"Непоносимите" майки и успешните им дъщери

"Непоносимите“ майки знаят с какво се занимаваш, от какво се интересуваш, къде ходиш, с кого общуваш. Твърдят, че трябва да учиш упорито, да бъдеш послушна и да не вършиш нередни неща (а нередните неща в техния списък са много). На 8 години това може и да не ти прави особено впечатление, но на 15 започва да ти идва в повече.


Може би в тийнейджърска възраст си възприемала майка си като враг, възразявала си на забележките й, спорила си се с нея, че не те пуска да излезеш, че те кара да миеш чинии, да изхвърляш боклука, да чистиш стаята си, смятала си я за твърде строга, защото се е стремила непрекъснато да те контролира и си завиждала на приятелите си, които имат „яки“ майки… Може би след поредното скарване отново си чула: „Някой ден ще ми благодариш“ – приготви се за изненада - майки ти е била права!

Доказва го и изследването на британските учени от Университета в Есекс, които са провели наистина задълбочено проучване по темата (с над 15 хиляди участници, в продължение на 6 години). Констатацията им е, че момичетата, които са били възпитавани от „непоносими“ майки са по-успешни в живота.

Прочетете

Уроците, които научих


Специалистите сравнили полученото от децата образование с това, което са постигнали в живота. Изследването показало, че момичета, които са имали твърде взискателни майки, са постъпвали в по-добри университети и впоследствие имат по-високо платени професии, от момичетата, чиито майки са им позволявали всичко. 
Девойките възпитавани от безкомпромисни майки по-рядко се оказват безработни. Друга констатация е, че по-рядко раждат деца и създават семейство в твърде ранна възраст.

Майките, които навремето са били старателни ученици и са отделяли много време за подготовката си, по-често инвестират в образованието на детето си и смятат, че това е един от най-важните житейски приоритети. Затова правят всичко възможно да внушат същото и на децата си. Те, повече от всеки друг, разбират защо е необходимо това.

Майчината строгост и принципност са направили от много момичета силни, независими и уверени жени. Строгото възпитание учи детето да не повтаря грешките, които са правили неговите родители, да преценява правилно последствията от действията си и да бъде отговорно за решенията, думите и постъпките си.

Вижте

Мамо, не прави така


Ако някъде в прочетеното си познала майка си, можеш да й благодариш. Защото точно нейната строгост, принципност и досадната упоритост в различни житейски ситуации те е направила силна, независима и уверена в себе си жена.

Постигнала си повече от другите, благодарение на всички случаи, в които майка ти е „връзвала“ ръцете ти, не ти е разрешавала нещо, и е трябвало здраво да впрегнеш собственото въображение и изобретателност, за да постигнеш целта си.

И все пак трябва да уточним – строгото възпитание няма нищо общо с физическото насилие. Става дума за взискателност и ограничения.

„В много случаи постигаме успех, вършейки това, което е по-удобно за нас, дори да е в противовес с волята на родителите ни. Колкото и да се опитваме да избягваме съветите им, техните изисквания и възгледи за живота  все пак оказват влияние върху решенията, които вземаме. Но ние сме убедени, че сме го направили самостоятелно. А всъщност не е така.“ – твърди Ерик Расон, професор от университета в Есекс.

Прочетете Женските тайни,
които научаваме твърде късно


Ако си дете на властна майка и се вгледаш в собствения си живот ще установиш, че анализите на учените са основават на верни заключения. Възможно е майка ти в ултимативна форма да ти е забранявала да общуваш с определено момче или да ти е казвала, че приятелството с момичето от съседния клас не е препоръчително. Дори ти е обяснила защо е права. Ти си заобиколила всички забрани и въпреки всичко си общувала с тях, но все пак си се вглеждала в тези хора, преценявала си ги, (все пак на база майчините възгледи) и си решила, че те могат да имат доверието ти. Възможен е и друг вариант – ако след като си ги подложила на собствената си преценка си установила, че това не са хора, които заслужават приятелството ти, просто да престанеш да ги търсиш. Но какъв е крайният резултат: в зряла възраст ти автоматично изключваш вредните хора от обкръжението си, защото имаш ясно изградени критерии.

Или докато твоите приятелки на 13-16 години са се забавлявали по дискотеките и са се целували с момчета по ъглите, ти е трябвало да учиш, да свириш на пиано, имала си вечерен час. В крайна сметка твоите приятелки са се ограничили до някакви случайни, не особено платени професии, а ти си попаднала в университетската среда, в която е можело да избираш приятелите си сред интелигентни и мотивирани да успеят хора. Оказва се, че строгите ограничения отново са ти били полезни.


Но особено силно е чувството ти за отговорност. Без дори да забелязваш ти поддържаш ред в дома си, държиш разходите си под контрол, грижиш се за здравето си и правиш още хиляди малки неща, които карат другите да нервничат, като че ли между другото. А на теб това не ти прави впечатление, просто защото си свикнала. Оказва че, че майка ти е успяла да те научи и на това.


Съвет

Контролирай живота на децата си, те са твоя отговорност. Но не ограничавай свободата им и не им налагай забрани, без да обясниш защо го правиш. Да, те ще се съпротивляват, точно както си правила и ти (особено в бунтарския период на пубертета), но в живота им по-нататък твоите разумни обяснения ще се превърнат в интуиция и в правилно подреждане на приоритетите. Отстъпчивостта е разрушила не едно бъдеще, а умерената строгост никому не е навредила.


Източник: megazvezda.info


Препоръчваме ви още:


Не казвайте това на момичето! 
Аз съм лошата майка на трудна тийнейджърка
До дъщеря ми

Последно променена в Вторник, 07 Ноември 2017 14:08
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Мама пак не стана скиор

Мама пак не стана скиор

31 Ян, 2020 Забавно

52 седмици готвене: Ориз

52 седмици готвене: Ориз

04 Фев, 2020 Кулинарно

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Не е "все тая"

Не е "все тая"

23 Фев, 2020 Образование

52 седмици готвене: Задушаване

52 седмици готвене: Задушаване

17 Фев, 2020 Кулинарно

На море в Гърция

На море в Гърция

17 Фев, 2020 Развлечения

Внукът на човекоядката

Внукът на човекоядката

13 Фев, 2020 Истории

Замислете се, момчета

Замислете се, момчета

10 Фев, 2020 Отношения

Йоанка Калпазанка

Йоанка Калпазанка

10 Фев, 2020 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам