Веселата депресия

Страдащият от депресия невинаги изглежда потиснат, тъжен и дистанциран. Случва се такива хора да са дружелюбни, активни и винаги усмихнати. Това поведение е техният начин да скрият проблема си.

Скритата (веселата) депресия е състояние, при което страдащият не проявява типичните симптоми на заболяването, а изявява черти, които я скриват. Страдащите от нея правят това, за да се защитят от болката, с която не могат да се справят; да я изтикат на заден план.

Процесът на капсулиране на болката или опитът да скрият симптомите на депресия е несъзнателен или не съвсем осъзнат. Страдащият не се преструва преднамерено. Скриването на проблемите от самия себе си и от останалите не е положителен факт, напротив понякога само задълбочава проблемите.

Ето 5 явни признака, че човек страда от весела (скрита) депресия:

1. Стремеж към активно общуване

Хората със скрита депресия не обичат да са сами, трудно им е, а понякога дори непоносимо, да понесат уединението. Ако не са заобиколени от хора, острото чувство на тъга става още по-интензивно, затова са склонни да бъдат досадно общителни. Ентусиазирано организират срещи и обществени събития, стремят се да се обградят с роднини, приятели, колеги. Не желаят да останат сами, защото самотата ги потапя в непоносимо отчаяние.

2. Прекалена демонстрация на благополучие

Подобно поведение е опит да се компенсира фактът, че се чувстват неспособни да се адаптират. Хората със скрита депресия обикновено се хвалят със здравето си. Ако ги попитате как се чувстват, ще ви отговорят не просто с „добре“, а с „отлично“ или „фантастично“. Това е несъзнателна компенсация и опит да убедят себе си и другите, че всичко е прекрасно. Създават щастлив и успешен имидж на живота си в социалните мрежи. Така се отърсват от дискомфорта и потискат депресивните чувства.

Сами пишем себе си

c9b32c98563233aa501943c67fb2ecac XL

3. Потребност непрекъснато да се говори за миналото

При скритата депресия, както и при всяка друга, миналото има водеща роля. Хората, които страдат от нея, често говорят за миналите си проблеми. Възможно е дори да се връщат с ирония към тях, да ги осмиват.

Неспособността да се разделиш с миналото си е показател, че в него има нерешени проблеми. Няма значение дали това минало е хубаво или лошо. Хората продължават да преживяват емоциите, които вече са изпитали, всеки път когато говорят за това.

4. Хранителни разстройства

Те винаги са признак за някакъв емоционален дискомфорт, особено ако промените в апетита не са временни, а постоянни и стават все по-очевидни. Възможно е апетитът да липсва или да е прекомерен. Често се появява отвращение към определени храни или натрапчиво желание да се консумират точно определени неща; да се следва точно определен модел на хранене.

5. Проблеми със съня

Хората със скрита депресия страдат от нарушения на съня – или не спят, или спят твърде много. Може да има и други прояви – активен нощен живот, трудности със заспиването, невъзможност да заспят в хоризонтално положение, често прекъсван сън.

Всички тези особености на поведението трябва много внимателно да бъдат анализирани. Депресията е нещо повече от тъга, потиснатост или скрито отрицание.

Разбира се, не бива да я приписваме на всеки общителен човек, който има активен социален живот или добър апетит. Но зад привидната веселост понякога се крие състояние, което изисква професионална помощ.

Източник: b17


Препоръчваме ви още:

Невярната болест

Когато шоколадът загорчи

Депресия или емоционално "прегаряне"

 

 

Последно променена в Събота, 30 Март 2019 20:28
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Много обичам септември

Много обичам септември

17 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам