Близо 1600 деца и семейства в риск се довериха на фондация „За Нашите Деца“ през 2018 г.

През 2018 г. фондация „За Нашите Деца“ продължи да работи всяко дете в България да живее в сигурна семейна среда. Екипът на организацията вярва, че единствено семейството може да даде стабилна основа за успешното развитие на детето и че единствено в семейство то може да получи силен старт и да се радва на пълноценен живот. 

Близо 1600 деца и семейства в риск се довериха на фондация „За Нашите Деца“ само през изминалата година. Експертите ѝ работиха с над 1400 деца и семейства в центровете за обществена подкрепа в София и ПловдивЦентъра по приемна грижа и Центъра за настаняване от семеен тип „Детска къща“. 1314 деца в биологични, осиновителни и разширени семейства ползваха услугите ѝ, 53 деца намериха любов и грижа в 36 приемни семейства, които организацията подкрепя, a 11 бебета посрещнаха първите си месеци в уюта и топлината на „Детска къща“. Организацията помогна на новородени и техните родители, на многодетни семейства, семейства живеещи в бедност, родители с увреждания или зависимости, семейства на деца с увреждания или здравословен проблем, семейства на недоносени бебета и др.

Предотвратяване на раздялата и реинтеграция

През 2018 г. екипът на фондация „За Нашите Деца“ работи по над 340 случая по превенция на изоставянето на деца. Благодарение на отдадеността на социалните работници, 298 деца в ранна възраст не се разделиха с родното си семейство.

Чрез програмите за семейна подкрепа фондацията работи и с 8 деца, настанени в семейства на роднини и близки, 15 осиновени деца и техните семейства, 11 деца жертви на насилие, 15 деца в риск от отпадане от училище, 12 деца с трудно поведение, които също бяха в риск от изоставяне.

Експертите ѝ подкрепиха 60 деца и родители в процес на реинтеграция с консултации и оценка.

socializacia

Социализиращи дейности и обучения

Общо 144 деца получиха възможност да участват в различни социализиращи дейности – театрални постановки, куклен театър, бебешка опера, екскурзии и излети, пикници сред природата и др. Докато се забавляваха и играеха, децата се учеха да общуват, да споделят, изграждаха по-силна емоционална връзка с грижещите се за тях възрастни.

И през изминалата година организираните от фондацията безплатни курсове за родителски умения продължиха да се радват на голям интерес и посещаемост от бъдещи и настоящи родители. В резултат, 105 кандидат-осиновители вече са готови да дадат любящ дом и втори шанс на много деца. За екипа на фондацията много важна част от работата с родители е ранното идентифициране на проблеми и предизвикателства, свързани с грижата за деца, и оказване на навременна подкрепа за справянето с тях. Това включва подкрепа на родителите дори преди появата на детето. През 2018 г. организацията проведе 40 курса за родителски умения, в които участие взеха 227 бъдещи и настоящи майки и татковци.

kurs roditelski

Една от отличителните черти, и причина фондация „За Нашите Деца“ да е предпочитан доставчик на услуги, е високото ниво на качество и експертиза на екипа. Тяхно вярване е, че специалистите трябва регулярно да обновяват и надграждат своите знания, за да са по-добри в подкрепата към децата и семействата. През 2018-та година фондацията подкрепи 91 специалисти с тренинги и обучения на различни теми, с които те повишиха своите компетенции.

Подкрепата към биологични, роднински и осиновителни семейства, която фондацията извършва по международно утвърдена методика, се отразява позитивно върху децата, категорично сочат изследванията на качеството на услугите. В резултат на работата на фондация „За Нашите Деца“ при 115 от оценените 176 деца е констатирана положителна промяна, родителите им полагат необходимите грижи за тях и посрещат адекватно нуждите им. Родителите на 61 от децата все още се нуждаят от помощ. Екипът работи усилено за изграждането на емоционална връзка между родителите и техните деца. 139 деца в риск от изоставяне останаха в родните си семейства.


Препоръчваме ви още:

Доброто съществува - и то е във всички доброволци

Безплатно обучение на тема ранно детско развитие

Проект на фондация "За Нашите Деца" в кампанията "Избери, за да помогнеш"

Последно променена в Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:27
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

За братята, сестрите и кръвта

За братята, сестрите и кръвта

23 Ное, 2019 Отношения

Фреди

Фреди

20 Ное, 2019 Любимци

Четвъртото дете

Четвъртото дете

21 Ное, 2019 Татко Калоян

Само да му дойде времето!

Само да му дойде времето!

17 Ное, 2019 Забавно

Депресията не е дупка, а връх

Депресията не е дупка, а връх

25 Ное, 2019 Добра форма

Имиджът ми сред жените

Имиджът ми сред жените

25 Ное, 2019 Забавно

Стискайте ни палци!

Стискайте ни палци!

18 Ное, 2019 Здраве

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам