Нашата учителка

Автор: Соня/Светът на Сончето

Дъщеря ми, като малка, беше доста дива. В детската градина нея, заедно с още две девойки, ги наричаха "Трите бесници". Когато дойде време да бъде в първи клас, реших да търся строга начална учителка. Поразпитах моя позната, тя ме насочи и аз я избрах, без да я познавам - Нашата учителка. И нито за миг в следващите осем години не съм съжалила за избора си. Първата година първокласничката се прибираше с нашарени в червено тетрадки и почти ежедневни забележки, че "нарушава дисциплината в час". Четвъртата година тя и нейните съученици посрещаха всеки влязъл в класната им стая, ставайки прави, усмихнати, изричайки "Добър ден!" и пазейки пълна тишина през учебните часове. Класът завърши началното си образование с голям успех, щастливи, задружни и сплотени, покрай тях, ние - родителите им, също. 

Когато дъщеря ми трябваше да започва пети клас, синът ми беше на шест години и четири месеца. С таткото обсъждахме дали да го дадем една година по-рано на училище. Много трудно решение. Все се питах дали не го ощетяваме с детството, дали ще се справи, имайки предвид, че ще е по-малък от съучениците си, дали няма да съжаляваме за взетото решение? Но везните се наклониха в полза на доброто начално образование, което беше получила кака му при своята госпожа, направихме избора и той започна първи клас при Нашата учителка. Това будно дете тръгна с такова желание на училище и върви наравно със съучениците си от началото, нищо, че е по-малък с една година. Класът им е сбор от най-палавите, щури, шумни, своенравни и енергични човечета, срещани някога. И макар да имаше моменти, в които Нашата учителка се отчайваше и умората беше изписана на лицето й, тя не се отказа и пак успя да направи един успешен, дисциплиниран и респектиран клас, доколкото беше по възможностите и.

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна

213506. okjpg

Нашата учителка е строга, изискваща дисциплина и старателна в работата си, но същевременно с това е състрадателна, опрощаваща и нищо човешко не й е чуждо. 

Тя научи децата ми на грамотност и последователност. 

Учебник, учебна тетрадка, тетрадка. Урок, домашно, упражнение. И двамата много рядко са имали нужда от нашата помощ с уроците, защото успяваха да разберат всичко в учебните часове. И двамата се стараят да пишат сами домашните задания и с голямо желание се включват в почти всички незадължителни, извънучебни проекти.

Тя научи децата ми на самодисциплина. 

Дъщеря ми - вече тийнейджър в гимназия, и до ден днешен отива поне петнадесет минути по-рано на училище, не се поддава на провокациите на съучениците си да бяга от час и не отсъства от занятия без причина или без моето знание. Синът ми негодува всеки път, ако се случи да закъснеем някъде, независимо къде, и присъства дори в дните на спортните празници.

Тя научи децата ми на толерантност към съучениците. 

Умее да решава проблемите, дрязгите, възникналите спорове и всевъзможни казуси и каши, по свой си начин, още в зародиш в класната стая. Непрекъснато им повтаря да зачитат съучениците си, да се уважават взаимно и да си помагат. Да бъдат добри, да си подават ръка и да бъдат внимателни един с друг.

Тя научи децата ми да харесват училището и да изискват повече от себе си.

3 елементарни стъпки към дисциплината и уважението на учениците

O6C ok

Не се ограничава само със задължителните учебни пособия, а се старае да им предложи допълнителна информация и да им предаде материала по достъпен за тях начин. Настоява децата да признават затрудненията с уроците си, държи на обратната връзка с нас, родителите, и изисква помощта ни. Не пести забележките и похвалите и дава всичко от себе си да направи нещата разбираеми и интересни. 

Тя научи децата ми на респект към учителя и уважение към образователната институция. 

Върл противник на телефоните в училище, всеки ден преди началото на часовете, тя ги прибира в една кутия и ги връща в края. Децата ми не приемаха това с досада, а напротив - като една рутина. Синът ми в началото каза: "Не ми звъни! Ако на теб ти е спешно, обади се на госпожата, а ако на мен ми е спешно, аз ще ти се обадя." 

През всичките тези осем години и тя си имаше своите лоши дни и лични проблеми, но никога не отказа да изслуша, да се отзове, да бъде съпричастна и да помогне. Тя е мила, състрадателна, внимателна, загрижена и винаги е насреща.

Аз съм изключително щастлива, че децата ми имаха късмета да попаднат на страхотен учител и да получат изключително добро начално образование. Ако бъдат повече такива като нея, има надежда за българската образователна система. Няма да стигнат думите да благодарим за грижите, отзивчивостта, усмивката и знанията, които им предаде и ги подготви чудесно за по-нататъшен учебен период в живота! 

За сина ми тя беше "Учителката на кака", после стана "Моята госпожа". За дъщеря ми тя винаги ще бъде "Моята любима учителка!", а за цялото семейство тя е "Нашата учителка"!


Нашата учителка е госпожа Дарина Тодорова, старши учител в 101 средно училище в София. 


Честит празник, госпожо Тодорова! Сърдечно благодарим!

3315443 ok


Препоръчваме ви още:

Не са ни толкова много учителите

Учителко любима

Три великолепни години... като учителка

 

Последно променена в Четвъртък, 24 Май 2018 10:13
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Курбан чорба и двойна дъга

Курбан чорба и двойна дъга

18 Юли, 2019 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам