти по-малко. Дайте на децата сладоледен бюджет и ги мотивирайте да намерят най-доброто предложение.

  1. Царят на отстъпките

Дайте задача на децата да търсят купони/кодове за отстъпки в брошури или онлайн магазини, които да използвате при следващото пазаруване. Пресметнете заедно колко пари сте спестили и отделете част от спестеното (или цялото) за касичката на детето. Така ще го научите да търси не най-евтиното, а максимума за парите си.

  1. Ден на даряването

Изберете заедно с децата играчки или вещи, които да дарите, и обсъдете значението на благотворителността.

И още 2 идеи за „напреднали“:

  1. Игра с виртуални акции

Запознайте децата с концепцията за инвестиране, като създадете виртуален портфейл с акции. Изберете различни компании, в които „инвестирате” и следете как се променят цените на акциите.

  1. „Банката на мама и татко”

Създайте „банкова система” у дома, където децата могат да „депозират” седмичните си джобни и да „теглят” пари за различни нужди. Въведете лихва или бонус за съхранените средства (в нашето семейство удвояваме спестяванията на децата) и такси за „теглене” на пари преди определен период. Това ще ги научи и мотивира да спестяват, а и ще покажете нагледно що е то лихва.

Готови ли сте да играете? Финансовата грамотност е игра, която всички трябва да играем — и колкото по-рано започнем, толкова по-добре. Признавам, осъзнах колко критична е тя едва с появата на третото ми дете. Но защо да чакате? Включете се в тази вълнуваща финансова игра днес и не забравяйте – най-добрите стратегии и идеи се раждат в среда на забавление и сътрудничество. Играйте умно, играйте със сърце и преди всичко – играйте заедно. Успех в това невероятно финансово приключение! 

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми.

Заедно стартираме тематична поредица за една от безспорно много важните теми за всеки родител – как да възпитаме у децата си финансова грамотност и отговорност. 

Още статии по темата:

Джобиите пари: Пътеводител за родители 1 и 2 част 

А за необходимостта от финансова грамотност можете да прочетете в статията на Рени - Как да направим децата си финансово успешни.

Последно променена в Петък, 27 Октомври 2023 17:08

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам