Клетата Спяща красавица

Напоследък все по-често класическите детски приказки и истории предизвикват сериозни противоречия. Версията на "Червената шапчица" с класическия финал изглеждаше твърде брутална, заради което се наложи да я осъвременят, приказките на братята Якоб и Вилхелм Грим ужасиха десетки родители и предизвикаха остри спорове в социалните мрежи, а сега се оказва, че дори романтичните истории могат да увредят крехката детска психика. 

Майка настоява да бъде свалена от учебната програма приказката „Спящата красавица“ заради „сексуалните набези“ на принца.

Хрумвало ли е на някого, че приказката за Спящата красавица трябва бъде забранена за изучаване, защото в нея има сексуално насилие? Вероятно не. Но ето че тази бдителна майка от Великобритания се скандализирала от сюжета и упорито настоява класическото произведение да бъде премахнато от програмата за изучаване в училище.

Според Сара Хол от Тинезид в популярните детски приказки много от женските персонажи са или в безсъзнание или пленнички на някого. Става дума за такива популярни героини на Дисни като Белоснежка, Рапунцел, Пепеляшка и Бел.

А приказката за Спящата красавица й се видяла крайно неподходяща заради непозволените действия на принца. С какво право на финала на историята той ще целува девойката, която е в безсъзнание, без нейно разрешение? Как децата да се ориентират кое е позволено и кое не, при такова явно пренебрегване на моралните норми? Това според Сара изгражда абсолютно неправилна нагласа за взаимоотношенията между двата пола. Въпросната целувка, която всъщност освобождава принцесата от проклятието на злата вещица, според майката не е нищо повече от „некоректно действие от сексуален характер“. Това я подтикнало да действа и тя позвънила в училището, което посещава нейното дете.

„В приказката за Спящата красавица се повдига въпросът за допустимото и недопустимото сексуално поведение. В съвременния свят не бива да постъпваш като принца.“ - казва Сара – Синът ми е на 6 години и попива всичко, което прочете и види.“

Майката допуска, че произведението може да се изучава в горните класове, където в часовете тийнейджърите могат да обсъдят рамките на позволеното и да поразсъждават над „литературния въпрос“: „Как се е почувствала принцесата, когато принцът я целунал без нейно съгласие?“

Всъщност Сара Хол ръководи компания за консултантска дейност по връзки с обществеността. Тя се замислила по темата, след като в Холивуд избухна скандалът, който принуди една от най-влиятелните фигури във филмовия бизнес Харви Уайнстийн да се оттегли, след разкритията за сексуални посегателства над актрисите, работили по негови филми. Хаштагът #MeToo обедини стотици жени, станали жертва на сексуално насилие, а разкритията им поставиха под въпрос морала на много известни имена от филмовия бранш.

Сара Хол обаче не е първата, която повдига въпроса за художествената стойност на детските книги.
По-рано тази година директорът на "Кингс Колидж" в Уимбълдън забрани в библиотеката на училището да бъдат добавени популярни детски серии като фентъзи поредицата „Артемис Фоул“, вампирския „Скълдъгъри Плезънт“ и серията за приключенията на Алекс Райдър, тъй като са „опростенчески, банални, брутални и не заслужават да бъдат прочетени“. Според г-н Андрю Холс четенето на книги с висока художествена стойност влияе пряко върху способността на хората да съпреживяват и съчувстват.

Защо ли всичко това ми се вижда вече прекалено?

Каква е вашата история за Спящата красавица след всичко казано?

Препоръчваме ви още:

Имало едно време секс
Темите табу
Сексуалното възпитание по света и у нас

Последно променена в Вторник, 05 Декември 2017 12:01
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Женската интуиция

Женската интуиция

25 Сеп, 2019 Забавно

Първият принцип на кавалерството

Първият принцип на кавалерството

24 Сеп, 2019 Татко Калоян

Измама за милиони?

Измама за милиони?

25 Сеп, 2019 Истории

Калояне, как можа, бе?

Калояне, как можа, бе?

07 Окт, 2019 Татко Калоян

Аз и Мара

Аз и Мара

22 Сеп, 2019 Забавно

За кожата на една готвачка

За кожата на една готвачка

03 Окт, 2019 Забавно

Най-прекрасният град

Най-прекрасният град

21 Сеп, 2019 Развлечения

Кучешки истории

Кучешки истории

05 Окт, 2019 Любимци

Жена и багаж

Жена и багаж

19 Окт, 2019 Забавно

Прав ли съм? Прав съм!

Прав ли съм? Прав съм!

14 Окт, 2019 Истории

Отвори, неверна жено!

Отвори, неверна жено!

13 Окт, 2019 Забавно

Ужасна майка

Ужасна майка

12 Окт, 2019 Блог

Гласувайте за Надя

Гласувайте за Надя

07 Окт, 2019 Забавно

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам