logomamaninjashop

Когато фактите говорят, антиваксърите трябва да мълчат

  • 23 Авг, 2018

Само преди дни Световната здравна организация (СЗО) предупреди за рекордно високи нива на заболели от морбили (дребна шарка) в Европа. 41 хиляди деца и възрастни са поразените през последните 6 месеца, 37 от тях са починали (за цялата 2017-а случаите са били 23 927, а през 2016-а – 5273). Според експертите на организацията епидемията е резултат от резкия спад на хората, които са имунизирани срещу болестта. Като особено тревожна тенденция специалистите отчитат популяризирането на недоказани твърдения, че комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола предизвиква аутизъм, поради което много родители отказват да бъде поставена на децата им. Проблемът е толкова сериозен, че от организацията призоваха европейските държави да вземат мерки.

Морбили - рискови групи, мерки и усложнения

morbili

Огнище на морбили има в съседна Румъния, където от началото на епидемията през 2016 г. досега са починали 55 души, а заболелите са близо 13 700. Над 2600 са засегнатите в Сърбия. Ръст на заболеваемостта има и в Гърция, Италия, Португалия, Украйна и Обединеното кралство.

Това стана причина в Брюксел да обмислят въвеждането на редовни проверки в училищата и на работните места, за откриване и глобяване на неимунизираните. Препоръчва се и създаването на хранилище с резерв от ваксината, за да се предотврати недостигът й в бъдеще. Според план на Европейската комисия до 2020 година, против морбили трябва да бъдат имунизирани 95 % от хората.

Природата ще реши проблема, но скъпо

morbili5

Преди дни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова да не се предприемат пътувания с малки деца в страните, които имат ръст на заболеваемостта. Особено сериозно е положението в Хърватия, в която туристическият сезон е пред провал.

За болестта

Морбилито (дребната шарка) е с висока степен на заразяване и се разпространява по въздушно-капков път. Инфекцията трае от 7 до 10 дни. Сред усложненията, които предизвиква, са енцефалит, менингит, пневмония, хепатит и др. Особено застрашени са децата до една година, тъй като имунизирането срещу морбили се прави след навършване на 12 месеца. Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола се прилага в две дози. Първата между 12-15-ия месец, а втората на 12-годишна възраст, според актуалния имунизационен календар у нас.

Още едно "безумно писание"

morbili3

По думите на проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести в момента в страната няма епидемия от дребна шарка, но има условия за такава. Сериозен проблем е и варицелата. Специалистите у нас обмислят въвеждането на ваксината срещу варицела като задължителна. Лекарите настояват за по-строг контрол от страна на държавата, тъй като  много родители, по собствена преценка, отказват да имунизират децата си. Към момента имунизационното покритие срещу морбили у нас е над 90 %.


Препоръчваме ви още:

Защо нагазих в дълбокото с ваксините?

Скъпи родители, лъжат ви!

Ваксини и автоимунни заболявания

 

 

Последно променена в Петък, 24 Август 2018 11:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам