Светът е голям и децата дебнат навсякъде

Автор: Мая Цанева

Всяка година, почти по едно и също време, медиите и интернет гърмят със заглавия и коментари-бомби как нацията намалява. Нямало достатъчно бебета българчета, "защо не раждате" и т.н. Миналата година голямата бомба беше предложението за значителни социални облекчения за трето дете в семейството. Горките първо и второ, за тях - нищо. Тази година пак се броим. И ще кръщаваме масово. Е, аз съм против кампаниите за повече деца. Мотивите ми са лични. Преди може би около 10 години един гинеколог ме изгуби като пациент, защото не веднъж, а няколко пъти ми натърти как трябва да забременея, ако е възможно веднага, само защото наближавам 30 години. Предложи дори и да помогне, ако се налага. Спрях да го посещавам и няколко години по-късно, без натиск, родих първото си дете. И съм щастлива, защото имам дете по собствен избор.

Ама вие луди ли сте?

43345910 m

През последната година около мен приятели се сдобиха с първо, второ, трето и четвърто дете, а други продължават да са само щастливо необвързани лели и чичовци. Нито един от тях не промени плановете си за живота заради поредната кампания за масово кръщение, щедрите добавки за втори и трети наследник или заради бонусите във фирмата. Обикновено става дума за планиране и много любов. Вярвам, че изборът "ЗА" и "ПРОТИВ" едно, две, пет деца е по-сложен от една бакалска сметка, както ни се представя. Разбира се, финансовата нестабилност или богатство имат значение, но това не е единственият фактор, за моя радост. Обикновено уравнението включва "здраве" , "любов", "отговорности и радости в семейството", "кариерно развитие", "планове за бъдещето" , "колко стаи имаме" и куп други фактори. Аз не познавам математик, който да изчисли формулата за лично и семейно щастие, но все пак съм филолог.

Детето на държавата

31216687 m

 

Има много домове, в които поради различни причини няма следи от пастели по вратата и стикер на Спайдърмен на хладилника. Често те са болезнената рана зад статистиката за спада на раждаемостта. Те знаят какво и колко им струва да продължат напред без деца, но със сигурност не искат да са сочени с пръст. Намират начини да живеят и продължават да се стремят към щастие. Други са щастливи/нещастни сами, с време за протяжни кафета и вечери гурме с приятели, в търсене на нова/изгубена любов, или пък са си самодостатъчни. Някои имат куче или котка, или папагал. Други колекционират концерти и пътувания. И са щастливи! Защо някой да им навира под носа отговорността да създават или раждат деца... Те имат право на личен живот без смяна на памперси, посещения при педиатри, кандидатстване за ясла и гимназия. Ако не са те, кой ще глези нашите деца, и на кого ще завиждаме тайно и открито? Затова хайде да замълчим и да се концентрираме в преследване на собственото си щастие, а не в калкулации на бакалски сметки за общественото благополучие. Светът е голям и децата дебнат навсякъде, но не на всяка цена.


Препоръчваме и още:

Колко е важно да бъдеш сериозен

Моля, подкрепете многодетните семейства!

Майчинство for sale

Последно променена в Петък, 18 Май 2018 09:39
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Жена в колата

Жена в колата

28 Авг, 2019 Забавно

Митичният чичо Митко

Митичният чичо Митко

01 Сеп, 2019 Блог

Бърборкото

Бърборкото

05 Сеп, 2019 Истории

Стояна е бременна

Стояна е бременна

10 Сеп, 2019 Истории

Гранд хотел

Гранд хотел

08 Сеп, 2019 Забавно

Летни истории

Летни истории

06 Сеп, 2019 Блог

Записки от терасата

Записки от терасата

27 Авг, 2019 Истории

Говорите ли за пари с децата?

Говорите ли за пари с децата?

12 Сеп, 2019 Образование

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Мамо, научи ме

Мамо, научи ме

20 Сеп, 2019 Възпитание

Готови за бебе

Готови за бебе

18 Сеп, 2019 Истории

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Фабрика за мечти "Светлина" - иновативното място за деца и възрастни

Фабрика за мечти "Светлина" - …

16 Сеп, 2019 Образование

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам