logomamaninjashop

Юношеството – възрастта на възможностите

„2/3 от учениците, които сега навлизат в образователната система, ще упражняват професии, които не съществуват в момента“. Тази констатация, оповестена по време на Икономическия форум в Давос, цитира Огнян Траянов, председател на Българската мрежа за Глобален договор на ООН, на Националната конференция за юношеството организирана от Уницеф. С провеждането на форума, под патронажа на вицепремиера Томислав Дончев, в който основни участници бяха младежки организации от цялата страна, бе дадено началото на дългосрочна инициатива, която насочва общественото внимание към децата в периода на юношеството – „възраст на бурно развитие, свързано с предизвикателства, но и с изключителни възможности, които трябва да бъдат използвани за тяхното развитие и за развитието на обществото.“

Последните научни изследвания доказват, че промените, които настъпват в тази възраст, са изключително бързи и многостранни, което прави юношеството втория най-динамичен период от развитието на мозъка след този в ранна детска възраст.

За разлика от физическите промени, които настъпват в пубертета, значителните промени, които хормоните предизвикват в мозъка, остават по-малко видими и разбираеми за родителите, учителите и обществото. Това обяснява защо тази възраст е съпътствана от динамично променящи се емоции и склонност към рисково поведение. Имайки предвид всичко това, Уницеф България и партньори работят в посока юношите да бъдат активни в обществения живот и да израстват в стабилна и пълноценна среда с подкрепата на родители, училище, общност, връстници, държавни институции, медии и социално отговорен бизнес.
992a0ff1f77c591f8f1ca4392901b951

По време на форума бяха оповестени конкретни факти, които подкрепят необходимостта от фокусиране в тази възраст:

- близо 640 хиляди са децата на възраст между 10 и 19 години в България, по данни от края на 2016 година. Момчетата бележат ръст спрямо момичетата ( 324 895 срещу 306 095).

Здраве и благополучие

- всяка година около 200 подрастващи умират, преди да навършат 19 години. В 43 % от случаите, поради външни причини, вкл. злополуки и самонараняване. Смъртността сред момчетата е два пъти по-висока. Рискова група са децата на възраст между 16 и 19 години.

Психично здраве

- 41,3 % или всяко второ дете на възраст 11-15 години споделя, че има множествени здравословни оплаквания (два или повече симптома като главоболие, раздразнение, нервност, трудности със съня) всеки ден или поне веднъж седмично.


Кои са трудните деца и какво трябва да знаят родителите им


Наднормено тегло и затлъстяване

- 17, 7 % са тийнейджърите са с наднормено тегло, проблемът е по-често срещан сред момчетата; прави впечатление, че наднорменото тегло е проблем, който е по-сериозен при днешните 10-14-годишни. 8,7 % от децата са със затлъстяване. 

За вредата от неконтролираното хранене прочете в Преяждането е болест 


Рисково поведение

- 16 % от 13-годишните момчета и 9 % от 13-годишните момичета, както и всяко четвърто момче и всяко осмо момиче на 15 години консумират алкохол поне веднъж седмично.  

- 30 % от 15-годишните момичета и 21 % от момчетата в същата възраст пушат поне веднъж седмично;

- 30 % от тийнейджърите на възраст 15-16 години са опитвали поне веднъж наркотик;

- средната възраст на първия сексуален контакт е 14 години. Близо една трета от учениците твърдят, че първият им сексуален контакт е бил на 13 години;

- според възрастта си (11, 13 или 15 години) близо 20 % от момичетата и 17 % от момчетата са били обект на тормоз.  


Вижте кои са симптомите на вербална агресия срещу детето ви  

Образование

- през учебната 2015/2016 г. 21 170 подрастващи са напуснали училище, по-голяма част от тях са заминали за чужбина;

- около 11% от подрастващите на възраст 16-18 г. не учат и не работят;

- 41,5 % от 15-годишните ученици не покриват основното ниво на четивна грамотност и са функционално неграмотни, 42 % не покриват основното ниво на математическа грамотност. 

За необходимостта от промени в образователната система прочетете в Какво искат родителите?


Дигитални умения

- 93, 4 % от децата между 9 и 17 години използват всеки (или почти всеки) ден интернет. 80,6 % ползват интернет и влизат онлайн през смартфоните си. 

 
За опасностите, които крие онлайн общуването, научете повече в Имат ли право децата на лично "виртуално" пространство?


За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. В над 190 държави и територии. 

Препоръчваме ви още:

Да отгледаш лидер 
Адреналиновите деца 
Училище от бъдещето - Сингапур

Последно променена в Четвъртък, 28 Септември 2017 09:06

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам