logomamaninjashop

На 8 март даряваме за жени, претърпели насилие

Фондация BCause се обръща към жените с призив за солидарност

8 март не е само цветя и картичка за мама. Това е ден на жените и борбата им за равни права и достоен живот. Ден за женска солидарност. Можете да изразите своята съпричастност като направите дарение за Фонда в подкрепа на жени жертви на домашно насилие.

28 жени са убити през 2018 година от своите бивши или настоящи съпрузи или партньори или от свой близък. 3 деца за убити от своите бащи. Това е статистика по информация от медиите.

Всяка 4-та жена е била жертва на домашно насилие – психическо или физическо. Това е статистика на международните организации.

Българската държава няма официална статистика за насилието над жени у нас. 

Докато настояваме отговорните институции да събират адекватна информация, да оказват подкрепа на жертвите и да ограничат проявите на домашно насилие – животът продължава.

Осмомартенско: за цветята, поднесени с юмрук

3ddc7c1342202ff1939ae99b11098ec6 XL

„Възпитателни“ шамари, контрол къде отива и с кого говори, забрана да ходи на работа, защото нейната работа е „да си гледа децата“. Или колежката, която идва с тъмни очила на работа, за да скрие насиненото око... Познавате ли жени като тях?

Ани загубва нейното бебе, след като мъжът й я заключва бременна и само по хавлия на балкона през зимата, за часове. Това е финалът на поредния им скандал. Преди това е имало много други – крясъци, шамари... Едва след като помята, Ани събира сили да напусне мъжа си. Повече никога няма да допусне мъж до себе си.

Еми е майка на две деца и заради тях търпи. Не работи повече от десет години, няма свои пари. Няма къде да отидат. Едва събира сили да сподели с майка си. Но майка й казва, че „всяка жена трябва да си знае мъжа и дома“ и не я приема. „Всички се карат“, нормално е. Пък и той я обича, разбира се. Ако я удря, то е защото си го е заслужила – може да се старае повече. А и в малък град къде да се скрие. Трябва да замине надалеч. С децата. Без багаж, за да не бъде разкрита. Някой ден, може би...

Лили и съпругът й са юристи. Познават се от университета, а сега работят в големи кантори. Уважавани са и затова никой не бива да научава. Никой от приятелите им не подозира какво се случва зад стените на дома им. Дъщеря им е мълчалив наблюдател. Това e голямата им страшна тайна. Един ден никой няма да повярва на Лили, че е „паднала по стълбите“.

Познавате ли жени като тях? Лайковете във фейсбук не са решение. Жертвите на домашно насилие имат нужда от реална помощ. Психологическа подкрепа, юридическа защита, подслон, храна, обучение за започване на работа – всичко това струва пари. 

Насилието не е семейна ценност

f6e558386fdb58e34c89a6e6ff6c5e37 XL

Ако искате да помогнете, можете да направите дарение за Фонда в подкрепа на жени жертви на домашно насилие. 

Вина, загуба на вяра в себе си, самоубийствени мисли и опити за самоубийство, промяна в междуличностните отношени са само част от последиците не само за жертвите, но и за децата, за близките в семейството.

П.У.Л.С., Перник обобщава:

“Крайният резултат на насилието е, че жертвата е с осакатена, с непълноценна вътрешна сигурност. За жертвата на насилие светът е по-враждебно и несигурно място.”

За да стигне до социалната услуга в областния център, понякога пострадалата жена пропътува над 100 километра, сменя няколко автобуса и плаща над 20 лева за път, който й отнема цял ден. За повечето от пострадалите това е невъзможно. За да не останат в ситуацията на насилие, без никакъв шанс да получат подкрепа, Асоциация НАЯ, например, създадава мобилна услуга в по-малките градове и в селата, където жертвите се консултират на място.

Щом те удря, значи те харесва!

25ee301767258492121a64d18418c2f3 XL

Кризисните Центрове трудно покриват заплатите на специалистите и режийните нужди на защитените домове.

Асоциация НАЯ, Търговище: „От държавното финансиране (където го имат) не могат да се отделят никакви пари за текущите нужди на жените и децата – дрехи, постелки, перилни и почистващи препарати, санитарни и хигиенни материали. Това са изключително оборотни неща, които трябва да се зареждат ежемесечно и трудно се осигуряват пари за тях дори от частни и бизнес дарители”.

Фондът, създаден от фондация BCause, е насочен към организациите, които предоставят подкрепа (юридически, прихологически и социални консултации) и поддържат кризисни центрове за настаняване. Жените и техните деца получават сигурност и защита, емоционално възстановяване и социална рехабилитация. За да излязат от средата на насилие и да продължат живота си извън нея, имат нужда от кураж и вяра в себе си. Да ги подкрепим!

Препоръчваме ви още:

Пазете децата

Когато другият родител е насилник

Колко е важно да не бъдем покорни

 

 

Последно променена в Сряда, 27 Февруари 2019 10:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам