logomamaninjashop

Проект „Светулка“ – превенция на трафика на деца в България

Проект „Светулка“ има за обща цел превенция трафика на деца за сексуална експлоатация чрез повишаване на информираността на децата в училищна възраст и подобряване уменията и познанията на професионалистите, които работят с деца, да разпознават първоначалните признаци на трафик и да извършват превантивна работа с високо-рисковите групи.

България все още е една от страните източник на значителен брой жертви на трафик на хора в рамките на ЕС. Според статистически данни от 2016 г. около 15% от идентифицираните жертви на трафик у нас са деца. Те са сред най-честите жертви на насилие и експлоатация, защото не са способни да се защитят. Много от тях са лишени от пълноценна родителска грижа и подкрепа. Най-честите причини за попадането им в схеми на трафик и сексуална експлоатация са бедност, насилие, отпадане от училище или липса на стабилна семейна среда. Особено уязвими са деца, които са разделени от своите семейства и са настанени в различни форми на алтернативна грижа, преживели физическо или психическо насилие, деца, идващи от семейства в риск. Те разполагат с много малко възможности и начини да получат познания, които биха им помогнали да разпознаят признаците на трафикиране.

Именно поради тези причини SOS Детски селища България, в партньорство с колегите си от SOS Детски селища Швеция и с финансиране от Фондация Radiohjälpen Швеция, разработиха проект „Светулка“, за да стартират целенасочена кампания за информиране на уязвимите деца в училище; за да обучат професионалисти, които работят с деца в риск и да осигурят включване на тази важна тема в образователната система чрез предоставянето на две методически ръководства.

Надежда за Надежда

25da67824c9f1869e8ef3eacb5d2ced0 XL

Проектът ще разработи две методически ръководства за работа:

1. Мултимедийна образователна програма за деца

2. Ръководство за обучение на приемни родители и професионалисти, които работят в социални услуги за деца.

След края на проекта тези образователни програми ще бъдат дарени на Министерството на образованието, така че цялата образователна и социална система ще може да ги използва.

Конкретните цели на проекта

1. Въвеждане на Мултимедийната образователна програма пилотно в 12 избрани училища, в които децата от рисковата целева група преобладават. Програмата има за цел да повиши детската информираност – да помогне на децата да разберат какво точно представлява трафикът на хора, да ги научи как да разпознават сами рисковите ситуации и хора и да знаят как могат сами да се предпазят. Те ще получат практически познания как и къде могат да намерят подкрепа – структури, институции, горещи телефонни линии. Предвижда се програмата да се преподава в продължение на 4 седмици в час на класния в 4 паралелки (от 4 до 7 клас). С изпълнението на тази дейност проектът гарантира, че децата ще бъдат по-малко склонни към манипулация и ще знаят как могат да помогнат на себе си или на свои връстници, ако подозират заплаха за тях.

2. Втората конкретна цел е да осигури на професионалистите, които работят с уязвими деца, и приемните родители необходимите знания и капацитет в превенцията на трафика, рехабилитацията на жертвите и повишаването на информираността на децата. Те ще имат изключителна полза от организираните обучения по теми, свързани с обхвата и същността на трафика на хора, уязвимостите на децата и начините за правилна комуникация с жертвите.

Училищата, в които ще се пилотира мултимедийната образователна програма за деца, ще бъдат избрани спрямо концентрацията на деца в риск в тях. Целевата група на проекта включва деца от различни форми на алтернативна грижа, деца от ромски произход и деца от бежански семейства.

След пилотирането на програмата, в избраните 12 училища в страната, ще се направи оценка на това как децата са възприели и реагирали на темата и представянето й, за да се направи ревизия или промяна в начина на преподаване по модула.

Програмата за деца ще бъде интерактивна и ще включва филмче, анимация, ролеви игри, дискусия и упражнения.

Обученията на възрастните ще включват приемни родители, социални работници и психолози, които работят в центрове за обществена подкрепа, възпитатели и екипи, които работят в центрове за настаняване от семеен тип. Ще бъдат включени теми като:

 - идентифициране на признаци за трафик, включително техники за подлъгване на деца;

- информираност за различните рискови фактори и профили;

- начин на реакция при наличие на възможни рискови ситуации;

- провеждане на разговори с деца на различна възраст и тяхното консултиране по въпроси, свързани с трафика на хора;

- повишаване на информираността на децата по тези въпроси.

Проект „Светулка“ ще се ръководи от убеждението, че децата не бива да се разглеждат само като пасивни жертви, а могат и трябва активно да бъдат включени в дейности по превенция. Ако успеем да научим децата как сами да се предпазват, бихме могли да повлияем на процеса на въвличане в трафик и върху нагласите и поведението на жертвите.


Препоръчваме ви още:

Желаете ли да станете SOS приемни родители

Моля ви, тръгнете си!

Не ме съди, човече

 

              

Последно променена в Понеделник, 11 Февруари 2019 13:55
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Еньовден е

Еньовден е

24 Юни, 2020 Истории

Писмото на една майка

Писмото на една майка

21 Юни, 2020 Отношения

От къде си?

От къде си?

17 Юни, 2020 Истории

Мъж на диета

Мъж на диета

16 Юни, 2020 Забавно

Невидимите хора

Невидимите хора

19 Юни, 2020 Истории

Кражба чрез мобилни приложения

Кражба чрез мобилни приложения

20 Юни, 2020 Образование

И меда, и жилото

И меда, и жилото

13 Юли, 2020 Блог

Защо не го опазихте?

Защо не го опазихте?

12 Юли, 2020 Истории

Прогноза за уикенда

Прогноза за уикенда

11 Юли, 2020 Татко Калоян

Група N-Xen: Да обичаш себе си

Група N-Xen: Да обичаш себе си

09 Юли, 2020 Нашите деца

Ягодови безстрастия

Ягодови безстрастия

08 Юли, 2020 Истории

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам