Колко точно са големи 9-годишните?

Автор: Росица Бонева

Ако някога сте се запитвали: „Колко точно са големи 9-годишните деца?“, то от МОН вече имат отговор за вас. И той е - толкова, че да могат да имат по 6 учебни часа (по 40 минути), 1 голямо междучасие (20 минути) и 4 малки междучасия (по 5 минути). И не просто да ги имат като учебна програма, а да се предполага, че след това ще бъдат способни да учат и следобяд – било в занималня или у дома.

Разбира се, МОН удобно си е измило ръцете, упоменавяйки в Наредба 10, чл. 9 (2) междучасия „с продължителност не по-малко от 10 и не повече от 30 минути“. Като са си оставили вратичка за изключения, когато в същата наредба, в чл. 9(4), се казва: „За училищата, в които няма условия, обучението на всички паралелки да бъде само преди обед, по изключение на ал. 2 две от почивките могат да са с продължителност не по-малка от 5 минути по решение на педагогическия съвет и със съгласието на обществения съвет.”

Въз основа на така цитираната наредба, аз имам следните въпроси:

1. Колко са училищата (СУ, а не ОУ), които могат да осигурят обучение на всички паралелки само до обяд?

В условия, в които масово не достигат места за ученици в начален курс и ежегодно се разкриват нови паралелки, а където това не се прави, тези по план се раздуват до безобразие, няма как да се осигури обучение на всички паралелки само до обяд. Не го позволява материалната база, не го позволява и учителският капацитет – и всичко това е добре известно на МОН. И тук те прехвърлят топката на училищата.

2. Колко са училищата, които доброволно биха намалили броя паралелки, за да успеят да вкарат обучението на всички само в 1-ва смяна, при положение, че годишната държавна субсидия за ученик е в размер на 1 400 лв.?

По груба сметка, дори само от една паралелка от 20 деца, училището би загубило 28 000лв. за година. А в повечето СУ далеч не става дума само за 1-2 паралелки повече. Следователно, няма държавно училище, което доброволно да се лиши от финансови субсидии. Пък било то по решение на педагогическия съвет. Пък било то и в името на децата.

Какво искат родителите?

9 godishni

3. Ако на горните 2 въпроса няма икономически издържани отговори, то да минем на по-екзистенциалните въпроси:

Какво се предполага да се случва с децата в тези 5 минути междучасие – да отидат до тоалетна, да пият вода, да хапнат, да излязат на въздух или да си починат психически преди следващия час? Аз откривам възможни положителни отговори само на първите 2 въпроса и то, само при добра организация и достатъчно на брой близки тоалетни. Тук, в скоба, оставям вие да си припомните ученическите години и броя тоалетни на всеки етаж. И на практика, единственото, което децата могат да си позволят, е да пият вода между часовете. Разбира се, по този начин децата са принудени да излизат по време на час до тоалетна, което прекъсва учебния процес и намалява концентрацията. Но това са вторични ефекти, за които надали някой се замисля, когато пише наредби и гласува субсидии.

За финал искам да попитам експертите, въвели матурите след 4-ти клас:
Как се очаква децата в 3-ти и 4-ти клас да научат материала, върху който ще бъдат изпитвани в края на 4-ти клас, с така определената ежедневна натовареност и междучасия, на ръба на санитарния минимум? С риск да бъда лош пророк смятам, че отговорът на този въпрос все повече клони към драстично спадане на възрастта, при която се случва т. нар. burnout (б.р. емоционално прегаряне).


Препоръчваме ви още:

Детето ми недоучено

Искаме едно и също

Кога ще тръгнем по "западния" коридор в образованието

Последно променена в Сряда, 19 Септември 2018 11:19
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

С тийнейджъри на заколение

С тийнейджъри на заколение

29 Сеп, 2019 Забавно

В предишния живот съм бил генерал

В предишния живот съм бил генерал

21 Окт, 2019 Татко Калоян

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам