logomamaninjashop

Рей е на 9 години, има рак и няма време

Автор: Янка Петкова

Реян е на 9 години, има рак и няма време. Това накратко е историята. Видимо не се различава от историите на много други деца, за които сме ви писали. Винаги има страшна диагноза, винаги има болка, винаги има съсипани родители и винаги има надежда. Надеждата сме ние с вас.

Ето какво се е случило на Реян през тези 9 години.

Ражда се, не изревава, отнасят го и майка му Кристина разбира, че нещо не е наред с детето й. Изписват го без диагноза. Вкъщи прави гърчове и след изтощителна обиколка по болници и лекари го диагностицират с епилепсия. От бебе пие лекарства за заболяването, които никога не са спирали.

49530434 2272114926335850 8012827124995981312 n

През лятото на 2016 г. силно се влошава. Приемат го в критично състояние в ИСУЛ с хемоглобин – 20. След 4 дни вливания и мъки майка му Кристина научава страшната диагноза „Остра лимфобластна левкемия В фенотип“. Детето прави по 10 гърча на ден, след пълна упойка не се събужда в продължение на 2 дни. Успява да се пребори за живота си, въпреки че не може да се храни и в продължение на 25 дни е на изкуствено поддържане със сонда в нослето и тръбичка в ануса. Кристина чува и думите „тежка хипоплазия“ (животозастрашаващо увреждане на дихателната система). Реян преодолява и това. 10 дни химиотерапия в ИСУЛ, 10 дни в Монтана за растежен фактор – така преминават месеците през първата година от лечението му. Когато спират високодозните вливания, момченцето пие лекарства и всяка седмица го бодат за кръвни изследвания, за да следят появяват ли се отново страшните клетки.

50826186 412443059494105 8553364513137623040 n

През ноември миналата година клетките все пак се появяват. Миограмата и натривката показват, че има рецидив. Сега Реян отново е в ИСУЛ и отново е подложен на високодозна химиотерапия. Ако издържи. През двете години на лечение в ИСУЛ майка му изучава симптомите и термините на болестта; превръща се в справочник за онкологични лекарства; вижда как умират деца с диагнозата на нейното; разговаря с родители и разбира, че единствената възможност детето й да остане живо е да му бъдат трансплантирани стволови клетки. Операция, която има шанс да бъде успешна, ако бъде направена в чужбина. Да, такива трансплантации на деца се правят и у нас, но за двете години престой в болницата, Кристина не вижда нито едно дете да ги преживее. Поддържа връзка с родителите на две деца трансплантирани в клиники в Германия, които оцеляват. Затова започва да събира оферти, превежда документи и открива дарителска сметка на Реян. Интересува се дали синът й може да получи финансиране от НЗОК за лечението си, но й казват, че първо трябва да премине химиотерапията и да настъпи ремисия, за да задвижат документите му.

50949519 530485330774297 6007568703367938048 n

„Не мога да седя и да чакам най-лошото.“ – казва майката, която от седмици не е виждала по-малкото си дете. Момиченцето е в Монтана с баща си. Семейството непрекъснато е разделено. Миналата година правят опит да се устроят в Германия, но не успяват.

За трансплантацията на Реян ще разчитат на чужд донор. Биологичният баща на момченцето дори не е пожелал да бъде изследван за съвместимост. Процентът за съвместимост на майката е твърде малък. Тя е с него 24 часа в денонощие, не смее да го остави дори за пет минути, защото се страхува да не направи гърч. Реян е на домашно обучение, което обаче често бива прекъсвано заради лечението му. Криси казва, че интелектуалното му развитие е на нивото на 5-6 годишно дете.
Обича да слуша музика, да рисува, лесно се сприятелява, любознателен е.

И тук вече сме ние. Вярно е, че дарителските акции са ежедневие. Но е вярно и че наистина помагат. Последната добра вест, която научихме, е за успешната операция на Лори от Русе в САЩ, преди нея беше Марая от Плевен, на която трансплантираха черен дроб в Германия и други малки герои, от чиято борба за живот сме били част. Смисъл има, докато има добри хора. За трансплантацията на стволови клетки в Германия са необходими около 300 хиляди евро.

Как да помогнем на Реян

Банкова сметка: BG58UBBS80022079267740, Реян Калоянов Иванов

PayPal Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Какво се случва с детето можете да следите на страничката Да Помогнем на Рей Да Оздравее


Препоръчваме ви още:

Животът не е само 16 горчиви медикамента

Да ви разкажа за Лори

Душа не се трансплантира

 

 

Последно променена в Понеделник, 04 Февруари 2019 09:37

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам