1 юни – денят, в който родителите и децата полудяват

Автор: Мая Цанева

Първи юни наближава. Влизам във фейсбук и веднага се нахвърлям върху невероятна, страхотна, невиждана промоция на кола трансформър. Или, о, да, нова раница с Батман! А тук дават кино на половин цена! Докато се отърся от комерсиалната лавина от предложения за празнична изненада, стана време или да правя последни поръчки, или детето да остане без подарък. В крайна сметка не поръчах нищо. Спрях се, защото изведнъж отново се почувствах гадно като преди Коледа, когато хуквам към магазините за поредния подарък, а в главата ми едно тънко гласче пита: „Защо ти е? Нали е важно да сме заедно!“.

Както стана ясно, аз имам проблем с 1 юни, същия както с Коледа. И този проблем е изцяло и само финансов. Вярвам, че семейните празници и дни като 1 юни трябва да са относително независими от парите и зависими от нас. Да създават отношения, емоции, спомени, а да не генерират нова купчина пластмаса за еднократна употреба.

10 подаръка, които детето ни няма да забрави

30106 ok

Не ме разбирайте погрешно, всяка година има подаръци за всички и от всички. Разбира се, обикновено малкият хитрец ги намира поне два дни предварително, но пък им се радва и два дни повече, което е добре. Тази година за 1 юни му подарихме скаутско училище, за да се налудува на чист въздух. Получи и конструктор, но той беше бонус от една промоция преди месец. Така че, да, и аз купувам подаръци, със и без повод, но не в истерия.

На 1 юни събитийният календар прелива от безплатни куклени театри, работилници, фестивали, концерти, игри и каквото друго е възможно да се случи в един ден. Да, ама не. Опитните родители знаят, че няма нищо безплатно. Децата са още по-наясно.

Една разходка в парка в неделя, дори и да не е 1 юни, се движи с около 10 до 30 лв. в час.

Ако имаше полицаи-финансисти, то всички щяхме да се прибираме вкъщи без пари и с глоба. Особено на 1 юни. Добре че точно около тази дата повечето хора взимат заплата, а и понасят по-леко опитите за детско изнудване.

Идеалният вариант – да си вземем от всичко безплатно, е възможен единствено, ако сме 1) с много търпеливо и обучено дете; 2) много нахални; и 3) с волско търпение да изслушаме всяка промоция, която дебне зад уж безплатното забавление.

Разходка в парка

4779 ok

1 юни може да ви причини сериозни емоционални щети, дори и да се сдобиете с всичко безплатно. Тълпата в парка често е опасна за психиката дори и на уравновесения родител. Децата прихващат лесно от общата истерия и кресчендото на майки, бащи, връстници и бебета може да се чуе през един квартал разстояние. Чисти и спретнати деца в 20 часа вечерта? Вярвате ли си… Забравете и за здравословната вечеря – днес е денят на сладоледа, захарния памук и бонбоните.

Затова аз съм доволна, че 1 юни е петък и синът ми е на градина. Вечерта ще си купим сладолед. Даже два. Може и пица, ако вкъщи няма вечеря. Ще си останем в кварталната градинка, където разходите и игрите са под относителен контрол.

В събота сутрин ще ядем палачинки. А после, ден след голямата лудница, ще отидем на книжарница, театър, кино, на село. Вероятно ще си купим нещо малко. И ще сме заедно и доволни - в съботата след 1 юни, деня, в който родители и деца полудяват рязко, но празнично.


Препоръчваме ви още:

За Първи юни и други празници

Изборите, които правим за децата си

Инвестирай в прегръдки

Последно променена в Четвъртък, 31 Май 2018 21:04
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Пътеки, пещери и огромни лъжици

Пътеки, пещери и огромни лъжици

23 Юли, 2019 Развлечения

Нека да е лято

Нека да е лято

23 Юли, 2019 Добра форма

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам