logomamaninjashop

Как работи поколението Y

Поколението Y са днешните 20-30-годишни (условно казано, родените през 80-те и 90-те години на миналия век) или поколението на социалните мрежи. Неговите представители не се разделят със смартфона си, защото работят и съществуват чрез него. Те прекарват голяма част от времето си в интернет. Потребителят Y знае каква стока и на каква цена търси. Той е направил проучване в мрежата, съобразил се е с препоръките на консултанти и видяното по рекламите. И за покупки, както за много други неща, неговото доверено лице е интернет.

Y поколението (милениалите) оспорват съвременните представи за професионално развитие.
Според проучване, това не са привърженици на правенето на кариера на всяка цена, въпреки че тя несъмнено е важна част от съществуването им.
Една четвърт от анкетираните споделят, че биха работили на седем или дори 10 различни места, за да получат разностранен опит. Те са по-скоро заинтригувани от предложение за работа в малка фирма, обединяваща съмишленици, отколкото в крупна компания, макар и с висока и стабилна заплата. Предпочитат да прекарват по-голяма част от времето си със семейството, с приятели. Обичат пътешествията. Някои от тях все още са склонни да работят в условия на традиционна йерархия и отношения „шеф-подчинен“, но ако виждат в лицето на своя бос
вдъхновител и гуру.

MillenniumTeam e1455454217807

Не става дума само за възрастови различия. Технологиите бързо стареят, обществото променя структурата си. В тези условия непрекъснато се менят и  традиционните модели на корпоративната структура.

Y не бързат да започнат самостоятелен живот. Това са хора, които често обитават жилище под наем, споделено с още няколко души, но пък в центъра на града. Не се концентрират изключително върху работата си, като своите родители, вълнува ги балансът между работата и удоволствията.
Съвместяват професионалните си ангажименти със спорт, музика и други увлечения. За милениалите е важно да намерят себе си и да имат психологически комфорт, дори на работното място. Днешните 30-годишни се отказват от офисите и предпочитат сами да организират работния си график. Това е потребност за поколението.

Не бива да забравяме, че технологиите за
Y са естествена среда на обитание. Скайп-конференциите са нещо обичайно, за разлика от обикновените съвещания. Мултитаскингът е толкова естествен, че те са в състояние да участват в проекти по цял свят, наслаждавайки се на чаша лате в кафето близо до дома им, в което обаче има интернет.

what millennials want

Защо предпочитат работата вкъщи?


1. Не е нужно да губиш време, за да стигнеш до работа
Пътят към офиса отнема от енергията ти, задръстванията ти натрупват умора. Стресът може да бъде избегнат само ако не излизаш от дома си в час пик.

2. Имаш възможност да се храниш здравословно
Вкъщи ти се храниш, когато си гладен, а не когато го правят другите или просто ти е скучно.

3. Когато работиш у дома, трябва да умееш и да почиваш, иначе ще „прегориш“ 
Можеш да си избереш време, в което да излезеш да потичаш, да караш колело, да отидеш до фитнес залата. А много от тези, които работят вкъщи, следят спортните видеоканали в YouTube и се занимават самостоятелно.

4. Не се уморяваш от работата
Много офис служители не се занимават със спорт, оправдавайки се с умората. Казват, че чувстват физическо изтощение, но това не е точно така. Все пак те цял ден седят на едно място. Това всъщност е интелектуална и емоционална умора. Затова на тялото му е необходимо движение.

5. Вкъщи непрекъснато си в движение 
Свободен си да работиш в ритъма, който ти импонира, на място и в поза, които ти избираш и затова умората е по-малко. Това разнообразие от дейности в офиса липсва, а възможностите да се движиш са значително по-малко. В крайна сметка, ако твърде често напускаш бюрото си ще направиш неприятно впечатление.

5. Да работиш вкъщи е по-удобно
Когато трябва да ставаш рано сутрин, за да бързаш за работа, нямаш много поводи за радост. Вкъщи обстановката е по-позитивна, по-релаксираща. Не се налага да търпиш негативните настроения на колегите си, да се съобразяваш с техните разбирания за ефективен труд.
Важно е само да поставиш границите, които позволяват да работиш в комфорт.

6. Работата ти е по-продуктивна
Когато работиш в добро настроение, намираш време за спорт и изпитваш значително по-малко стрес, ти просто си по-ефективен. Чувстваш се отпочинал, сит и имаш всички предпоставки да се фокусираш върху задачите си.

7. Редуването на видовете дейности е важно
С времето и опита организираш работата си така, че да съчетаваш професионалните си ангажименти с другите дейности от ежедневието. Ако нещо особено силно потиска милениалите, това е монотонността и рутината. Затова те правят всичко възможно да я избягват и в бизнес ангажиментите си. Защото тяхното основно правило е да работиш ефективно, а не изтощително.

Материала подготви Янка Петкова

Препоръчваме ви:

Новите жени

Кризата на 30-те 

Правилата на интернет общуването 

5 идеи за работещи мами

Последно променена в Сряда, 21 Юни 2017 22:05

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам