Какво ме посъветва баба

Моята баба не ми даде никакви съвети за любовта, всъщност с нея не си говорихме много по такива теми. Чудя се какво би ме посъветвала, ако някога се бях осмелила да й задам такъв въпрос. Затова й ми стана толкова забавна тaзи история за бабините съвети, която не знам дали е истина или е интернет легенда, но със сигурност си струва да поразсъждаваме върху нея. В сайта източникът не беше цитиран, беше написано само, че е разказана от блогърка, затова и просто ви я превеждаме без линк към оригинала и без претенции за достоверност. Дали ще й повярвате, не знам. Но със сигурност съветите на баба Кити са мъдри. 

Баба ми Кити се запознала с бъдещия си мъж на вечеринка на университетския клуб. Само за да я уговори да излязат на среща, на дядо му била нужна една година. Те живяха заедно 59 години, до неговата смърт и мога само да се надявам, че ще изживея такава любов.
Връзките, които създаваме в мрежата, приложенията за срещи, песента постната на стената вместо букет цветя на живо – всичко това е плод на технологиите, които радикално промениха отношенията. Ние, с приятелите ми, се стараем да се окуражаваме взаимно, но на 22-23 години все още сме новаци в сферата на „сложните“ чувства и всеки има своя гледна точка. Общуването с баба ми ме научи, че хората от по-старото поколение по-често са готови да споделят опита си и да те посъветват. Затова реших да се обърна точно към нея. Все пак тя е на тоя свят вече 85 години.
Неотдавна стана дума за това как са ходели по срещи едно време. Тя е завършила Университета в Охайо и има безброй прекрасни истории. По онова време Втората световна война тъкмо свършила и много млади мъже се връщали в родината. Случвало се да излиза на срещи 4-5 пъти в седмицата.

1. Търси отзивчив човек.
"
На първата среща ние сме склонни да обръщаме внимание на това как изглежда другият и се интересуваме преди всичко с какво се занимава. Това, разбира се, е важно, но не по-малко важно е да се обръща внимание и на това как разговаря със сервитьора в ресторанта например. Търси в човека отзивчивостта."

2. Ако харесваш това, с което се занимаваш, имаш по-голям шанс да срещнеш човек, със сходни интереси на твоите.
Да се запознаваш с нови хора не е лесно понякога. Баба ми срещнала бъдещия си съпруг по време на университетска вечеринка. Когато я помолих да ме посъветва, тя ми отговори, че първо трябва да се погрижа за съдбата си: „Не се втурвай да си търсиш партньор, първо си намери работа, хоби, прави нещата, които са ти интересни. Когато се почувстваш удовлетворена и доволна, създай връзка.“

Според нея запознанствата в заведения не са за предпочитане: „Струва ми се, че това е някакво безумие, да мислиш, че трябва да отидеш в бара, за да срещнеш любовта на живота си. Най-вероятно ще срещнеш не този, когото търсиш. На среща трябва да те покани мъжът. Но момичето може да го подтикне към това, флиртувайки. Затова, момчета, не се притеснявайте – смело канете на среща. А вие, момичета, им помогнете да се ориентират какво впечатление са направили. Ако мъжът не ви е безразличен – не стойте и не чакайте, докато сам го разбере.“
Баба ми казва, че ако мъжът й е харесвал, показвала това, като се стараела да се срещат „случайно“ по-често и да разговарят. И да, струва си да се усмихваме повече.

3. Вашите отношения касаят само вас двамата.
„Срещаш ли се с някого или не, официално ли е това или по-скоро ти се иска да е така – това са неща, за които не си струва да се безпокоиш. Общуването е важно и трябва да разбереш доколко сте близки с човека, който ти харесва.“ Баба ми казва, че в някакъв момент просто разбираш, че си щастлив с този човек и не искаш никой друг. Но това прозрение не идва веднага.

4. Първата среща трябва да е весела.
„Не от значение мястото, не е важно да е в луксозен ресторант. Трябва само да ти доставя радост. Струва си да се поинтересуваш какви са увлеченията на човека, с когото ще прекараш това време, и да планираш вечерта, съобразявайки се това. Той или тя харесва живата музика – открий място, където бихте могли да я слушате.“ В интернет е пълно с идеи как да протече първата среща. Просто помнете, че не е нужно всичко да бъде планирано до последната подробност, нека има място за изненада. Баба ми разказваше за една много приятна тяхна среща. Вечеряли заедно, а после се разхождали и се замервали със снежни топки. Прибрали се вкъщи, пуснали музика, танцували и се шегували. Спонтанно и весело.

5. Ако ме поканят на среща с есемес, аз бих предложила да се видим някъде на кафе и да обсъдим идеята.
Смях се с глас, на тези бабини думи, защото си представях картинката. И макар в нашето технологично време това да не е най-реалистичният вариант, не бива да забравяме, че да поговориш с някого лице в лице е за предпочитане от кореспонденцията с бездушни съобщения.

6. Защо твоите приятели не те запознаят с някого?
Когато разказвах на баба си, че има приложения за срещи, тя се учуди. Не можеше да си представи защо хората се запознават в мрежата, когато могат да бъдат лично представени един на друг: „Разбирам, че запознанствата чрез специални приложения са реалност, но не ги харесвам. Но ако си самотна и няма кой да те запознае с интересен млад човек, какво пък, нека бъде чрез приложение.“

7. Омъжих се на 21, но ми се струва, че не е нужно да се бърза, особено сега, когато хората почти нямат време за срещи.
Връзките са важни. Изчакай, докато намериш онзи единствен човек, от когото имаш нужда. А когато го откриеш, не го изпускай.

8. Не съди за хората прибързано!
„Мисля, че не бива още на първата среща да си казваме – грозноват е, едва ли ще излезе нещо. Днес можем да научим толкова много за хората, че дори да не сме ги срещнали лично, лесно да ги отхвърлим. Не бързай, общувай, опознавай другия. Дай му шанс да те впечатли.“

9. Отношенията са компромис и това не е никак просто.
Идеални хора няма. И най-прекрасният човек може да те разочарова в някакъв момент с нещо. Но трябва да умееш да градиш отношенията си – здравата и дълбока връзка не възниква от само себе си.

10. Не тичай след любовта, тя сама ще те намери.
Прави това, което смяташ за правилно. Не изневерявай на себе си, не се опитвай да се представиш за някой друг. Правилният човек за теб ще те хареса такава, каквато си.

Харесаха ли ви съветите на баба Кити? Мислите ли, че са валидни за нашето съвремие, или днес нещата се случват съвсем различно? 

 

Препоръчваме ви още: 

Първа среща

Искаш ли да ходиш с мен?

Нещичко за любовта

Не казвайте това на момичето!

Емоционалният интелект на мъжа – разковничето на силната връзка

 

 

Последно променена в Четвъртък, 11 Януари 2018 15:58
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Записки от терасата

Записки от терасата

27 Авг, 2019 Истории

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Мамо, научи ме

Мамо, научи ме

20 Сеп, 2019 Възпитание

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам