Проект „Светулка“ – превенция на трафика на деца в България

Проект „Светулка“ има за обща цел превенция трафика на деца за сексуална експлоатация чрез повишаване на информираността на децата в училищна възраст и подобряване уменията и познанията на професионалистите, които работят с деца, да разпознават първоначалните признаци на трафик и да извършват превантивна работа с високо-рисковите групи.

България все още е една от страните източник на значителен брой жертви на трафик на хора в рамките на ЕС. Според статистически данни от 2016 г. около 15% от идентифицираните жертви на трафик у нас са деца. Те са сред най-честите жертви на насилие и експлоатация, защото не са способни да се защитят. Много от тях са лишени от пълноценна родителска грижа и подкрепа. Най-честите причини за попадането им в схеми на трафик и сексуална експлоатация са бедност, насилие, отпадане от училище или липса на стабилна семейна среда. Особено уязвими са деца, които са разделени от своите семейства и са настанени в различни форми на алтернативна грижа, преживели физическо или психическо насилие, деца, идващи от семейства в риск. Те разполагат с много малко възможности и начини да получат познания, които биха им помогнали да разпознаят признаците на трафикиране.

Именно поради тези причини SOS Детски селища България, в партньорство с колегите си от SOS Детски селища Швеция и с финансиране от Фондация Radiohjälpen Швеция, разработиха проект „Светулка“, за да стартират целенасочена кампания за информиране на уязвимите деца в училище; за да обучат професионалисти, които работят с деца в риск и да осигурят включване на тази важна тема в образователната система чрез предоставянето на две методически ръководства.

Надежда за Надежда

25da67824c9f1869e8ef3eacb5d2ced0 XL

Проектът ще разработи две методически ръководства за работа:

1. Мултимедийна образователна програма за деца

2. Ръководство за обучение на приемни родители и професионалисти, които работят в социални услуги за деца.

След края на проекта тези образователни програми ще бъдат дарени на Министерството на образованието, така че цялата образователна и социална система ще може да ги използва.

Конкретните цели на проекта

1. Въвеждане на Мултимедийната образователна програма пилотно в 12 избрани училища, в които децата от рисковата целева група преобладават. Програмата има за цел да повиши детската информираност – да помогне на децата да разберат какво точно представлява трафикът на хора, да ги научи как да разпознават сами рисковите ситуации и хора и да знаят как могат сами да се предпазят. Те ще получат практически познания как и къде могат да намерят подкрепа – структури, институции, горещи телефонни линии. Предвижда се програмата да се преподава в продължение на 4 седмици в час на класния в 4 паралелки (от 4 до 7 клас). С изпълнението на тази дейност проектът гарантира, че децата ще бъдат по-малко склонни към манипулация и ще знаят как могат да помогнат на себе си или на свои връстници, ако подозират заплаха за тях.

2. Втората конкретна цел е да осигури на професионалистите, които работят с уязвими деца, и приемните родители необходимите знания и капацитет в превенцията на трафика, рехабилитацията на жертвите и повишаването на информираността на децата. Те ще имат изключителна полза от организираните обучения по теми, свързани с обхвата и същността на трафика на хора, уязвимостите на децата и начините за правилна комуникация с жертвите.

Училищата, в които ще се пилотира мултимедийната образователна програма за деца, ще бъдат избрани спрямо концентрацията на деца в риск в тях. Целевата група на проекта включва деца от различни форми на алтернативна грижа, деца от ромски произход и деца от бежански семейства.

След пилотирането на програмата, в избраните 12 училища в страната, ще се направи оценка на това как децата са възприели и реагирали на темата и представянето й, за да се направи ревизия или промяна в начина на преподаване по модула.

Програмата за деца ще бъде интерактивна и ще включва филмче, анимация, ролеви игри, дискусия и упражнения.

Обученията на възрастните ще включват приемни родители, социални работници и психолози, които работят в центрове за обществена подкрепа, възпитатели и екипи, които работят в центрове за настаняване от семеен тип. Ще бъдат включени теми като:

 - идентифициране на признаци за трафик, включително техники за подлъгване на деца;

- информираност за различните рискови фактори и профили;

- начин на реакция при наличие на възможни рискови ситуации;

- провеждане на разговори с деца на различна възраст и тяхното консултиране по въпроси, свързани с трафика на хора;

- повишаване на информираността на децата по тези въпроси.

Проект „Светулка“ ще се ръководи от убеждението, че децата не бива да се разглеждат само като пасивни жертви, а могат и трябва активно да бъдат включени в дейности по превенция. Ако успеем да научим децата как сами да се предпазват, бихме могли да повлияем на процеса на въвличане в трафик и върху нагласите и поведението на жертвите.


Препоръчваме ви още:

Желаете ли да станете SOS приемни родители

Моля ви, тръгнете си!

Не ме съди, човече

 

              

Последно променена в Понеделник, 11 Февруари 2019 13:55
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Да забременееш по график

Да забременееш по график

08 Авг, 2019 Добра форма

Когато и ако...

Когато и ако...

30 Юли, 2019 Отношения

Мама я няма

Мама я няма

25 Юли, 2019 Татко Калоян

Милото

Милото

12 Авг, 2019 Дом

Що се смеете на чуждото страдание!

Що се смеете на чуждото страдание!

19 Авг, 2019 Татко Калоян

Вие как се казвате?

Вие как се казвате?

11 Авг, 2019 Възпитание

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам