logomamaninjashop

За ученици в риск от отпадане

 

60 деца от столичния кв. „Факултета” в риск от отпадане или вече отпаднали от образователната система, ще получат допълнителна подкрепа по ключови учебни дисциплини по време на безплатната „Лятна СТАРТ академия“. Тя ще се проведе от 7 до 25 август 2017 г. в Здравно-социален център за развитие в кв. Факултета.

Целта на инициативата е да повиши мотивацията за учене и усещането за успешност на децата, което би им помогнало да се върнат или останат в училище.

„Лятна СТАРТ академия” се осъществява от „Про европейска мрежа“ по проект „Тестване и споделяне на иновативни практики при работа с деца в риск и отпадане от училище“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017.

Лятното училище се реализира по идея и с основното участие на възпитаници на програма „Заедно в час“. Партньори по проекта са още фондация „Заедно в час", район „Красна поляна" и Фондация „Здраве и социално развитие”.

По време на Академията ще бъде тестван иновативен модел на обучение, разработен от Милена Димитрова, Елица Генева и Десислава Стоянова вследствие на работата им в съботното училище, което те организират в кв. "Факултета" от 2015 г. Моделът включва работа с учениците според нивото на предметното им знание по български език и математика. Всяко дете ще има личен план за развитие и регулярно ще проследява напредъка по него заедно със своя ментор-учител. Във всяка група ще работят двама учители - един опитен преподавател и един доброволец - ученик в гимназиален клас. Предвижда се и работа с личния ментор по групов или индивидуален проект.

„Искаме да подобрим академичните резултати и развитието на важни личностни умения в едни от най-уязвимите групи ученици, които са в риск от отпадане или вече отпаднали от образователната система. Надяваме се нашата работа да допринесе за намаляване на случаите на ранно прекъсване на основното и средното образование, а по този начин да позволим на тези деца да имат по-добро и сигурно бъдеще”, споделя Милена Димитрова от екипа на проекта.

След приключване на лятната академия ще бъде извършен анализ на резултатите на учениците, на цялостната организация и осъществяване на обучението. Добрите практики, които са довели до най-съществен напредък при учениците, ще бъдат описани и събрани в печатно издание. Те ще бъдат предоставени като ресурс за работа в занималните на други училища в Столична община. Описаните добри практики ще бъдат използвани и в обучението на учителите по програма „Заедно в час”.

Допълнителна информация

От октомври 2016 г. в сградата на 75 ОУ „Тодор Каблешков“ Милена Димитрова, Елица Генева и Десислава Стоянова провеждат съботно училище (като доброволци) за деца от столичния квартал „Факултета“. Обучението се осигурява с подкрепата и на други учители и възпитаници на програмата „Заедно в час“. Целта е децата и младежите, част от които са отпадали от училище, да наваксат знанията си по български език и математика и да развият и т. нар. меки умения като работа в екип, комуникация, емоционална интелигентност и др. Съботното училище дава възможност на всички тях да намерят и нови приятели и да срещнат успешни ролеви модели в лицето на учителите. През пролетта на 2017 г. Милена, Елица и Десислава създадоха и неправителствената организация Старт Академия София, чрез която целят да разширят възможностите и обхвата на своята работа, а с това и въздействието върху децата от квартала.

Откриването на "Лятна СТАРТ академия" ще се проведе от 10.00 ч. на 7 август, понеделник, в Здравно-социален център за развитие в кв. Факултета


Препоръчваме ви още:

Как участвах в етническата интеграция
Райчо, който не стана мой

Последно променена в Събота, 05 Август 2017 13:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам