logomamaninjashop

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна.

Децата нямат нужда от индивидуален подход, а от човешко отношение

Много родители търсят частни учители, защото учебната програма не се съобразява с индивидуалните особености на децата. Един педагог, учител по английски и автор, обяснява, защо индивидуалният подход няма да помогне на детето да се учи по-добре. За разлика от персоналния. Да, оказва се, че има разлика между тях.

Влизате в час. Пред вас са 20 или 30 абсолютно различни характера със своите особености и способности. Гледат ви с досада, умора, тъга, безразличие или с умерен интерес. Някой го боли стомахът и не може да се съсредоточи върху текста. А момичетата от първия чин непрекъснато се състезават помежду си, едното винаги изостава и преживява сериозно загубите.

Учителят диктува общите правила и задачи: отворете, прочетете, запишете, отговорете. Оценките се поставят по същия начин – с единни критерии за всички. Няма значение, че някой по някакви причини не е успял да изпълни задачите си или усвоява информацията по-бавно от останалите. Никой не се вълнува от това, ученикът трябва да догонва останалите сам. И от този неефективен подход произтича друг. Още по-вреден.

Да си представим, че 20 ученици са разпределени по един в клас, до всеки от тях е застанал по един учител и на всички са дали една и съща задача. Да назовем този подход „ефективно индивидуално обучение“. Така всъщност постъпват родителите, когато по всеки предмет наемат отделен педагог и организират на детето си училище нон стоп. След като на детето е отделено 20 пъти повече внимание, значи и материалът трябва да е 20 пъти по-добре усвоен. Не е ли така?

Не съвсем.
Обучението не е маса-учебник-учител-задачи. Това е възможност да се анализира, обсъжда, да се търсят решения на проблемите на практика, да споделиш своите идеи и да работиш с останалите. Това не може да бъде постигнато със самостоятелна работа нито в училище, нито с частен учител.

woman reading to kids in school 23 2147663894

По какво се различава персоналният от индивидуалния подход?

Двата метода имат известни сходства, но персоналният подход, за разлика от индивидуалния, все още е неразбираем за мнозина. Персонален подход означава да си внимателен, грижовен, съпричастен.

Това е, когато някой в детската градина не яде месо, ти го знаеш и се стараеш в кухнята да не забравят това. Друг има непоносимост към лактозата и ти следиш да не стане грешка с храната, която му се поднася.

Или когато учителят подрежда учениците по чиновете не по номера или по принципа „кой с кого не приказва“, а според особеностите на ръста и зрението им.

Когато при неизпълнено или невярно домашно, не се поставя просто една суха двойка, а се дава възможност да опиташ с друго решение; когато ти обяснят къде си сбъркал, да получиш възможност да опиташ отново и да го направиш както трябва.

Когато след сбиване в училище не викат родителите ти, а обсъждат с теб случилото се.

Когато учебната програма не е безлична и обща, а се предлага на всеки ученик в съответствие със способностите и характера му, без натиск и ограничения.

За това не са нужни големи бюджети, скъпоструващи ремонти на материалната база, високотехнологични паралелки. Достатъчно е да видиш човека във всяко дете, да го свалиш от конвейера за обезверени ученици, които не могат да разберат какъв е смисълът от годините прекарани в учебното заведение и накъде да тръгнат след това.

Нужни ли са например 20 нови учебни програми в съвременното училище? Това не е индивидуален пакет учебници, методики и задачи за всеки от класа, което е неосъществимо на практика.

По-лесно и ефективна ще е само с три фрази, които си струва да бъдат произнасяни от учителите по-често:

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна.

********************

Препоръчваме ви още:

Учителка с решение срещу агресията

Целуни ръка

Отговорът на една учителка

Последно променена в Четвъртък, 21 Декември 2017 08:37

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам