Самотни майки няма

Съществуват ли „самотниТЕ майки“?

 Автор: Невена Басарова-Дичева

Преди време, когато мъжете са воювали и работили, а жените са гледали домакинството, едно семейство задължително би трябвало да е цяло, за да издържи. Сега цивилизационното развитие ни е довело дотам, че за една жена не е задължително да има мъж в живота, за да се справя съвършено с развитието на детето или децата.

Има хора, които няма как да бъдат сами. Това е тяхната карма. Точно такива са майките. По същество словосъчетанието „самотна майка“ е изключително странно, защото една майка винаги има дете или деца, за които да се грижи, на които да дава и от които да получава любов. Изобщо определението „самотна” по никакъв начин не върви с думата „майка”. Та майката има най-голямата и безусловна любов на света – тази на своите деца! Да, тя може да няма постоянен партньор, но това по никакъв начин не я прави самотна. Нито пък слаба. Напротив, това е силна жена, направила своя избор – да даде живот и да изгради личност, да побеждава чрез нея. Това е силна жена, която въпреки липсата на партньор е поела нелеката отговорност да бъде и мама, и татко, да сменя крушки и да дава ласка, да лакира ноктите си и да носи мебели за детската стая.

„Самотна майка” е предубеждение, от което първо те самите е добре да се отърват, за да освободят от него и цялото общество. Самотата не бива в никакъв случай да бъде бъркана със самостоятелността. Да отглеждаш детето си самостоятелно не е провал, а проява на воля и силен дух, защото грижата и възпитанието на едно дете са както прекрасна възможност, така и изключителна отговорност. Да поемеш на крехките си рамене такава отговорност сама, със сигурност е много повече проява на смелост, та дори физическа издръжливост и сила, отколкото на самота. Затова изразът „самотни майки” съвсем естествено може да бъде превърнат в „силни майки”, а вместо съжалявани – тези жени е важно да бъдат подкрепяни всячески.

Не е вярване, но ще бъда съвсем откровена и ще споделя, че много от майките, които водят децата си при мен в Академия за Добри Обноски ми доверят, че татковците са толкова ангажирани с работата си, собствените си майки и приятелите си, че имат чувството, че отглеждат и възпитават децата си сами. Да, аз живея с бащата на детето си, но около себе си имам познати и приятелки, които сами се справят и изкусно сменят ролята на мама с ролята на татко. На някои от тях децата вече са големи и успешни млади хора с обещаващи кариери в сферата на бизнеса и изкуството. Майките, вече зрели жени, изглеждат прекрасно и се чувстват прекрасно. Без партньор и без драма. Предпочитат да говорят за успехите си. Не обичат да говорят за трудностите. Нещо повече, ако се вгледаме по-добре в жените, които отглеждат децата си сами, ще видим много успешни „самотни майки“. Ето някои познати имена:

 

Шерил Кроу минава през множество перипетии – приятелят й Ланс Армстронг я зарязва след продължителна връзка заради желанието й да има деца. Година по-късно тя води битка с рака, която успява да спечели и това й дава кураж да осинови първия си син – Уейт, когото отглежда сама. После осиновява още едно момче и вече е горда майка на двама сина. Да, сама, но в никакъв случай самотна.

 

Кейти Курик е една от най-популярните и уважавани американски журналисти. Работила е във всички големи национални телевизии. Съпругът й умира от рак и я оставя сама да отглежда двете дъщери – тогава те са на 2 и 6 години. Въпреки трудностите, Кейти успява да изгради бляскава кариера и да отгледа красиви и успешни деца. Едната се дипломира в Йейл, а другата учи в Стандфордския университет и преподава английски в Париж.

 

А в Холивуд? Дениз Ричардс – американска актриса и модел със забележителни роли в киното и телевизията, включително и като момиче на Бонд. Ричардс има неблагоразумието да сключи брак с Чарли Шийн, но още докато е бременна двамата се разделят и започват да водят тежки дела за попечителство, продължили над 5 години. Днес звездата отглежда децата си без партньор, което според самата нея й дава огромна свобода и я прави щастлива. А Кейти Холмс след раздялата с Том Круз все още е сама, но твърди, че е щастлива и няма нищо по-прекрасно от времето, прекарано с малката им дъщеричка.

 

Има и още оптимистични примери. Повече или по-малко известни. В България или по света.

Време е да „изтрием“ състрадателните си погледи и да се изпълним с възхищение към силните и отговорните, към грижовните и обичащите – към всички майки, които самостоятелно или не, са превърнали в своя мисия отглеждането на усмихнати, успешни и добри хора! Хора, които са щастливи да бъдат деца на майки с големи сърца и големи мечти, които знаят как и умеят да се борят за постигането им.

Бъдете здрави и дръзновени, всички вие, силни майки с ангелски души!

За автора: 

nevena okНевена Басарова-Дичева е признат и обичан специалист по добри обноски, основател и управител на Първа Детска Академия за Добри Обноски, където деца, тийнейджъри и техните родители се обучават как подрастващите да се държат в обществото, как да спазват добрите маниери и правилата на общуване. 

 

 

 

 
Препоръчваме ви още:

Без баща - как се отглежда момче от самотна майка 
Какво разбрах за себе си, когато мъжът ми ме напусна

Последно променена в Понеделник, 25 Септември 2017 10:11
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Бели малини

Бели малини

10 Авг, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам