logomamaninjashop

"Непоносимите" майки и успешните им дъщери

"Непоносимите“ майки знаят с какво се занимаваш, от какво се интересуваш, къде ходиш, с кого общуваш. Твърдят, че трябва да учиш упорито, да бъдеш послушна и да не вършиш нередни неща (а нередните неща в техния списък са много). На 8 години това може и да не ти прави особено впечатление, но на 15 започва да ти идва в повече.


Може би в тийнейджърска възраст си възприемала майка си като враг, възразявала си на забележките й, спорила си се с нея, че не те пуска да излезеш, че те кара да миеш чинии, да изхвърляш боклука, да чистиш стаята си, смятала си я за твърде строга, защото се е стремила непрекъснато да те контролира и си завиждала на приятелите си, които имат „яки“ майки… Може би след поредното скарване отново си чула: „Някой ден ще ми благодариш“ – приготви се за изненада - майки ти е била права!

Доказва го и изследването на британските учени от Университета в Есекс, които са провели наистина задълбочено проучване по темата (с над 15 хиляди участници, в продължение на 6 години). Констатацията им е, че момичетата, които са били възпитавани от „непоносими“ майки са по-успешни в живота.

Прочетете

Уроците, които научих


Специалистите сравнили полученото от децата образование с това, което са постигнали в живота. Изследването показало, че момичета, които са имали твърде взискателни майки, са постъпвали в по-добри университети и впоследствие имат по-високо платени професии, от момичетата, чиито майки са им позволявали всичко. 
Девойките възпитавани от безкомпромисни майки по-рядко се оказват безработни. Друга констатация е, че по-рядко раждат деца и създават семейство в твърде ранна възраст.

Майките, които навремето са били старателни ученици и са отделяли много време за подготовката си, по-често инвестират в образованието на детето си и смятат, че това е един от най-важните житейски приоритети. Затова правят всичко възможно да внушат същото и на децата си. Те, повече от всеки друг, разбират защо е необходимо това.

Майчината строгост и принципност са направили от много момичета силни, независими и уверени жени. Строгото възпитание учи детето да не повтаря грешките, които са правили неговите родители, да преценява правилно последствията от действията си и да бъде отговорно за решенията, думите и постъпките си.

Вижте

Мамо, не прави така


Ако някъде в прочетеното си познала майка си, можеш да й благодариш. Защото точно нейната строгост, принципност и досадната упоритост в различни житейски ситуации те е направила силна, независима и уверена в себе си жена.

Постигнала си повече от другите, благодарение на всички случаи, в които майка ти е „връзвала“ ръцете ти, не ти е разрешавала нещо, и е трябвало здраво да впрегнеш собственото въображение и изобретателност, за да постигнеш целта си.

И все пак трябва да уточним – строгото възпитание няма нищо общо с физическото насилие. Става дума за взискателност и ограничения.

„В много случаи постигаме успех, вършейки това, което е по-удобно за нас, дори да е в противовес с волята на родителите ни. Колкото и да се опитваме да избягваме съветите им, техните изисквания и възгледи за живота  все пак оказват влияние върху решенията, които вземаме. Но ние сме убедени, че сме го направили самостоятелно. А всъщност не е така.“ – твърди Ерик Расон, професор от университета в Есекс.

Прочетете Женските тайни,
които научаваме твърде късно


Ако си дете на властна майка и се вгледаш в собствения си живот ще установиш, че анализите на учените са основават на верни заключения. Възможно е майка ти в ултимативна форма да ти е забранявала да общуваш с определено момче или да ти е казвала, че приятелството с момичето от съседния клас не е препоръчително. Дори ти е обяснила защо е права. Ти си заобиколила всички забрани и въпреки всичко си общувала с тях, но все пак си се вглеждала в тези хора, преценявала си ги, (все пак на база майчините възгледи) и си решила, че те могат да имат доверието ти. Възможен е и друг вариант – ако след като си ги подложила на собствената си преценка си установила, че това не са хора, които заслужават приятелството ти, просто да престанеш да ги търсиш. Но какъв е крайният резултат: в зряла възраст ти автоматично изключваш вредните хора от обкръжението си, защото имаш ясно изградени критерии.

Или докато твоите приятелки на 13-16 години са се забавлявали по дискотеките и са се целували с момчета по ъглите, ти е трябвало да учиш, да свириш на пиано, имала си вечерен час. В крайна сметка твоите приятелки са се ограничили до някакви случайни, не особено платени професии, а ти си попаднала в университетската среда, в която е можело да избираш приятелите си сред интелигентни и мотивирани да успеят хора. Оказва се, че строгите ограничения отново са ти били полезни.


Но особено силно е чувството ти за отговорност. Без дори да забелязваш ти поддържаш ред в дома си, държиш разходите си под контрол, грижиш се за здравето си и правиш още хиляди малки неща, които карат другите да нервничат, като че ли между другото. А на теб това не ти прави впечатление, просто защото си свикнала. Оказва че, че майка ти е успяла да те научи и на това.


Съвет

Контролирай живота на децата си, те са твоя отговорност. Но не ограничавай свободата им и не им налагай забрани, без да обясниш защо го правиш. Да, те ще се съпротивляват, точно както си правила и ти (особено в бунтарския период на пубертета), но в живота им по-нататък твоите разумни обяснения ще се превърнат в интуиция и в правилно подреждане на приоритетите. Отстъпчивостта е разрушила не едно бъдеще, а умерената строгост никому не е навредила.


Източник: megazvezda.info


Препоръчваме ви още:


Не казвайте това на момичето! 
Аз съм лошата майка на трудна тийнейджърка
До дъщеря ми

Последно променена в Вторник, 07 Ноември 2017 14:08

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам