logomamaninjashop

Дай му цел

или Как да опазим тоалетната чиния по-дълго чиста

Автор: Весела Бахчеванова

Аз и мъжът ми винаги сме се съревновавали кой от нас е по-точен в стрелбата. Когато минем покрай някое стрелбище, започваме с облозите, които се свеждат до това кой да окоси тревата или да почисти гаража. Покрай нас и синът ни започна много да се забавлява с тези игри. Бих казала, че се справя наистина добре с пушката, но когато е в тоалетната, мерникът му драстично се изкривява. Само майките на момчета ще ме разберат за какво говоря. Тоалетната чиния никога не му е достатъчна. Понякога дори се чудя как успява да изцапа всичко около нея. След всяко ползване на тоалетната е направо за основно почистване. И не само тоалетната е така. По мивката винаги има паста за зъби, остатъци от течен сапун и каквото още ви хрумне. В новия дом решихме да стесним коридора пред неговата стая, за да може синът ни да си има собствена баня. Да, малка е, но си е лично негова и вече го няма онова неприятно чувство да седнеш на опиканата и непочистена тоалетна, защото в бързината не си я огледал основно.

toalet1

Някои смятат, че с напредването на възрастта, момченцата сами ще се научат да пишкат само в определените за целта места, но аз съм на коренно противоположното мнение. Това не е до възраст, а до съсредоточеност. С порастването на нашите деца, светът около тях неизменно се разраства и интересите им вече придобиват съвсем различен характер. За тях вече интересът към пишкането е сведен до минимум и това е една досадна необходимост, която ги откъсва от игрите им. Поради тази причина, те бързат да се върнат към заниманието си, и не мислят дали капакът е вдигнат или водата е пусната. Колкото и да им повтаряме, те ще се съгласяват с нас и следващия път ще бъде абсолютно същото. Затова ще изброя няколко начина как да научим момчетата да бъдат по-прецизни в тоалетната и да им бъде интересно:

Когато тоалетната е готова, можете да пуснете пинг-понг топче (не се притеснявайте – няма да потъне като пускате водата) или някакво цвете (в моя случай изсушена мащерка), в която детето ви да се цели. Гарантирам ви, че ще разредите почистванията на тоалетната.

toalet4

Мотивирайте го. Когато синът ми беше малък, използвах така нареченото табло на успеха, с което го мотивирах да изпълнява различни задачки и в края на седмицата получаваше награда, в зависимост от положените от него усилия. Това табло може да се промени в зависимост на какво искате да се наблегне и по този начин детето ще бъде по-отговорно към поставените цели.

tablo1Tablo2

Когато са по-големи момчетата, можете да вземете фенерче с ултравиолетова светлина и на загасена лампа да му покажете колко е мръсна след него тоалетната.

За по-големите деца може да наложите глоба и поощрение. Направете импровизирана касичка и при всеки пропуск на тоалетната чиния взимайте стотинки от неговите спестявания, а за всяко изрядно посещение давайте пак по толкова.

Цялостното почистване на тоалетната няма да отнеме повече от 4-5 минути.

Когато почиствате банята трябва да имате 2 чифта ръкавици – едната за тоалетната чиния, а другата за останалата част от банята. Необходимо е да използвате различни кърпи. Аз винаги използвам такива за еднократна употреба или домакинска хартия. Ще са ви необходими:

- четка за тоалетна (сменя се на всеки 6 месеца);

- препарат за почистване вътрешността на тоалетната чиния (използвайте гел или пяна);

- препарат за почистване на баня;

- таблетки за почистване на канала;

- дезинфектант;

- кърпи/гъбички.

toalet2

Най-напред сложете препарат за почистване вътрешността на тоалетната чиния под ръбовете, откъдето се изтича водата и оставете да подейства. Напръскайте цялата външна част с препарат за бани, като не пропускате и седалката и задната част на тоалетната и казанчето. Вземете кърпа и забършете като започнете от горната част и приключите в основата на тоалетната. Сменяйте често кърпите, ако са за еднократна употреба, или измивайте тези за многократна. С четката изтъркайте вътрешността на тоалетната, а с гъбичка ръбовете. Не забравяйте да почистите канала, докъдето стигате с четката и пуснете водата. Пуснете таблетките за дезинфекция и почистете седалката с дезинфектант. Ако нямате готови, можете да си направите тоалетни бомбички по следния начин:

-  2 чаени чаши хлебна сода;

-  2/3 чаена чаша лимонена киселина;

-  30 капки етерично масло;

- силиконови формички или формички за лед.

Смесете содата и лимонената киселина и ги разбъркайте до получаване на песъчлива смес. Добавете етеричните масла, разбъркайте отново и изсипете съдържанието на сместа в избраните формички. Оставете натуралните таблетки да изсъхнат (около 1 ден). Когато таблетките са готови, ги извадете и ги съхранете в затворен стъклен съд.

toalet3

За дезинфектант можете да използвате следната рецепта:

-  1/2 чаша бял оцет;

-  1/2 чаша водка (или ракия);

- 10-20 капки лавандулово етерично масло;

- 1 1/2 чаши вода (дестилирана или преварена и охладена).


Още полезни материали можете да намерите на уебсайта и на фейсбук страницата на iHelpi.


Препоръчваме ви още:

Как да се отървем от насекомите

Как да почистим хладилника в дълбочина

Как да запазим дома си чист през зимата

Последно променена в Петък, 02 Март 2018 10:38

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам