logomamaninjashop

Училищни чудеса

Не е лесно да си ученик в днешно време. Възрастните имат големи очаквания към теб, а растеш, заобиколен от хора, които повтарят, че няма начин да се получи това и онова, че няма смисъл да правиш това и онова, защото просто няма да стане. Но силата дори и на един човек, срещнат в правилното време и на правилното място, може да промени това. Така започва и историята на учениците от село Румянцево – Кристина, Патриция и Галин, които срещат своя ментор Рали в програмата на „Училищни чудеса“. Те са само един от десетте екипа от ученици в регион Ловеч, на които програмата „Училищни чудеса“ предлага подкрепа и менторство, за да постигнат положителна промяна в общността си. Младежите са на възраст между 12 и 17 години и се опитват по някакъв начин да подобрят средата, в която живеят, да поемат отговорност за населените си места и да покажат, че има начин. А за тази задача екипът на „Училищни чудеса“ им помага с обучения и ментори, които да се погрижат за това учениците да канализират цялата си енергия и идеи в посоката, която са избрали.

Целите, които са си поставили, са разнообразни и варират от това да спретнат изоставен стадион в селото си до това да намалят броя на ранните бракове в общността си. И успяват. Понякога по-трудно и бавно, понякога по-лесно и бързо. Но нито един екип не се е отказал от амбициозните си цели. Учениците работят по проектите си само от началото на тази учебна година, но вече имат значителен напредък. В Румянцево всяка седмица се провежда „Забавен час“ и с всеки изминал път резултатите стават по-видими и ярки. Кристина, Патриция и Галин сами планират как да ангажират съучениците си, как да им предадат знания и умения и да ги превърнат от най-палавия клас в най-сплотения отбор. А часовете им са наистина забавни! Има танци, песни, рисуване и дори кулинарни изненади като дегустация на суши – нещо, което не се случва всеки ден в Румянцево. Децата вече изявяват желание сами да водят подобни забавни часове, а когато някои деца се спречкат, учениците на забавния час им обясняват за езика на жирафа и езика на вълка. И докато се забавляват, те учат себе си и другите, че има начин. Всеки може да избере дали да бъде от хората, които правят чудесата, или от хората, които само ги наблюдават. 

25790901 686707781522720 4950730671420407821 o

Фондация "Ук" е млада организация ръководена от работливи и позитивни хора с преподавателски опит, които вярват в потенциала на всяко дете. Основният проект на фондацията е програмата "Училищни чудеса": инициатива, която стимулира и помага на ученици от малки населени места в България да бъдат отговорни местни лидери, които са способни да се справят проактивно с предизвикателствата в своите общности и допринасят за по-устойчиво гражданско общество. През 2017/2018 учебна година екипът на фондацията работи с 36 ученици от 11 населени места в общините Ябланица, Луковит и Троян. Организират се обучения и пътувания, учат ги на лидерски умения, като ги подтикват да анализират и намират решения на проблемите в средата им като работят по проекти на местно ниво.

29313590 722041117989386 3985587362716450816 n

На 31-и март фондацията организира благотворително великденско събитие за деца и възрастни в Американския колеж в София.
Парите събрани от таксите за участие във Великденското събитие ще се използват за финансиране на обученията и събитията по програма "Училищни чудеса". Ако искате да помогнете за това повече ученици да изпълнят смелите си идеи и да превърнат средата си в по-добро място, можете да ги подкрепите, забавлявайки се с боядисване на яйца. 

Препоръчваме ви още:

Час по щастие

Часът на Музейко

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна

Последно променена в Петък, 23 Март 2018 10:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам