Четири типа приятели, от които всеки има нужда

Как да не сбъркаш при избора си на приятели? Пълноценни отношения са тези, които удовлетворяват четири наши потребности – от подкрепа, от хармония, от предизвикателство и от вдъхновение.

В детството приятелството се създава от само себе си. Първите ни приятели са деца на приятелите на родителите ни, съседчетата, връстниците от детската градина. С някои от тях ни е харесвало да играем футбол или на кукли, с други да гледаме заедно филмчета.

С порастването ние имаме все повече изисквания към обкръжението си. Искаме близките до нас хора да са надеждна опора, остров за уединение, на който можем да се скрием от житейските бури. Но понякога, за да се движим напред, ни е нужно предизвикателство и тогава до нас трябва да бъдат тези, които ни вдъхновяват да се потопим в неизвестното. А ако сме се затворили в себе си, имаме нужда от някой, който да ни изрита от дивана.

Психологът Робърт Уикс посвещава много години на изучаването на връзката между психологическата устойчивост и подкрепата от близките. Той откроява четири потребности, които са важни за стабилното ни личностно развитие – хармония, подкрепа, предизвикателство, вдъхновение. Ако в обкръжението ни има хора, които ни помагат да задоволим тези потребности, значи ни е провървяло. Ако не – струва си да ги потърсим.

priyateli2

Гуруто
Едва ли ще го срещнете в шумна компания, където разговорите прескачат от една тема на друга. С него разговорите са на четири очи и тези разговори винаги предизвикват у нас дълбок размисъл. Точно той ни подтиква да се развиваме, замисляйки се над фундаментални въпроси като – как се възприемаме, какво ни пречи да се движим напред, какво ни мотивира. Той ще ни даде добър съвет. Не съди, но и не утешава.

Партньорът
Той е човекът, който ще остане и стоически ще ни помогне да почистим и измием след бурен купон, когато всички други са се разотишли. Когато се нуждаем от помощ, неговият номер е първият, за който се сещаме. Позитивната му нагласа прави чудеса – сериозните проблеми се пукват като сапунен мехур, а отчаянието ни се сблъсква със стената на неговия оптимизъм. Неговата душевна устойчивост и способността му да намира прости и ясни решения са отлична противоотрова срещу рутината и самобичуването.

pr3

Тролът
Това не е човекът, който ще потърсим, когато сме уязвими и се нуждаем от съчувствие. Майсторът на провокиращите въпроси и ироничните забележки често е непоносим. Но неговата нетактичност има и обратна страна – способността да вижда болезнената истина сред купищата празни думи.

Иронията му ни действа като студен душ. Ние преставаме да се самосъжаляваме, да капризничим и да правим от мухата слон.

Вдъхновителят
Вчера сме обсъждали с него, колко яко би било да скочим с парашут, а днес вече ни звъни пред входа, за да отидем заедно на полигона. Идеите, които са изисквали дълги седмици обмисляне, изведнъж се оказват реалност само за няколко дни. Да тръгнем на експедиция в Северния полюс? Елементарно! Да се научим да свирим на инструмент и да направим своя група? Няма нищо по-лесно!

***

Не е задължително приятелите ни да бъдат точно такива. Но много от познатите ни могат да се окажат това, което търсим в другите, без дори да подозираме. А може ние да сме вдъхновители, гуру или партньори. Или тролове?

Робърт Уикс е клиничен психолог от университета „Лойола“, Мериленд. Автор на книги за психологическата устойчивост и хармоничния живот.

 

Препоръчваме ви още:

Пропуснатите моменти

Посткросинг

Приятел в нужда

 

 

Последно променена в Четвъртък, 21 Декември 2017 21:35
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Истанбул - столицата на света

Истанбул - столицата на света

17 Авг, 2019 Развлечения

Тиганът, без който не можем

Тиганът, без който не можем

17 Авг, 2019 Забавно

Страшна късметлийка

Страшна късметлийка

15 Авг, 2019 Блог

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам