Не казвайте това на момичето!

В разговорите с дъщерите си често ползваме клишета, без да се замислим. А не би трябвало, защото някои от тях са просто вредни за момичето.

Ти си бъдеща домакиня!

Възможно е. Но също така е силно вероятно тя да е бъдещ финансист, бъдещ мениджър или каквото там иска, а не домакиня. Освен това да се справяш с домакинството е качество еднакво полезно както за момичетата, така и за момчетата. И не защото такава е тяхната съдба, а защото е значително по-приятно да живееш в дом, който е чист и уютен и да можеш да си приготвиш нещо вкусно за ядене.

Ти си бъдеща майка!

Чисто физически да, всички момичета са бъдещи майки. Но това е слаб аргумент, нека си го кажем. Нечестно е да поставяме родителството като изначална цел на всяко момиче, по-късно жена. Ами може да не иска или да не може да бъде майка. Тогава какво? Няма да е изпълнила природното си предназначение, значи е напълно излишна за света?

Отстъпи, ти си момиче!

Слава Богу, тези сексистки заклинания се чуват все по-рядко. Но трябва да признаем, че все още има хора, и родители, които внушават у дъщерите, и момичетата, чувството, че са втора ръка от най-ранна възраст. Подобна „заповед“ е дори опасна. Момичето по никакъв начин не е длъжно да пренебрегва своите интереси, особено на база „полов признак“. Дали ще отстъпиш на друг или не, решаваш сам, според ситуацията. Умението да отстояваш позиции, да защитаваш границите си и да казваш „не“ е много по-полезно. Правилният подход е просто да посъветвате да се намери взаимно изгодно решение.

Бъди по-мека!

Ако си момиче, задължително трябва да си гальовна и ласкава. Момичетата не беснеят, не крещят, не обиждат. Разбира се, че го правят, защото са хора, а хората понякога се обиждат, стават агресивни, плачат или чувстват прилив на сили. Не трябва по-меко, трябва както го чувстваш.

Не бъди злопаметна!

Това е донякъде свързано с умението да отстояваш интересите си. Да помниш, че на теб са ти казали, или направили, нещо обидно и да искаш да получиш извинение е правилно. Да потърсиш компенсация за това, което си понесъл или да не искаш повече да общуваш с човек, който те е наранил, не е злопаметност, а здрава психика.

Бъди хитра!

Твърде загадъчно послание: защо се смята, че точно момичетата трябва да намират някакви обходни пътища и сложни варианти, за да получат това, което желаят? Или пък трябва да се държат по някакъв специален начин, скривайки истинските си емоции. Нито едното нито другото, ще ги направи щастливи, а точно обратното.

Жената трябва да е мъдра!

В какво на практика се състои женската мъдрост никой не знае. В умението да манипулираш другите? Или в способността да вземаш решения, които в крайна сметка не те устройват, но така „трябва“ и така е „полезно“? В умението да търпиш неприятното в името на какво? Подобна „мъдрост“ само проваля живота ни.

Най-важното е да си намериш мъж!

Най-важно изобщо, е да е щастлива. От какво ще се състои това щастие – от мъж, деца, работа, кариера, пътешествия, творчество и още хиляди неща, ще реши дъщеря ви сама. Идеята, че рано или късно ще се появи човекът, който ще я оцени, е вредна.

Не стой без работа!

Това може и да е било правило преди десетилетия, когато да седнеш посред бял ден е било жив мързел. А колко неща чакат да ги свършиш! Пришпорените момичета порастват като потиснати жени. Те не умеят да почувстват дори кога силите им са на изчерпване и не са способни да направят нещо само за себе си. Защото времето трябва да бъде усвоено в извършване на полезни и приятни неща за другите, видите ли…

Щастието не е в парите!

Не е, но и без тях не може. А умението да изкарваш пари, за да е по-приятен животът ти, е един от признаците на възрастния човек. Идеята за честен, но беден живот няма да помогне на дъщерите ни, напротив ще подреже крилата им – защо да се стремиш към повече и да поглеждаш критично към мъжа на дивана: „Ами, не ни стигат парите, значи такава ни била съдбата.“ Съдбата няма нищо общо.

Материала подготви Янка Петкова

Източник: Goodhouse

Препоръчваме ви тази статия за стереотипите във възпитанието, написана от гледната точка на една дъщеря, която много родители харесаха.

Още за подходите във възпитанието можете да прочетете Как да създаваме радост и да отглеждаме щастие и Емпатията - вродена ли е способността ни да съчувстваме?

Последно променена в Сряда, 17 Май 2017 08:08
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Курбан чорба и двойна дъга

Курбан чорба и двойна дъга

18 Юли, 2019 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам