И твойта майка също

Автор: Мая Цанева

Спомняте ли си онази фраза от песента на Ъпсурт „И твойта майка също“? Щом спрем да си тананикаме и да се подхилкваме на един от любимите си хитове, е време да се изправим срещу истината, че родителството е единственият ни шанс да разберем собствените си майки и бащи и да продължим или да се променим.

Още преди да имам дете, четох „Майките“ на Теодора Димова. Тогава поглъщах думите и много често една мисъл минаваше през съзнанието ми: „Аз няма да съм такава майка“. После, когато самата аз станах родител, се смирих и осъзнах, че има всякакви майки и бащи, и няма точна рецепта за добър родител. Пътят е дълъг и неравен, както пише Шърли Маклейн в „Танцувай до последен дъх“, книгата, в която говори открито за сложните връзки с майка си и с дъщеря си.

Със сигурност има начини да направиш детето си добър човек. А това става ясно, когато ти самият си изправен пред изборите, които една майка и един баща правят. И най-важното – всеки е родител в даден момент от живота си. Собствените ни майка и баща, дядо и баба, леля, имат нужда от същите всеотдайни грижи, каквито са полагали за нас, когато годините им натежат. И тогава, със собствени деца или без тях, се запитваме: „Познавам ли своите родители наистина? Вярвам ли им и какво бих сторил за тях?“.

Защо не разбрах по-рано?

mama baba

Аз опознах и оцених истински майка си, чак когато аз самата станах родител. Бях кротко, но не и открито дете, което предпочиташе ъгъла на стаята. Не споделях много и имах много демони, които ме изяждаха. За да ме накара да взема живота си в ръце, майка ми ме изпрати в София, за да понеса сама отговорността за решението си да уча нещо напълно ново – корейски език, без ясна идея как и какво ще правя. Беше трудно, много трудно, но благодаря за твърдостта на майка ми да ме остави да се справям както мога. После си намерих работа, животът си тръгна по течението, но аз останах в капана на много съмнения за собствената си стойност и постижения. Не изневерих на навика си да съобщавам важните неща почти или в последния момент. Например съобщих, че на гости ще идва приятелят ми англичанин, с когото не се бях виждала на живо, две седмици преди да кацне в София. Историята заслужава да се разкаже, но друг път. Падах, ставах, но продължих напред, благодарение единствено на телешкия си инат (синът ми е версия 2.0 на този инат и хич не му/ни е лесно).

След 3 години ще мога да те изгоня от къщи

30605928 m

Преломният момент на промяна настъпи, когато разбрах, че ще имам дете.

Помня какво ми каза съпругът на майка ми тогава: „За първи път изглеждаш напълно уверена в себе си“. Когато родих, се почувствах като студент, на когото му се е паднал въпрос от конспекта, който не е чел, но знаех, че вече всичко е само и единствено в моите ръце. И това ме освободи от всички нереализирани лични и чужди желания и амбиции, които ми тежаха.

В същото време нямаше да се справя без майка ми. Тя застана до мен в подробностите, които аз ненавиждах. Развих искрена и неподправена неприязън към детските магазини, още когато бях бременна. Затова тя пое почти изцяло грижата за гардероба на сина ми. Като жена с отличен вкус, се зае с ентусиазъм със задачата да събира и купува дрехи и обувки за внука си. Разбира се, аз участвам финансово в това начинание, но се чувствам по-добре извън мола.

Майка ми, макар и понякога да досажда, следи последните тенденции във възпитанието, храненето и т.н. По нейна поръка по едно време Митко броеше и играеше с бобчета, а под дивана намерих материал за една боб чорба.

Но най-важното е, че вече говорим почти като равни. Тя е сигурна, че аз ще се справя с житейските си задачи, и това, което наистина ме радва, е, че струва ми се, би ми поверила и грижи, свързани с нея и семейството, ако и когато се наложи. Отне ни време, но доверието и авторитетът не се раждат, а се градят бавно.

Ще завърша с нещо забавно. Наскоро имах рожден ден и когато майка ми ме поздрави, аз й казах: „Благодаря ти! Не ти е било лесно с инат като мен“. Тя отговори: „Няма защо! Митко си отмъсти за мен!“. И твойта майка също си го мисли, нали…


Препоръчваме ви още:

Петте урока, които майчинството ми даде

"Непоносимите" майки и успешните им дъщери

Уроците, които научих

Последно променена в Понеделник, 30 Април 2018 11:18
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Бели малини

Бели малини

10 Авг, 2019 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам