Какво още не знаем за финландското образование?

Доника Борисова е начален учител и майка. Тя ни прати впечатленията си от финландското образование. Споделяме ги с вас, защото може би ще са интересни и полезни и на учители, и на родители.

Благодарение на европейската програма Еразъм за училищен обмен, през октомври месец имах възможност да посетя пет различни училища (начални и прогимназиални) във Финландия, както и една детска градина. Три от училищата бяха в покрайнините на Хелзинки - регион Еспо и град Форса, Финландия. Независимо дали училищата са близо до столицата или на 110 км от нея, методите на преподаване и атмосферата са едни и същи.

Да, базата е първото нещо, което впечатлява. Уютни класни стаи, коридори и столова, в които да се почувстваш спокойно, комфортно и удобно, сякаш си в собствения си дом. Компютри и таблети за всяко дете, интерактивни дъски и оборудване, необходимо за изпълнение на целите на урока. Финландското образование не включва само това.

Образованието във Финландия набляга не само на знанията, но и уменията на учениците. Залага се не само на усвояването на сухи знания, но и на изключително важните според съвременните изисквания умения за работа в екип, анализ на различни реални житейски ситуации, взимане на самостоятелни и обосновани решения, преодоляване на проблеми и други. В това число се включват и практически умения как да разпределяш семейния бюджет, да готвиш, плетеш и т.н. – тоест дава се избор на децата да намерят своето собствено хоби, различно от учебния материал. В България голяма част от тези умения също са засегнати, но прекаленото пресиране на учениците с излишна фактология, натовареният учебен материал, често неподходящ за възрастта, изпитите и външните оценявания, поставят личността на децата на заден план.

fin ok5

След шести клас учениците избират някои от учебните дисциплини, в зависимост от интересите и наклонностите си. Стимулират се талантите и заложбите на децата, като биват насочвани какви предмети да изберат, като част от програмата им. Тънкостта е в провокирането към придобиване на нови знания и умения, а не в налагането им. Децата се учат сами да търсят и намират информацията, която ги интересува, а не тя да им се „налива“ под формата на задължителни уроци.

Образованието в скандинавската страна се гради на спокойствието, правото на избор, щастието на децата, тяхното физическо и психическо здраве. В повечето училища учениците задължително излизат навън по време на междучасията, освен ако не е под -20 градуса. Така ги каляват. Голяма част от уроците се провеждат навън.

fin ok1

Особено много ме впечатли начинът, по който учат децата да пазят природата. Разделното събиране на отпадъците е нещо обичайно. Вместо хартия за избърсване на ръцете, учениците използват парчета плат или малки хавлии, които след употреба се перат и отново се използват.

(При опит за разделно събиране в българско училище, ентусиазмът на децата „рухнал“ щом видели, как чистачката изхвърля разпределения от тях боклук в един общ плик.)

fin ok6

Относно нашумелия въпрос за ранното използването на таблетите  и пречи ли то за развитието на моториката и речта, директорката на едно финландско училище отговори следното: „Таблетите започват да се използват активно, след като учениците са ограмотени. За стимулиране на говора имат достатъчно симулативен материал, а фината моторика се усъвършенства чрез много дейности, като рисуване, моделиране, рязане, шиене, плетене и други.“  

fin ok8

Приемът на ученици е като в България, по местоживеене, но това не е проблем за родителите, тъй като всички училища са еднакво добри, благодарение на прецизната селекция на учителите и добрата материална база навсякъде. Във Финландия професията учител е престижна и кандидатите са много. Във всяко училище има и асистенти, които също са подбрани внимателно. Грижата е и за самите учители. Те получават възможност да творят в час, да контактуват с учениците си, а не да „ гонят“ материал, който на всяка цена трябва да се вземе за определен период от време.

Силно впечатление ми направиха учителските стаи. В тях освен удобни дивани, имаше пъзели и плетива, така учителите отморяваха след часовете и контактуваха помежду си без да бързат към втора работа. Тук няма да коментирам заплащането на учителите.

fin ok3

Учителите и родителите обясняват на децата си, че не на всяка цена трябва да завършат висше образование, защото там и със средно професионално образование ще успеят да се реализират така, че да получат нормален стандарт.

За финландците е най-важно децата им да бъдат щастливи.

Във всички училища храната и материалите са безплатни, но това не означава, че родителското настоятелство и общината не подкрепят училището финансово. Родителите са изключително активни, като съдействат на институцията и работят в екип.

Учениците със СОП  са интегрирани в училище, като повечето време работят  с ресурсен учител. В някои от училищата има специално оборудвани сензорни стаи, но не във всяко има психолог и логопед, както е в България. Обикновено във всяка община има ресурсен център, който работи съвместно с училищата.

fin ok4

Прекрасните отношения между хората – учители с учители/ръководство, учители с родители и учители с ученици и спокойната атмосфера мотивират и подпомагат учителите.

Това ги прави щастливи и удовлетворени. Учениците се нуждаят не от перфектни, а от щастливи учители. Само те ще ги накарат да ходят с желание на училище и ще събудят в тях стремеж към нови знания.


Препоръчваме ви още:

Финландското училище през миналия век

Училището, което убива мечтите

Училище от бъдещето - Сингапур

Последно променена в Четвъртък, 22 Ноември 2018 11:53
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Не го оставяйте само...

Не го оставяйте само...

15 Юли, 2019 Деца

Чудни бебешки сюжети

Чудни бебешки сюжети

14 Юли, 2019 Хоби

Едно въже за снахата, моля!

Едно въже за снахата, моля!

13 Юли, 2019 Отношения

Стига присъди!

Стига присъди!

13 Юли, 2019 Отношения

Ваканция за три гроша

Ваканция за три гроша

10 Юли, 2019 Развлечения

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам