Родител 1+2

Аз - майка, аз - баща

Докато някои живеят в тревога дали от традиционните "мама и татко" няма да станем "родител 1 и родител 2" и доколко пагубно ще се отрази това на крехката детска психика, някъде около нас има родители, които вече са родител 1+2. Този текст получихме в редакционната поща от майка, която помоли да остане анонимна.

Живеем във времена, в които някои родителите сами вземат решение да не ваксинират децата си, да ги оставят на произвола на естествения подбор и дори да им дадат възможност да изберат собствения си пол. И докато преди двадесет години родителите знаеха още в началното училище какво ще учат отрочетата им в университета и правеха планове за тяхното светло бъдеще на адвокат, лекар, инженер или космонавт, то сега се притесняват, че е твърде вероятно въпросът „Момче ли е, или момиче?“, който обикновено се задава на наблюдаващия акушер-гинеколог, да стане изключително неудобен. Но докато майки и бащи скубят коси по новите семейни тенденции, карат се помежду си, псуват пред телевизора, докато си пият ракията и си ядат салатата, или просто проучват възможността да си сменят пола съвсем легално, за да се придържат към последния писък на модата, има и такива, които наистина се явяват нещо като Родител 1 и Родител 2.

Нека да отглеждаме деца, не да ги убиваме

18ff4d910cedae8e6e6069cb21af4163 XLИли по-скоро Родител 1+2.

По стечение на обстоятелствата аз съм точно такъв родител – съвместяващ ролята на Родител 1 и Родител 2, а понякога и тази на бабите и дядовците от едната страна, за да има някакво равновесие. Моето дете въобще не се чуди къде е Родител Едикойси, защото него много отдавна го няма по собствена воля. Вероятно разнообразието на обществото, както и фактът, че живеем в големия град, си казват думата – детето ми не се чуди защо Родител Едикойси не е с нас на празниците, нито пък защо не се обажда на рождени дни, не присъства на първия учебен ден, не пожелава лека нощ и добро утро, не се кара за неразумно поведение и непослушание, не хвали и не подкрепя.

Родител 1+2 отнася всичко – и раните по колената, и воденето на училище, и вземането от училище, и воденето на тренировки, и плащането на сметки, и поредното разболяване, тичане по задачи и справяне с емоционални състояния, породени от детски пубертет, които съвсем логично ще прераснат в реален пубертет след някоя и друга година.

Родител 1+2 обаче е свидетел и на успехите, на похвалите в училище, на медалите, на усмивките и детското щастие, на целувките за лека нощ, на приятелствата, на всички малки и толкова важни моменти, че понякога се чуди защо Родител Едикойси изобщо си е позволил да живее толкова елементарен живот, че да ги изпуска. И докато мисълта за първия цикъл, първата целувка и влюбването ме карат да се стресирам и да се чудя дали сама ще се справя, животът си минава като поредната джендър мания или неосъществен Брекзит.

Самотни майки няма

258565ce4d7dff5eb14d5032bc3c05e4 XL

Родител 1+2 работи като луд, за да осигури насъщния на детето, от какъвто и пол да е то. Понякога се лишава от рокля, прическа, някой чифт обувки или сладолед в обедната си почивка, за да може да купи колело. Отива в по-евтин курорт, но пък пие истинска лимонада, прокарва и някоя невинна чаша вино, носи си старите джапанки от миналата година и не се занимава много с казуса дали има сланини около ханша, или пък че не си е лакирал ноктите на краката. Няма от онези супер модерни плочки на корема, не се е снабдил с пет чифта бански за себе си, но пък влачи жирафи, топки, лопати, с които понякога му иде сам да се закопае, и няколкостотин вида надуваеми и пластмасови чудесии, които цял ден стоят на плажа и чакат обратния път към хотела съвсем непокътнати.

Родител 1+2 предпочита да яде баничка на пясъка, но да подари още една нощ на морето на своето дете, за да му покаже още веднъж как точно се плува, колкото и да не може. Влачи сакове към автобуса, но никога няма да откаже да купи още един сладолед по пътя. Заспива без да е отишъл в страхотния бар отсреща, но пък се събужда от боен вик и рапан, залепен до носа му, защото е време да се ходи на плаж. Пропуска любовни срещи, гостита, партита, пътешествия, а може би и любовта, за да бъде това, което е. Защото Родител 1+2 е повече от Родител 1 и Родител 2.

Кръгът на любовта

c8ee24acfd5f882fbcb7847b73a2caea XL

Хиляди самотни родители се борят да осигурят насъщния на децата си в България – страна, в която издръжка от 150 лева на месец се счита за нормална. Страна, в която Родител Едикойси може да фигурира само в акта за раждане, да плаща 150 лева месечна издръжка посредством съдия-изпълнител и да живее живота си така, както си иска. Страна, в която Родител 1+2 не получава детски надбавки, защото доходът му надвишава прага с 10 лева. Държава, в която Родител 1 и Родител 2 осъзнават, че няма нужда да се женят, а по документи и живеят на различни адреси, за да могат да получават така желаните детски надбавки, от които Родител 1+2 никога няма да се възползва.


Препоръчваме ви още:

Да си самотна майка на 20

Когато Господ създаде майките

Какво разбрах за себе си, когато мъжът ми ме напусна

Последно променена в Петък, 22 Февруари 2019 18:15
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Какво се пие със суши

Какво се пие със суши

22 Авг, 2019 Забавно

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Продължението на мозъка

Продължението на мозъка

09 Сеп, 2019 Възпитание

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам