logomamaninjashop

Правилата на интернет общуването

Откъс от “Етикет за всеки ден“ на Силке Шнайдер-Флег

Ако прекарвате много време онлайн, и по-специално в социалните мрежи, уебфоруми и чатове, сте наясно, че трябва да спазвате определени правила. Някои от тях са още от времето на барон Фон Книге, други са съвсем нови и са създадени специално за дигиталната среда.

Уебфоруми

Текстовете, споделени в мрежата, трябва да отговарят на правописните и граматични правила, на които се подчиняват и всички останали текстове. Никой не би чел с удоволствие постове, които привличат внимание не със съдържанието си, а с многобройни правописни грешки. Другото основно правило е свързано с добрия тон. Необмислените изблици и обиди са недопустими. Те отблъскват потенциалните читатели и лесно могат да предизвикат обвинения, че авторът им е „трол“ (някой който разпространява и провокира обидно съдържание в мрежата).

Ако искате да се позовете на по-стара публикация, можете да цитирате подходящите пасажи, като посочите източника, но никога не копирайте цялата статия. Внимавайте при използването на снимки, софтуер, текстове на песни и авторски материали, които могат да са защитени от авторско право.

Фейсбук

Социалните мрежи могат да са изключително полезни, когато човек знае как да борави с тях. Приятно е да откриваш стари приятели, да изпращаш съобщения и да споделяш прекрасните снимки от семейните ваканции. Трябва обаче човек да е наясно, че – в зависимост от настройките на профила – споделената информация може да бъде видяна и използвана и от недоброжелатели. Затова е важно предварително да обмислите каква информация бихте искали да споделите. Все пак човек не разказва целия си живот на непознатите по улицата. Фейсбук безспорно е най-популярната социална услуга. Голямото предимство е, че осигурява обмен на информация с целия свят. Точно това е и големият и недостатък – че съхранява и препредава споделените в нея данни. Дори тези, които нямат профили във Фейсбук, са заплашени от това данните от самото посещение в мрежата да бъдат записани и препратени в САЩ. Предварителните настройки са програмирани така, че почти навсякъде са поставени малки уловки. Затовамая условията за ползване, трябва да се четат внимателно и да се има предвид, че през 2015 г. Фейсбук промени драстично своите правила.

По отношение на професията и кариерата Фейсбук е още по-противоречив. Макар профилите да са лични, (потенциалните) работодатели също могат да получат достъп до споделената информация. Ако сте прекалено открити, рискувате да навредите на доброто си име. Но дори когато човек е изключително внимателен за информациите и снимките, които споделя, винаги съществува  възможността някой от контактите му (приятел или познат) да публикува нещо за него. Същото е като да изпратиш пощенска картичка без плик – раздавачът може да прочете текста, а ако по грешка пусне картичката в чужда кутия, съдържанието ще бъде достъпно и за съседите.

Препоръка

По-малкото е повече. Научните проучвания доказват, че Фейсбук предизвиква значителни нива на стрес, тъй като хората смятат, че трябва непрекъснато да споделят нещо, за да изглеждат успешни, интересни и привлекателни.

Какво знае Фейсбук за мен?

За да проверите какви информация за вас се съдържа във Фейсбук, можете да заредите линка „Изтегляне на копие от данните ви във Facebook” (Download a copy of your Facebook data), който ще откриете в Общи настройки на акаунта (General Account Settings). След въвеждане на паролата за Фейсбук, архивът ще бъде изпратен на електронната ви пощa.

Туитър

Потребителите на Туитър обичат услугата, защото тя позволява да се споделят спонтанни снимки, внезапни хрумвания или въпроси и човек да стане част от интересен кръг. При това там винаги всичко е кратко и ясно, защото не се позволяват повече от 140 знака на пост. Потребителите могат да „следват“ други потребители и да споделят съдържание със своите „последователи“.

Туитър се използва често и за обявяване на фирмени съобщения и комуникация между членовете на различни клубове и организации. В този случай всеки може да сподели своето мнение   (например, че кафявото не е подходящ цвят за автомобили – дори да става дума за „Майбах“), да добави информация или да критикува филм или книга.

Неприемливо е обаче да се прекрачва границата на добрия тон. Тъй като тук по правило могат да се коментират и препращат чужди постове, добре е да си давате сметка, че на теория туитовете ви могат да бъдат прочетени от целия свят, включително от хора, които са над вас в служебната йерархия. Ако някой е представил болничен и в същия ден публикува снимка от екскурзия в друг град, трябва да е готов да си понесе последствията.

Мрежи за снимки

Инстаграм, която бе закупена от Фейсбук, също е една от социалните мрежи, преживяващи бум. Всеки ден тук се споделят над 80 милиона снимки. Услугата се ползва предимно от потребители под 20 години, които споделят селфита и кадри от своето ежедневие. Тук въпросът с авторските права на снимките е доста спорен. Споделянето на снимки на трети лица онлайн се приема различно в различните страни. По правило се счита, че този, който приема да бъде сниман (като например позира и се усмихва пред обектива на непознати), дава мълчаливо съгласие за снимката.

Друга фотоуслуга, особено популярна след младите онлайн потребители, е „Снапчат“. Предимството е, че изпратените като лични съобщения кадри (снапс) се изтриват автоматично след десет секунди.

Краткият живот на тези снимки донякъде предпазва от вредата, която могат да нанесат конфузните моменти, уловени на камера.

Препоръка

В социалните мрежи е важно да се следи никой да не разпространява публично лъжливи негативни коментари или злостни нападки срещу други лица. В подобни случай се информира отдела за работа с клиенти на съответната социална мрежа или сайт и при нужда се предприемат законови мерки.

Още за книгата 


etiket za vseki den tv rdi korici 1

През 1788 г. благородникът Адолф Фрайхер фон Книге пише „За общуването между хората“. От този момент нататък той се смята за баща на добрия тон, а книгата му и до днес е стандарт за изискани обноски и безупречно поведение в обществото. Днес обаче съществуват средства за комуникация, които Книге не е можел да си представи и насън – електронни писма, есемеси, мобилни телефони, интернет. Той не би могъл да формулира правила за всички тях, още по-малко за социални мрежи като Фейсбук и Туитър.

Новото допълнено издание на бестселъра за добри обноски „Етикет за всеки ден“ на Силке Шнайдер-Флег ще ви запознае с правилата на изисканото поведение в бизнеса, семейството и на обществени места, като премине от класическите традиции и стигне до съвременната онлайн комуникация. С помощта на тази книга ще сте уверени и успешни навсякъде и във всяка компания.

Изданието дава подробна и добре структурирана информация как да поздравявате и да се запознавате; как да се държите на маса, на коктейл, на частно парти и на гости у делови партньор; какви са правилата на съвременното общуване – от Фейсбук до корпоративния интранет и мобилните технологии; как да напишете перфектна автобиография и мотивационно писмо; какво да облечете в офиса, на делова среща, на прием, при интервю за работа; как да се справяте успешно с устната и писмената бизнес комуникация; как да възпитате децата си да спазват определени правила на общуване; как да се държите в чужбина – културни особености и тайни на доброто поведение в 50 страни.

„Етикет за всеки ден“ на Силке Шнайдер-Флег ще ви посъветва как да овладеете различни ситуации и да се движите спокойно и достойно на всяка обществена сцена.
Издава: СофтПрес.


Последно променена в Четвъртък, 06 Април 2017 15:35

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам