За родителите с любов. За учителите с благодарност

Автор: Христина Машкова

Родител съм на 3 деца. Детски учител съм на малка, но прекрасна група от 15 деца. Имам щастието да работя с родители, с които гледаме в една посока, обсъждаме, коментираме, правим ЗАЕДНО най-доброто, на което сме способни, в името на децата. Или поне така предпочитам да се самоубеждавам.

Най-голямото ми дете е на 10 години. С неговото образование направихме тотална манджа с грозде, но винаги сме правили всички избори с мисълта, че е “най-добре” за него. Днес, с времето разбирам, че няма “най-добро”. Нито най-добро място, нито най-добро училище, нито най-добра градина.

Всичко е въпрос на избор, желание, ценности. На доверие. На това как родителите си представят ролята на детето в семейството. На това как възприемат себе си и семейството си в това общество.

Дали ще са новатори и ще правят “нови” училища/градини, дали ще плюят МОН, но ще са доволни, защото цял ден нямат ангажимент с децата си. Дали ще искат напълно да излязат от системата и ще живеят в своята балонизирана мини общност. Дали нещо съвсем друго.

Всичко това е ок, всичко това е личен избор и всеки има право да се спре на това, което смята за най-добро за детето (и за себе си). С вметката, по възможност да приема и да не съди изборите на другите, ако те не съвпадат със собствените.

Аз избрах, доколкото мога, да съм в помощ на децата, да работя с малки деца и техните родители. Да давам и да получавам безрезервна любов и безценни моменти, които не могат да бъдат описани и преразказани.

Да мислиш в края на всеки работен ден кое дете как се е почувствало, да анализираш постоянно своето поведение и какво да подобриш. Да се развиваш, за да може да дадеш още повече на децата (и на себе си), да си подготвен как да подадеш дадена информация на родителя, така че той да обърне внимание на детето си. На собственото си дете!

Но се оказва, че колкото си подготвен за даване на тази информация, толкова и не си. Колкото и деликатно да подхождаш, когато искаш да обърнеш вниманието на родителите в дадена посока, не можеш да предвидиш каква ще е реакцията отсреща.


Скъпи учителю

skypi

А реакциите са всякакви - пълно отричане, обвинения, а черешката на тортата беше, че бях заплашена с адвокат затова, че съм препоръчала консултация с логопед и психолог. С адвокат!

Слава Богу, имам здрави деца. Слава Богу, при нужда самата аз търся специализирана помощ. За тях и за мен си. И ще продължа да търся. И ще продължа да чувам, да се вслушвам и да се доверявам на учителите, на които съм поверила децата си. Или поне такова е намерението ми.

А ако им нямам доверие, няма да се грижат за децата ми. Просто е. Доверието е всичко.

И ми е мъчно. И ми е болно! За вечната война родители-учители. Защото знаете ли, докато ние спорим кой е “по-важен” и “по-отговорен” и “по-виновен”, някои деца продължават да страдат, да не им се обръща внимание, да са неглижирани. И най-любящият учител не може да компенсира дефицитите в семейна среда. А те стават все по-чести, все по-страшни и дават все по-сериозно отражение върху децата. Децата, които най-малко заслужават!

Затова, мили родители, грижете се за учителите на вашите деца, старайте се да ги чуете, уважавайте ги, споделяйте, говорете. Децата споделят много, казват много, учителите без да искат знаят толкова много за децата ви. И за вас. И това може би е добре, ако искате да ги чуете...

Мили учители, кураж! Вярвам, че даваме най-доброто от себе си и който трябва, ще види и оцени. Или дори да не оцени (в крайна сметка не го правим заради оценката), нашата “задача” са децата. Дано имат повече късмет и живеят в една по-спокойна среда вкъщи, на училище и на улицата! И дано ние имаме повече сили да влагаме енергията си в правилната посока.

Мили деца, обичаме ви! И ние учителите, и ние родителите. Колкото и да не го казваме или показваме понякога. Колкото и заети, уморени, напрегнати, нервни да изглеждаме.

Дано успеем да ви помогнем да се научите и сами да се обичате и да вярвате в себе си. Защото любовта е най-важна. И вярата. В детето и в себе си!

Препоръчваме ви още:

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна

Защото това трябва да се казва

Отговорът на една учителка

 

Последно променена в Вторник, 31 Юли 2018 21:33
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам