logomamaninjashop

Образователни карти за любопитни деца

Образователни карти! Открай време ги харесвам, защото са забавен начин да научиш нещо ново, а и винаги има елемент на игра, който допада на момчетата ми. Този път ще ви представя съвсем нов за мен вид - картите "Керът". Прави ги едно много симпатично семейство на учител и детски психолог, с които се запознах покрай блога. В началото са направили картите за сина си, впоследствие от тях се заинтригували техни приятели и познати, което ги вдъхновило да създадат малко семейно издателство. Концепцията си е тяхна, следва принципите на Монтесори за опознаване на света и развитие чрез игра, и много ми допадна. Картите пристигнаха вчера в красиви кутийки, отворих ги и само чаках момчетата да се върнат от училище, за да им ги покажа. Първоначално мислех, че ще ги използваме най-вече с Алекс, но се оказа, че на големите също им стана интересно и общо-взето снощи цяла вечер отгатвахме зеленчуци и плодове. Обичам игри, които са подходящи за различни възрасти, защото така на никого не му е скучно. Включи се даже тийнейджърът. (Дано не прочете това, защото ще каже, че го излагам, с тези детски занимавки ;). Честно казано, и аз научих доста интересни неща, които не знаех. Надолу помолих Симона, чиято е идеята за картите, да ни прати информация за тях, как се използват, и материалите, от които ги изработват. Впрочем, мисля, след като се наиграем с тях след някой месец, да ги подаря на детската градина на Алекс, защото и там ще са много полезни.

CarrotCards

Ето и разказа на Симона.

Неведнъж сме казвали, че основната философия, която движи "Керът" е вярата в децата. Тя се изразява в това да не поставяме ограничения върху възможностите, които да предлагаме, да подхождаме с любопитство към детските дейности и интереси и да сме уверени, че децата са изначално добри, внимателни и любознателни. Този наш начин на мислене се изразява както чрез информацията в нашите материали, така и във външния им вид и във всяка стъпка от изработката и опаковката им.

29339427 153852008639057 6849323435152113664 o

Знанията, които влагаме в нашите карти са водещи. Ние целим да даваме интересна информация на децата, като в същото време да развием и мисленето, паметта и възприятията им. Всеки материал дава възможности за работа по начин, адекватен за конкретната възраст, интереси и умения на детето. Картите с животни, например, могат да се използват още през първата година, за да се показват на детето реалистични изображения на всевъзможни животни. А защо не и да подсказвате „как прави това животно“? В следващ етап вече можете да назовавате животните с техните имена, да ги търсите върху легендата или да ги сортирате по различни признаци. Когато малките любопитковци пораснат, те с интерес ще слушат как им четете текста от картите и ще опитват да познаят за кое животно става въпрос. А когато детето ви усвои четенето, то може вече съвсем самостоятелно да работи с материала и дори да открива свои уникални начини на работа с картите. По подобен начин могат да се използват и другите ни материали, за да развиват знанията и уменията на вашите деца.

29314484 153844448639813 4747562608825991168 o

Усещане за природа

Често ни питат дали нашите карти са ламинирани. Отговорът е, че не са и това не е случайно.

Досегът до естествени материали като хартията, която използваме за нашите карти, спомага по-доброто възприемане на материала. Тактилното усещане от хартията, дървото и памучния плат е много по-приятно от това от найлона, пластмасата и полиестера. Това е и причината децата да могат да играят дълго време с дървените играчки, а пластмасовите да омръзват. Ламинирането внушава, че към детето се подхожда с недоверие и то най-често е продиктувано от това, че още малко. Ние искрено вярваме в децата и знаем, че когато към тях се подходи с увереност, те откликват със съобразителност.

И не на последно място, картите са направени от висококачествен плътен картон (с плътност над 300г), за да могат да бъдат използвани години наред. На допир те са нещо по-различно от принтерната хартия например. Плътността, изчистеният външен вид и висококачественото изображение правят всяка карта нещо значимо в очите дори на най-малките деца. Тя става нещо, което те искат да запазят.

29136937 152996242057967 2407868286587895808 o

Къщичка за карти

Много мислехме за това как да се съхраняват картите. Искахме да намерим нещо, което да ги направи специални, като в същото време да е дълготрайно. Почти случайно се роди идеята за торбичките, но те бързо станаха най-естественото продължение на картите. Изработени са от памучен плат и са в красиви цветове – стараем се цветът да е различен за всеки отделен материал.

29257601 153844391973152 7548478737243701248 o

Картонената кутийка, в която детето получава материалите от Керът, също има своята история и смисъл. Не искахме кутийка, която да пасва точно на всяко „тесте“ карти. Искахме тя да дава пространство и усещане за „преживяване“, когато бъде отворена. Надяваме се, че ако сте отваряли кутийка от Керът, сте усещали именно това.

Не можем да скрием, че истински харесваме нашите продукти. Всеки един е плод на много усилия, мислене и прекрояване, докато не се получи именно онова, което сме си представяли… а често и нещо много по-хубаво. Създаваме нещо оригинално, различно и най-вече смислено и полезно. Радваме се, че можем да го споделим с вас!


Картите "Керът" можете да разгледата на фейсбук страницата Carrot или в уебсайта им.

 

Препоръчваме ви още

За сбъднатата мечта на Габи или как се рои щастието

Петя и нейните кукли с душа

Щипалка - много любов и щипка магия

Последно променена в Четвъртък, 22 Март 2018 11:27

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам