Клетата Спяща красавица

Напоследък все по-често класическите детски приказки и истории предизвикват сериозни противоречия. Версията на "Червената шапчица" с класическия финал изглеждаше твърде брутална, заради което се наложи да я осъвременят, приказките на братята Якоб и Вилхелм Грим ужасиха десетки родители и предизвикаха остри спорове в социалните мрежи, а сега се оказва, че дори романтичните истории могат да увредят крехката детска психика. 

Майка настоява да бъде свалена от учебната програма приказката „Спящата красавица“ заради „сексуалните набези“ на принца.

Хрумвало ли е на някого, че приказката за Спящата красавица трябва бъде забранена за изучаване, защото в нея има сексуално насилие? Вероятно не. Но ето че тази бдителна майка от Великобритания се скандализирала от сюжета и упорито настоява класическото произведение да бъде премахнато от програмата за изучаване в училище.

Според Сара Хол от Тинезид в популярните детски приказки много от женските персонажи са или в безсъзнание или пленнички на някого. Става дума за такива популярни героини на Дисни като Белоснежка, Рапунцел, Пепеляшка и Бел.

А приказката за Спящата красавица й се видяла крайно неподходяща заради непозволените действия на принца. С какво право на финала на историята той ще целува девойката, която е в безсъзнание, без нейно разрешение? Как децата да се ориентират кое е позволено и кое не, при такова явно пренебрегване на моралните норми? Това според Сара изгражда абсолютно неправилна нагласа за взаимоотношенията между двата пола. Въпросната целувка, която всъщност освобождава принцесата от проклятието на злата вещица, според майката не е нищо повече от „некоректно действие от сексуален характер“. Това я подтикнало да действа и тя позвънила в училището, което посещава нейното дете.

„В приказката за Спящата красавица се повдига въпросът за допустимото и недопустимото сексуално поведение. В съвременния свят не бива да постъпваш като принца.“ - казва Сара – Синът ми е на 6 години и попива всичко, което прочете и види.“

Майката допуска, че произведението може да се изучава в горните класове, където в часовете тийнейджърите могат да обсъдят рамките на позволеното и да поразсъждават над „литературния въпрос“: „Как се е почувствала принцесата, когато принцът я целунал без нейно съгласие?“

Всъщност Сара Хол ръководи компания за консултантска дейност по връзки с обществеността. Тя се замислила по темата, след като в Холивуд избухна скандалът, който принуди една от най-влиятелните фигури във филмовия бизнес Харви Уайнстийн да се оттегли, след разкритията за сексуални посегателства над актрисите, работили по негови филми. Хаштагът #MeToo обедини стотици жени, станали жертва на сексуално насилие, а разкритията им поставиха под въпрос морала на много известни имена от филмовия бранш.

Сара Хол обаче не е първата, която повдига въпроса за художествената стойност на детските книги.
По-рано тази година директорът на "Кингс Колидж" в Уимбълдън забрани в библиотеката на училището да бъдат добавени популярни детски серии като фентъзи поредицата „Артемис Фоул“, вампирския „Скълдъгъри Плезънт“ и серията за приключенията на Алекс Райдър, тъй като са „опростенчески, банални, брутални и не заслужават да бъдат прочетени“. Според г-н Андрю Холс четенето на книги с висока художествена стойност влияе пряко върху способността на хората да съпреживяват и съчувстват.

Защо ли всичко това ми се вижда вече прекалено?

Каква е вашата история за Спящата красавица след всичко казано?

Препоръчваме ви още:

Имало едно време секс
Темите табу
Сексуалното възпитание по света и у нас

Последно променена в Вторник, 05 Декември 2017 12:01
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Губя го, мамо!

Губя го, мамо!

28 Юни, 2019 Хранене

Татко Калоян отново на плаж

Татко Калоян отново на плаж

27 Юни, 2019 Татко Калоян

Смелостта да си нормална

Смелостта да си нормална

03 Юли, 2019 Добра форма

Децата с трудна съдба

Децата с трудна съдба

02 Юли, 2019 Истории

Мъж в магазин

Мъж в магазин

28 Юни, 2019 Забавно

Летни тела

Летни тела

10 Юли, 2019 Общество

Вдигнете ги тия глави, бе!

Вдигнете ги тия глави, бе!

22 Юли, 2019 Забавно

Една Неда

Една Неда

21 Юли, 2019 Истории

Как уча децата да взимат решения

Как уча децата да взимат решения

19 Юли, 2019 Образование

Обречени

Обречени

18 Юли, 2019 Здраве

Курбан чорба и двойна дъга

Курбан чорба и двойна дъга

18 Юли, 2019 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам