logomamaninjashop

Да захраним бебето с ядки и риба

Най-новите изследвания сочат, че така можем да повишим имунитета на детето срещу алергии

От години ни убеждават, че захранването трябва да започне със зеленчуци, после извара, месо и едва тогава да експериментираме с риба и други хранителни продукти за разнообразие. Затова твърдението на американските експерти в областта на здравословното хранене, че на четири месеца детето може да бъде захранено с фъстъци, риба и яйце, звучи като пълна глупост.

Новите препоръки бяха публикувани тази седмица и са резултат на 20-годишен труд на американски педиатри и алерголози. А през 2000 година лекарите ни съветваха дори кравето мляко да се въвежда след навършване на 12 месеца. Или изобщо да не се въвежда, ако детето има непоносимост към лактоза. Яйцата се препоръчваха към първата година, а ядките към третата. Всичко това – за да се предотврати потенциална смъртоносна алергична реакция.

И ето сега, след 19 години, специалистите стигнаха до напълно противоположния извод: колкото по-рано започнем да даваме на детето тези продукти, толкова по-добре. Все повече изследвания показват, че ранното въздействие на потенциалните алергени снижава вероятността от реакция при децата и възрастните срещу същите тези ядки, яйца и риба. Тези изводи на учените публикува британският Daily Mail.

Захранване, водено от бебето - какво, кога и как 

hranene bebe

Нима наистина трябва да преразгледаме всички правила за хранене на децата? И дали това, което е подходящо за американските деца, е приемливо за европейските?

Мнението на алерголога:

Американските учени са по-скоро прави. Когато детето се ражда, получава от майката (чрез плацентата) огромно количество защитни антитела, включително и такива, които го предпазват от алергии към храните. Но те не се съхраняват вечно, затова ако се въвеждат храни към 9-ия месец, детето ще трябва наново да си изработва антитела, вече самостоятелно. Твърдението на американските специалисти е вярно тогава, когато майката няма алергия към споменатите продукти. Важно е да се знае, че хранителната толерантност не ни е вродена, ние трябва да се приспособяваме към всички продукти. Единственото, което сме способни да преработваме, е майчиното мляко. След това към него прибавяме и друга храна, която се въвежда в малки дози, внимателно. Ядките сами по себе си са тежки за усвояване. Какво следва да правим с тях – да ги мелим и да ги смесваме с млякото? Затова трябва да се мисли не само за това какво ядем, а и как го ядем.


Препоръчваме ви още:

Захранване на алергичното дете

Захранването - какво трябва да знаем

Какво може и какво не бива да прави детето преди и след хранене

Последно променена в Събота, 30 Март 2019 08:56

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам